Τι είπε ενοχλημένος ο Τσίπρας για την πρωτοβουλία των «53+»

«Είπαμε να μην βγαίνουν κάποια πράγματα προς τα έξω και εσείς πήγατε και κάνατε νον πέιπερ με τις θέσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο». Με τη φράση αυτή αντέδρασε, φανερά ενοχλημένος, ο Α. Τσίπρας στην κίνηση των 53+ να διανείμουν τις θέσεις τους στους δημοσιογράφους μία ημέρα πριν (την Πέμπτη).
Μέλη της πολιτικής γραμματείας που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση, είδαν, όπως λένε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, έναν Τσίπρα «χαλασμένο», παρότι δεν επέλεξε υψηλούς τόνους για να υπογραμμίσει τη δυσφορία του. Αλλά υπήρχαν πολλοί λόγοι να είναι έτσι…
Πρώτα απ’ όλα, η δυνατότητα που είχαν, να διατυπώσουν τις θέσεις τους εντός του κομματικού οργάνου, αν περίμεναν φυσικά μία ημέρα ακόμα… Και δεν είναι μόνο αυτό: Επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τη διαφοροποίησή τους σε ένα θέμα κεντρικής πολιτικής ατζέντας, στο οποίο ποντάρει πολλά το Μ. Μαξίμου (τη συνταγματική αναθεώρηση δηλαδή, αφού στο θέμα του εκλογικού νόμου είναι από την ίδια πλευρά του «λόφου» με τον Α. Τσίπρα) την ημέρα που εκείνος θα παρουσίαζε τις προτάσεις του για την «Ελλάδα του 2021».
Μια διαφοροποίηση που έγινε αμέσως «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, αφού ο Π. Πολάκης δεν είχε μιλήσει ακόμη για τους δικαστές… Κριτική κατά των 53+ διατύπωσαν και άλλοι στη συνεδρίασης της γραμματείας, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο γραμματέας του κόμματος Π. Ρήγας. Και τα μέλη της γραμματείας που πρόσκεινται στους 53+ έγνεψαν συγκαταβατικά, λένε κάποια μέλη…
Όμως το βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν ο εκλογικός νόμος. Η συζήτηση τώρα ξεκινάει, πάντως το κυβερνών κόμμα προσέρχεται στην τράπεζα του διαλόγου με αρχική πρόταση, την απλή αναλογική. Και μάλιστα, με πρόταση για ακόμη πιο αναλογικό σύστημα, αφού συζητά τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2,5%.
Ίσως ο βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη θέση αυτή -πέραν του ότι εμφανίζεται συνεπής με τις πάγιες δεσμεύσεις της αριστεράς- είναι ότι έχει κάνει στρατηγική επιλογή εφαρμογής του νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές. Τούτο προϋποθέτει τα 2/3 της Βουλής και το μόνο σύστημα που θα μπορούσε να έχει μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία είναι η απλή αναλογική.
Το θέλγητρο για τα «μικρά» κόμματα σαφές, που είναι όμως -όπως έλεγε στέλεχος της γραμματείας στο newpost.gr- και πίεση την ίδια στιγμή. Τι θα κάνει δηλαδή το ΚΚΕ στην κυβερνητική πρόταση για αναλογική; Τι θα κάνει ο Στ. Θεοδωράκης; Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί το Μ. Μαξίμου να προσδοκά ευρύτερες συμφωνίες, είναι από την άλλη έτοιμο όμως και να καταγγείλει όσους δεν βάλουν «πλάτη».