"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", η εφαρμογή για iPad που "ταράζει" το παιδικό βιβλίο


"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" (Alice’s Adventures in Wonderland) του Λούις Κάρολ είναι ένα απο τα διασημότερα παραμύθια, ήδη από την εποχή της πρώτης έκδοσής του το 1865. Και η εφαρμογή Alice for the iPad στα αγγλικά φέρνει την ιστορία της Αλικής στην ψηφιακή εποχή και αλλάζει την εικόνα που έχουμε για το βιβλίο.


Ο χαρακτήρας της Αλίκης εκπροσωπεί την καταπιεσμένη παιδική ηλικία της βικτωριανής εποχής. Μόλις όμως η μικρή ηρωίδα βρεθεί σε ένα διαφορετικό, πολύχρωμο κόσμο όλοι οι αυστηροί, απαιτητικοί βικτωριανοί κανόνες τίθενται υπό αμφισβήτηση.




Η Atomic Antelope, η εταιρεία που ανέπτυξε την εφαρμογή, επεξεργάστηκε ψηφιακά την εικονογράφηση του Σερ Τζον Τένιελ για την πρώτη έκδοση του βιβλίου προσθέτοντας στα σχέδιά του χρώμα και μια αίσθηση παλιού χαρτιού. Όμως, η μεγάλη διαφορά είναι η διαδραστικότητα που υπάρχει στην εφαρμογή, που δε βασίζεται μάλιστα μόνο στην αφή, αλλά και στο ...ταρακούνημα της συσκευής (αξιοποιεί το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο του iPad). Έτσι, σε 20 σκηνές της εφαρμογής μπορούμε κουνώντας το iPad να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε την Αλίκη, να πετάξουμε τάρτες στη Βασίλισσα των Καρδιών, να κάνουμε ένα παλιό ρολόι τσέπης να αιωρείται σαν εκκρεμές ή άλλα αντικείμενα να πέφτουν ρεαλιστικά πάνω στους χαρακτήρες. Η συντομευμένη ιστορία της Αλίκης περιλαμβάνεται σε 52 εικονογραφημένες σελίδες, ενώ περιλαμβάνειται ολόκληρο το αρχικό κείμενο (που έτσι κι αλλιώς δεν έχει πνευματικά δικαιώματα και μπορούμε να το βρούμε δωρεάν.




Η εφαρμογή κοστίζει €6.99, αλλά μια πιο "ελαφριά" εκδοχή της, η Alice for the iPad Lite, είναι δωρεάν. Αν και θεωρητικά απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για όλους. Και είναι κρίμα που διατίθεται μόνο με αγγλικό κείμενο.

Η μεταφορά της ιστορία της Αλίκης στο iPad δείχνει πώς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ψηφιοποίηση του τυπωμένου κειμένου. Παρόλο που το κλασικό βιβλίο, που είναι βασικά ή και μόνο κείμενο, έξακολουθεί να έχει θέση και στην ψηφιακή εποχή, τέτοιες εφαρμογές πάνε την αναγνωστική εμπειρία πολύ παραπέρα, ειδικά όταν πρόκειται για παιδικό παραμύθι που ήδη από την εποχή του Λούις Κάρολ ήθελε να είναι κάτι παραπάνω από σκέτο κείμενο.


http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/02/ipad.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια