WSJ: «Πάγωμα» ελληνικών δανείων έως το 2040 προτείνει το ΔΝΤ

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αποκαλύπτει την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Το Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώσει ούτε τόκο ούτε κεφάλαιο από τα δάνειά της μέχρι το 2040 -λένε στην εφημερίδα αξιωματούχοι που βρίσκονται πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις- και τα δάνεια να εξοφληθούν σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το 2080.
Επίσης, το ΔΝΤ ζητά το επιτόκιο στα δάνεια της ευρωζώνης να είναι σταθερό για 30-40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, με αναβολή της καταβολής τόκων μέχρι να αρχίσει η εξόφλησή τους.
Η πρόταση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατηρήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης δανείων ετησίως κάτω από το 15% του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σχολιάζει η WSJ, οι προτάσεις του ΔΝΤ ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που είναι πρόθυμοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να κάνουν τόσο μεγάλες παραχωρήσεις στα δάνειά τους για την Ελλάδα αλλά παράλληλα επιθυμούν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρόβλημα της Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πώς δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου αν η ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα.
Μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD.
Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν για τον λόγο αυτό να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 - μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μια φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.