Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η μεγάλη δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το Brexit

Τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με το αποτέλεσμα του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάστηκε να μιλήσει. Πολλοί ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν κάνει ήδη δηλώσεις για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε δημόσια. Αυτά που είπε ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορεί να συμπυκνωθούν νοηματικά σε μια πρόταση: Εμείς τα λέγαμε!
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε από το Brexit και συμπεραίνει εμμέσως ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους χρηματοδότες» αναφέρει αναλυτικά, το γερμανικό δημοσίευμα.

Παρομοιώσεις Τσίπρα με τον Μπόρις Τζόνσον
Η εφημερίδα Tagesspiegel από την άλλη πλευρά, προχωρά σε μια άμεση σύγκριση του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό με τη στάση του υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας  από την Ε.Ε., και του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο Τζόνσον ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη το κακόβουλο παιχνίδι του δημοψηφίσματος. Η απλή αποχώρηση από την διαβολεμένη Ε.Ε. δεν του είναι και τόσο σημαντική. Αποφασιστικής σημασίας γι’ αυτόν είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο deal στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου. Ο Τζόνσον ποντάρει ίσως σε επαναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ίσως σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Αυτό μοιάζει με τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέρυσι, όταν εκείνος τραβούσε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους στα άκρα μέχρι να φτάσει σχεδόν στην χρεοκοπία. Επειδή η Μ. Βρετανία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ό,τι η Ελλάδα ο Τζόνσον και οι φίλοι του που στηρίζουν το Brexit θεωρούν ότι βρίσκονται σε ισχυρή θέση. Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της πάντως δεν θα έπρεπε να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κερδοσκοπία».
Αναξιόπιστη η Ε.Ε.
Ανάλυση για την κατάσταση και την πορεία της Ε.Ε. με αφορμή την έξοδο της Βρετανίας δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο γόητρο της Ε.Ε. που πλήττεται από την εν λόγω εξέλιξη. «Με την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν πάλι την ΕΕ μετά από 43 χρόνια επιβεβαιώνεται κάθε επιφυλακτικότητα απέναντι στην ΕΕ. Οι Βρετανοί δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε και η Ευρώπη».

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η κρίση που περνάει η Ε.Ε. οφείλεται μεταξύ άλλων και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προκλήσεις: «Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και τη μάχη για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, η ΕΕ ασχολείται κυρίως με τον εαυτό της.

Με το να μην αποτύχουν τελείως οικονομικά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τη διαχείριση του προσφυγικού και με το να σκεπάσει τη διαφορά μεταξύ εκείνων που ζητούν περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ και εκείνων που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αυτή η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».