Όπως κι αν τα βαφτίσουν …νέα μέτρα είναι!


Της Σοφίας Δήμτσα
Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζητεί να σταματήσει η τρομοκρατία των νέων μέτρων… Για την κυβέρνηση ονομάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις…Ίσως γιατί ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι εκείνος που θα τα πάρει… Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όμως… δεν είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει…
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, που καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε, δεν έχουμε τέτοιες παραξενιές… Όπως και να τα βαφτίσουν, το νούμερο δεν αλλάζει…27,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015! Και θα βγουν από τις δικές μας τσέπες!

Μόνο για φέτος, το “καπέλο” των πρόσθετων μέτρων -συγνώμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων- φθάνει το 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι “κίνδυνοι” του Προγράμματος… Με απλά, λόγια, δεν πιστεύει η Τρόικα ότι με τα μέτρα που είχαμε λάβει μέχρι σήμερα θα πέσει το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ και γι’ αυτό μας ζητεί το κατιτίς παραπάνω!
Ποιόν ενδιαφέρει, αλήθεια, εάν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση; Η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συμβάσεων είναι μέτρο και μάλιστα επώδυνο…
-Το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων με τον εξορθολογισμό των αμοιβών και την περικοπή των επιδομάτων στους υψηλόμισθους είναι νέο μέτρο ή διαρθρωτική μεταρρύθμιση;
-Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση ή νέο μέτρο;
Για την κυβέρνηση, που πρέπει να εξοικονομήσει δαπάνες θεωρείται σίγουρα διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Για τον οικογενειάρχη με 25.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, που μπορεί να θεωρηθεί υψηλόμισθος και, επομένως, δεν δικαιούται φοροαπαλλαγών, θα σας γελάσω…
-Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση ή νέο μέτρο;
Αν είσαι πολύτεκνος με 150.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα μπορεί και να είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση…Αν πάλι έχεις 4 παιδιά και βγάζεις 40.000 ευρώ το χρόνο (δηλαδή είσαι πλούσιος για την Εφορία) τότε δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά για να ακούσω πώς θα χαρακτήριζες το κόψιμο του πολυτεκνικού επιδόματος!
-Ως διαρθρωτική μεταρρύθμιση αναφέρεται στο Μνημόνιο και η αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας ώστε να συμβαδίζει με τα ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια διαβίωσης… Πόσα είναι αυτά; Πόσα λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα; Να ρωτήσουμε κανέναν άνεργο αν είναι νέο μέτρο ή διαρθρωτική μεταρρύθμιση;
-Το ότι θα πληρώσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης από 80 λεπτά φέτος, 1,60 ευρώ του χρόνου είναι νέο μέτρο ή διαρθρωτική μεταρρύθμιση;
-Ο φόρος στην πορτοκαλάδα και την coca cola είναι νέο μέτρο ή διαρθρωτική μεταρρύθμιση;
-Η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις από το 2012 είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση ή μείωση σύνταξης (δηλαδή νέο μέτρο);
Η διαφορά μας με την κυβέρνηση είναι στις λέξεις… Η ουσία είναι ακριβώς η ίδια… Η μείωση μισθού παραμένει μείωση μισθού, έστω κι αν για κάποιους οι αμοιβές ήταν εξωφρενικές και δεν αντανακλούσαν την παραγωγικότητα.
Η περικοπή ή το πάγωμα της σύνταξης για τον συνταξιούχο δεν έχει σημασία πώς θα “βαφτιστεί”, αλλά ότι στο τέλος του μήνα, ο λογαριασμός δεν θα βγαίνει…
Το ίδιο και για τον άνεργο, τον πολύτεκνο, τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό υπάλληλο…
Όπως, λοιπόν, κι αν το ονομάσουμε, διαρθρωτική μεταρρύθμιση ή νέα μέτρα… περαστικά μας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια