«ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

«ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ. ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ, έδωσε σήμερα το πρωί συνέντευξη στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο (SKAI FM).
Τα κυριότερα σημεία της είναι τα εξής:
«Αυτό που καταρχήν συνιστούμε ως κυβέρνηση, είναι ψυχραιμία στην αντιμετώπιση του γεγονότος.
Ταυτόχρονα υπάρχει μια ικανοποίηση και στις δύο «πτέρυγες» που την συνθέτουν. Με την έννοια, ότι πάντα εμείς γυρεύαμε να αλλάξει η πολιτική φιλοσοφία της Ευρώπης. Ότι θα πρέπει να είναι μια Ευρώπη, έτσι όπως ιδρύθηκε. Κάτι που το πιστεύει η Αριστερά ως «Ευρώπη Εθνών - Λαών - Αλληλεγγύης» και αξίες που υπάρχουν κάτω από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην συμφωνία εισδοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Είναι γνωστές οι ενστάσεις, τις οποίες έχουμε ως κυβέρνηση, αλλά κυρίως ως δύο συνεργαζόμενα Κόμματα. Οι ενστάσεις μας είναι πολύ έντονες, σε σχέση με το πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές.
Θυμάμαι και μία παλαιότερη ρήση, ότι πλέον την πολιτική την καθορίζει η οικονομία, ενώ θα έπρεπε η οικονομία να καθορίζεται από την πολιτική. Θα πρέπει να βαδίσουμε προς αυτήν την αναστροφή των πραγμάτων όπως είναι σήμερα. Γιατί δεν είναι όλα, επαναλαμβάνω, όπως περνάνε μέσα από τη λογική των τραπεζιτών, αλλά και τι περνάει μέσα από την πολιτική λογική των πολιτών.
Άρα ναι, θα πρέπει η Ευρώπη να αρχίσει να σκέφτεται – με αφορμή κάτι που είχα πει και την περασμένη Δευτέρα – ότι δεν μπορεί να βασίζεται μόνο πάνω σε τραπεζίτες… Ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να στηριχθεί στον άνθρωπο και στις κοινωνίες και σε άλλες πολιτικές!
ΟΙ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ας υπερασπιστούμε το όραμα της Ευρώπης, ας υπερασπιστούμε την ιδέα της Ευρώπης, γιατί πρέπει. Με τις προϋποθέσεις που ανέφερα.
Εμείς οι ΑΝΕΛ είμαστε εξάλλου Ευρωπαϊστές και πόσο μάλλον εμείς οι καραμανλογενείς.
Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ
Άκουσα με πολλή προσοχή τί είπε σήμερα ο κ. Τούσκ, αλλά άκουσα και πώς τοποθετήθηκε η Μαρίν Λε Πέν (που έβαλε θέμα δημοψηφίσματος στη Γαλλία).
Βλέπουμε, ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση προς τα «άκρα» της Ευρώπης, που θα την συνδέσω με τις κεντρικές πολιτικές, που εφαρμόζει η ίδια.
Και ας μην ξεχνάμε και το γεγονός, ότι η Ευρώπη επί της ουσίας έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια: Στο νότιο κόσμο της - όπου είμαστε κι εμείς - και στο βόρειο κόσμο της.
Και μία επισήμανση: Σήμερα είχαμε το αποτέλεσμα του Βrexit. Κυριακή, έχουμε Ισπανία…
ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντανακλά στην επιθυμία ενός λαού, με κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά.
Οι Σκωτσέζοι λένε θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη. Δηλαδή επαναφέρει πλέον το θέμα της αυτονόμησης.
Υπήρξε και από το Σιν Φέιν μία ανακοίνωση σχετική με το θέμα της αυτονόμησης της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία επίσης - όπως η Σκωτία - ψήφισε ΝΑΙ στην Ευρώπη.
Που σημαίνει δηλαδή, ότι η Αγγλία, η Μεγάλη Βρετανία - η οποία όμως είναι Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσημα αποκαλείται - θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά ζητήματα πλέον.
Εάν, επίσης, αναλυθούν τα αποτελέσματα θα φανεί, ότι αλλιώς ψήφισε το Λονδίνο, το οποίο μάλιστα έχει δεχθεί και τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα, και αλλιώς ψήφισε η υπόλοιπη Αγγλία ή η Ουαλία. Δηλαδή στο Λονδίνο ήταν υπέρ του Bremain».