“ Αποφασισμένος για επικύρωση της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας ”
Αποφασισμένος να συνεχίσει τον «μαραθώνιο» για την επικύρωση της συμφωνίας με τους εταίρους στο Eurogroup, που πιθανότατα θα συνεδριάσει ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαπραγματεύσεις φτάνουν ταχύτατα στον στόχο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», η επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη από το Άμστερνταμ την Παρασκευή το βράδυ σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε διαδοχικές συσκέψεις που είχαν ήδη προγραμματιστεί γι' αυτό το Σαββατοκύριακο έγινε λεπτομερής ανάλυση των νέων δεδομένων και της προοπτικής επικύρωσης της συμφωνίας τη Μεγάλη Πέμπτη κιόλας - υπό προϋποθέσεις όμως.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν βάσιμα ότι εφόσον επιταχυνθούν οι ρυθμοί των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, τότε τη Μεγάλη Τετάρτη είναι εφικτή η εξέλιξη να συνταχθεί το staff level agreement και να υπογραφεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις διαφωνίες στις οποίες επιμένει μέχρι τώρα. Το οικονομικό επιτελείο ξεκινά τη διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της συμφωνίας καθώς και για τον Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης που θα αναλάβει την παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας και τα αποτελέσματα του 2018 και θα παρεμβαίνει αναλόγως.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Δηλαδή δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Βασικό όπλο των Ελληνικών Αρχών η έκθεση της Eurostat που κατέγραψε πλεόνασμα 0,7% για το 2015 έναντι προβλέψεων για έλλειμμα 0,25%. Γεγονός που καθιστά έωλη την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα 2 μονάδων του ΑΕΠ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 το MoU μετά την αξιολόγηση θα επικυρωθεί κάποια στιγμή από τη Βουλή.
Η συζήτηση για το χρέος
Σε κάθε περίπτωση και ενώ έχει ήδη κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, στην πιθανή συνεδρίαση της 28ης Απριλίου στις Βρυξέλλες θα αποτυπωθεί με σαφήνεια το τελικό νούμερο των προληπτικών παρεμβάσεων (εάν και εφόσον χρειαστεί) και πέραν της επικύρωσης της συμφωνίας θα ξεκινήσει (στο ίδιο Eurogroup) η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Εάν το ΔΝΤ εξακολουθεί να προτείνει γερή αναδιάρθρωση του χρέους (για 70 χρόνια) τότε θα χρειαστεί η έγκριση και από τα άλλα κοινοβούλια. «Το ΔΝΤ έλεγε χρέος, χρέος, χρέος και τώρα λέει μέτρα, μέτρα, μέτρα», τονίζει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος θέλοντας να επισημάνει την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ, όπως και την επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ να θέτει... διαρκώς το ερώτημα για το αν είναι αξιόπιστα τα στοχεία της Eurostat.
Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έδιναν έλλειμμα 0,6 για το 2015, έπεσε δηλαδή έξω κατά 1,3 του ΑΕΠ (2,3 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά ειδικότερα την εξειδίκευση της απόφασης για τα επιπρόσθετα μέτρα εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, λέγεται ότι στον εν δυνάμει μηχανισμό μπορεί να ενταχθεί ένα είδος κόφτη που θα δεσμεύει συγκεκριμένα ποσά από τις δημόσιες δαπάνες.
Για παράδειγμα, αν διαπιστωθεί απόκλιση από τον στόχο 1% του ΑΕΠ, τότε το αντίστοιχο ποσοστό θα κοπεί από όλους τους κωδικούς του Δημοσίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εν τω μεταξύ διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι από την ώρα που η ελληνική οικονομία δείχνει ότι βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως και χωρίς αμφιβολίες οι σωστές αποφάσεις και όχι να γίνουν βήματα προς τα πίσω.
«Δεν χρειάζονται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας διαψεύδοντας κάθε σενάριο για προσφυγή στις κάλπες.
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής», προβλέπει, άλλωστε, εξηγώντας στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος έχει κάνει την επιλογή με ορίζοντα τετραετίας και σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων με τους θεσμούς.