Η νέα απόπειρα του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει ουσιαστική στήριξη ώστε να προχωρήσει το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται πως σκαλώνει ακόμα μια φορά. Η παρουσία τού Γ. Παπανδρέου στη Γερμανία ήρθε την πλέονακατάλληλη στιγμή, λόγω της ήττας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου.
Οι εξελίξεις είχαν αποτέλεσμα να σκληρύνει κι άλλο η στάση της καγκελαρίου προς τη χώρα μας, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Μαρτίου, στην οποία – κανονικά – πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπάρχοντος δανείου. Όμως, παρά το γεγονός ότι η απόφαση έπρεπε να θεωρείται μια τυπική διαδικασία, η κωλυσιεργία της κυβέρνησης και η έλλειψη διπλωματικής γραμμής στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, προσθέτουν διάφορα βαρίδια στην απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Μέρκελ συνέδεσε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την Ελλάδα με τα εξής:
1 Πλήρη συμφωνία στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας του γαλλογερμανικού άξονα, κάτι που βέβαια θα σήμαινε λιτότητα διαρκείας για τη χώρα μας.
2 Πιο ήπιους τόνους και «κλείσιμο» των υποθέσεων δωροδοκίας που εμπλέκουν τις γερμανικές εταιρείεςSiemens και Ferrostaal.
3 Eξασφάλιση των συμφερόντων γερμανικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις που αναμένονται και ιδιαίτερα της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ.
4 Διασφάλιση ότι, παρά τη δραστική μείωση στα κονδύλια για αμυντικούς εξοπλισμούς που θα υποστεί η Ελλάδα ως μέρος του μνημονίου, η Γερμανία θα είναι πρώτη στη λίστα αγορών εξοπλισμών.
Λιτότητα διάρκειας
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή να δοθεί η επιμήκυνση αλλά και η δυνατότητα να πάρει η Ελλάδα νέα δάνεια από τον μηχανισμό του ΕFSF (εάν και εφόσον αποφασιστεί από την Ε.Ε.), ώστε να εξυπηρετήσει το διογκούμενο χρέος. Στη χείριστη περίπτωση το Μαξίμου επιδιώκει νααποσυνδέσει την απόφαση για την επιμήκυνση από τις υπόλοιπες αποφάσεις, ώστε να «υπάρξει μια καλή είδηση».
Η Μέρκελ όμως επιμένει ότι όλα αυτά πρέπει να μπουν στο ίδιο καλάθι αποφάσεων και προ πάντων ότι οι παραχωρήσεις για την αύξηση των κονδυλίων του EFSF θα δοθούν μόνο εάν περάσει η γαλλογερμανική πρόταση για σκληρή λιτότητα διαρκείας.
Ως προς το θέμα της επιμήκυνσης, οι Γερμανοί φαίνονται διατεθειμένοι να το παραχωρήσουν, εφόσον όμως η Ελλάδα δεσμευθεί στους πιο πάνω τέσσερις όρους. Να υπενθυμίσουμε το ρεπορτάζ του «Π» ότι η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, άρχισε να ζητάει την αποσύνδεση της απόφασης για επιμήκυνση του υπάρχοντος δανείου από τα υπόλοιπα θέματα της ευρωζώνης. Από τον Νοέμβριο, οπότε ελήφθη η πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πίεση από πλευράς Ελλάδας, που έβαλε το θέμα στον... αυτόματο πιλότο.
Σκληρή στάση
Ένα από τα δύο πάγια βέτο κατά της χώρας μας είναι αυτό της Φινλανδίας, που μαζί με την Ολλανδίαπαρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες πολύ σκληρή στάση. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση ούτε να δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς νέες διασφαλίσεις για μέτρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο αυτών χωρών στα δύο τελευταία Eurogroup επέμειναν ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να ξελασπώσει την Ελλάδα με χαμηλότοκα δάνεια, «διότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος δεν οφείλεται στην παρούσα κρίση, αλλά στη μακροχρόνια κακοδιαχείριση». Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός και διαφαίνεται ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο κόκκινο και τα μέτρα δεν αποδίδουν, τόσοπαγιώνεται η στάση των λεγόμενων σκληροπυρηνικών χωρών.
Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ελσίνκι και της συνάντησής του με την ομόλογό του ΜαρίΚιβινιέμι ήταν να την πείσει να άρει το βέτο με τη δικαιολογία ότι θα υπάρξει «πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα εάν δεν δοθεί τουλάχιστον η επιμήκυνση». Όμως η Φινλανδία, πατρίδα του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, έχει πάγια θέση κατά των χωρών της ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος και δύσκολα κάμπτεται.
Όσο για το βέτο της Ολλανδίας, μαθαίνουμε ότι το Μαξίμου επιχείρησε να ορίσει συνάντηση και εκεί, όμως το ολλανδικό πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε με την εναλλακτική πρόταση της... τηλεδιάσκεψης!!!
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου