Αυτές είναι οι 23 υποθέσεις για το παραδικαστικό που πήγε ο Πολάκης στον εισαγγελέα

23 υποθέσεις ΦΩΤΙΑ
Ενδεικτικό κατάλογο 23 υποθέσεων (σε σύνολο 350) της περιόδου 2009-2015, τις οποίες έχει διαβιβάσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις αρμόδιες εισαγγελίες και δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν έχουν αποδοθεί οι καταγραφόμενες ποινικές ευθύνες, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης χθες στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Δημήτρη Δασούλα. Για μερικές μάλιστα από τις υποθέσεις αυτές το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους, ανέφερε ο Π. Πολάκης.
Η κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που διήρκεσε πέντε ώρες, έγινε στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά τις δηλώσεις του Π. Πολάκη αναφορικά με τη Δικαιοσύνη, σε εκδήλωση στο Περιστέρι την περασμένη Πέμπτη.
Ο αν. υπουργός Υγείας στη διάρκεια της κατάθεσής του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση διάθεσης πόρων, 10 εκατ. ευρώ, στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, με βάση την προγραμματική σύμπραξη μεταξύ του Οργανισμού και του ΚΕΕΛΠΝΟ (17/5/2011), ύστερα από έγγραφη αναφορά του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό.
Οπως ανέφερε ο Π. Πολάκης, δεν εκδόθηκε ποτέ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ και εν τέλει καταγγέλθηκε η σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στη συνέχεια έγινε καταγγελία στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα τον Ιανουάριο του 2014, εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας. Στο πόρισμα των Επιθεωρητών καταγράφεται διασπάθιση 10 εκατ. ευρώ. «Με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι αντ’ αυτού «ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, τον Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη δινέργεια νέου ελέγχου». Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ την επίμαχη περίοδο, σημείωσε ο ίδιος, ήταν η Μένη Μαλλιώρη, ενώ την αντίστοιχη θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατείχε η Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού.

Ο κατάλογος με τις 23 υποθέσεις που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής υποθέσεις των οποίων η δικαστική πορεία αγνοείται:

■ 23/3/2009 Εκθεση ελέγχου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» σχετικά με σύμβαση προμήθειας υπηρεσιών συντήρησης του πληροφοριακού συστήματος του νοσοκομείου αξίας 571.497,50 €.

■ 8/1/2010 Εκθεση ελέγχου σχετικά με διαδικασίες έγκρισης αδειών σκοπιμότητας για εγκατάσταση συστημάτων τομογραφίας PET/CT σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

■ 14/6/2010 Εκθεση ελέγχου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού προμήθειας μαγνητικού τομογράφου προϋπολογισμού 1.379.310 €.

■ 23/7/2010 Εκθεση ελέγχου σχετικά με την κλασματοποίηση του πλάσματος που συλλέγεται από τις Ελληνικές Αιμοδοσίες και την εξ αυτού παραγωγή λευκωματίνης καθώς και έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και στο Εθνικό Κέντρο Παρασκευής Παραγώγων Αίματος, σχετικά με συμβάσεις μεταφοράς αίματος-πλάσματος και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για υποθέσεις που κατέδειξαν ελλείψεις ελέγχων στις αιμοδοσίες, πλαστογραφίες εγγράφων, πώληση παραγώγων αίματος, αποστολή με πλαστές βεβαιώσεις παραγώγων αίματος μη ελεγμένων καθώς και μη τήρηση όρων διακρατικής σύμβασης.

■ 24/1/2011 Εκθεση ελέγχου σχετικά με τη σύμβαση του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο» με την εταιρεία J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., για τη λειτουργία και συντήρηση των Η/Μ εγκαταστάσεων της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου.

■ 1/6/2011 Εκθεση ελέγχου για χρήση οστικών μοσχευμάτων σε επεμβάσεις σπονδυλεσίας από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην οποία καταγράφεται οικονομική ζημία περίπου 800.000 €.

■ 16/6/2011 Ελεγχος στο Γενικό Νοσοκομείο «Σπηλιοπούλειο» και στο Εθνικό Ιδρυμα Κωφών σχετικά με την αξιοποίηση ακινήτου επί της οδού Σταδίου 6-8 και ειδικότερα με τις διαδικασίες μίσθωσης του ακινήτου.

■ 18/8/2011 Ελεγχος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επί των καταγγελιών για παρατυπίες σε διαδικασίες προμηθειών, οι οποίες διαπιστώθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

■ 7/12/2012 Εκθεση ελέγχου στο παράρτημα του κεντρικού φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ με εύρημα τις μεγάλες διαφορές εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς και πολύ μεγάλες ποσότητες φαρμάκων προς καταστροφή ή επιστροφή κ.λπ.

■ 4/3/2013 Εκθεση ελέγχου σχετικά με προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού πληροφορικής και τη συντήρηση αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς», με ευρήματα, μεταξύ άλλων, απ’ ευθείας αναθέσεις, παράνομες συμβάσεις, παρατάσεις συμβάσεων, πληρωμές δαπανών χωρίς συμβάσεις εν ισχύι κ.λπ.

■ 29/3/2013 Εκθεση ελέγχου στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας σχετικά με τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

■18/12/2013 Εκθεση ελέγχου αναφορικά με οικονομική ζημία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» από την εταιρεία εμπορίας ιατρικών ειδών BIOGENESIS.

■ 10/7/2014 Εκθεση ελέγχου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών Ιατρικό Αθηνών, Υγεία Α.Ε. και Θεραπευτήριο Metropolitan.

■ 19/11/2014 Εκθεση ελέγχου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τεσσάρων διαγνωστικών εργαστηρίων-πολυϊατρείων: Βιοϊατρική Α.Ε., Ασκληπιός ΕΠΕ, Βιοδιάγνωση Α.Ε., Βιότυπος Α.Ε.

■ 8/6/2015 Εκθεση ελέγχου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» σχετικά με διαδικασία προμήθειας μονάδας τομογραφίας - PET/CT.

Τέλος, στην κατάθεσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», στο οποίο γίνεται αναφορά σε υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, μεταξύ εκατοντάδων, με ενδείξεις σκανδάλου που είτε εκκρεμούν προς διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές ή σέρνονται στα δικαστήρια επί σειρά ετών. Από την πλευρά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, δήλωσε ότι θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της υπουργικής κατάθεσης προκειμένου να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Αν κρίνει αναγκαίο ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, θα προχωρήσει την έρευνά του, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή κρίνει ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα, θα θέσει τη δικογραφία στο αρχείο.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών Κυριακή 26 / 6/16