Το πολιτικό βάρος, και κόστος, του έκτακτου «εφεδρικού» πακέτου μέτρων των 3,6 δις ζυγίζει η κυβέρνηση έχοντας τέσσερα 24ωρα μπροστά της για να βρει την ισορροπία εκείνη που θα της επιτρέψει το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς ταυτόχρονα να της χρεώσει ένα «4ο Μνημόνιο εν αναμονή».
Η σύγκλιση του έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το Μαξίμου, «όχι όμως με κάθε τίμημα», όπως διαμήνυαν χθες κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό το βάρος της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών, τόσο με το κουαρτέτο, όσο και των πολιτικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο που θα επιδιώξει ξανά ο πρωθυπουργός, θα πέσει στην ρητή σύνδεση των προληπτικών μέτρων με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και στην διαμόρφωση του λεγόμενου «Μηχανισμού Εξισορρόπησης» για την – απευκταία – εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου με τρόπο τέτοιο που θα είναι θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά ανεκτός.
Σύμμαχος ο Ντάισελμπλουμ
Σ’ αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση έχει ως, ασυνήθιστο, αρωγό τον ευρωπαϊκό άξονα των ίδιων των δανειστών. Στις Βρυξέλλες, και όχι μόνον, είναι απολύτως αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα για να περάσει οτιδήποτε κινείται πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου. Είναι επίσης σαφές ότι ουδείς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή επιθυμεί πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα – πόσο μάλλον αφού εκτιμάται ότι αξιόπιστη εναλλακτική λύση δεν υπάρχει – και ουδείς θα ήθελε αναζωπύρωση της κρίσης χρέους και του αντιευρωπαϊκού κλίματος στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Εξ ου και ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρενέβη δύο φορές δημόσια μέσα στο τελευταίο 24ωρο για να στηρίξει την Αθήνα και να δηλώσει ότι «σε καμία περίπτωση το προληπτικό πακέτο δεν αποτελεί τέταρτο Μνημόνιο», εξ ου και η διαβεβαίωσή του πως «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο» - εξ ου, επίσης, και η έμμεση υπόσχεση, από ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση μπορεί η δόση που εκταμιευθεί προς την Αθήνα να είναι μεγαλύτερη των 5,4 δις ευρώ.
Εκταμίευση «μεγαλύτερης δόσης»
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η δόση δόση των 5,4 δις, που προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο, να είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της αλλά θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει δύσκολος και ασαφής: Ακόμη κι εάν δεν νομοθετηθεί το προληπτικό πακέτο αλλά μόνον ο «μηχανισμός εξισορρόπησης», παραμένει ζητούμενο το ποια μέτρα θα προβλέπονται – έστω και εν είδει δικλείδας ασφαλείας -, πώς και με βάση ποιους υπολογισμούς θα κρίνεται εάν πιάστηκαν ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι και πότε θα γίνει το πρώτο τεστ.
Το παζάρι για το χρέος
Εξίσου θολό παραμένει ακόμη το τοπίο και στο ζήτημα του χρέους. Ο – εμπνευστής του «προληπτικού πακέτου» - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε εκ νέου χθες να διαμηνύσει ότι «η δεν έχει άμεση ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους», ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα σχετικής υπαναχώρησης του ΔΝΤ, από τη στιγμή που θα κατοχυρωθούν τα «εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δις ευρώ.
Όπως κατέστησε σαφές στο Eurogroup του Αμστερνταμ, η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ανοίξει αλλά δεν χρειάζεται «ονομαστικό κούρεμα» και, επίσης, δεν χρειάζεται η λύση να είναι εμπροσθοβαρής. Ανοιξε, δηλαδή, παράθυρο για να μετατεθεί η ρύθμιση του χρέους σε, άγνωστο ακόμη, βάθος χρόνου προσεγγίζοντας τη «γραμμή» Σόιμπλε…
http://tvxs.gr/