Ερώτηση για την τιμητική διάκριση πρωταθλητών προερχόμενων από το Σώμα της Πυροσβεστικής

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Τόσκα, σχετικά με την τιμητική διάκριση πρωταθλητών προερχόμενων από το Σώμα της Πυροσβεστικής.
Πρόκειται για την καθυστέρηση, έναντι των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, στην επιβράβευση 6 παικτών της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ, στελεχών της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανόμενου και του Ορεστιαδίτη Ηλία Γραμματικόπουλου. Ο Υπουργός ερωτάται πότε θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή
ΥΠΟΨΗ: Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Τόσκα
ΘΕΜΑ: Τιμητική διάκριση πρωταθλητών προερχόμενων από το Σώμα της Πυροσβεστικής
Τα Σώματα Ασφαλείας υπήρξαν ανέκαθεν φυτώριο πρωταθλητών και, εν τέλει, τιμητικών διακρίσεων για την χώρα μας. Εν γένει, η σχέση του εθνικού χαρακτήρα και διεθνούς επιπέδου πρωταθλητισμού με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας υπήρξε στενή και γόνιμη.
Αναγνωρίζοντας αυτήν την αμφίδρομη σχέση, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει να τιμά τους πρωταθλητές που προέρχονται από τα σώματα ασφαλείας. Πρόσφατο παράδειγμα η απόδοση τιμητικά της προαγωγής κατά ένα βαθμό σε Στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία συνέδραμαν στην εξαιρετική πορεία της Εθνικής μας Ομάδας Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατά την προηγούμενη δεκαετία (Χρυσό μετάλλιο στην Ιταλία το 2000, Χάλκινο μετάλλιο στη Ρουμανία το 2002, Ασημένιο μετάλλιο στον Καναδά το 2004 και Ασημένιο μετάλλιο στη Γερμανία το 2008).
Όμως, ενώ η παραπάνω διάκριση έχει ήδη απονεμηθεί στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (ΦΕΚ Γ’ 1419 / 20-10-2014) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ΦΕΚ Γ’ 1498 / 31-10-2014), τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχουν ακόμα λάβει την ανάλογη διάκριση. Πρόκειται για 6 παίκτες της Εθνικής Ομάδας: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας, ΛΑΠΠΑΣ Ηλίας, ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γεώργιος, ΠΛΙΚΑΣ Βασίλειος, ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ Κωνσταντίνος, ΤΖΙΓΓΙΔΗΣ Χαράλαμπος. Μάλιστα, ο Ορεστιαδίτης Ηλίας Γραμματικόπουλος, ενεργό στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος, τιμάται αυτές τις μέρες, κατά τον εορτασμό της επετείου ιδρύσεως της Νέας Ορεστιάδας, τα «Ορέστεια».
Με δεδομένο ότι ο πρωταθλητισμός αποτελεί ύψιστο παράδειγμα διαγωγής για τα παιδιά μας και η τιμητική διάκριση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελεί επικύρωση της αξίας του πρωταθλητισμού και ουσιαστική επιβράβευση και τόνωση του ηθικού των στελεχών αυτών, αλλά και εν τω συνόλω τους,
οι Κύριοι Υπουργοί ερωτώνται:

  1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε, έστω καθυστερημένα, και όπως έχουν διαβεβαιώσει στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, στην έκδοση Π.Δ. για την απόδοση στα ως άνω στελέχη του Π.Σ. της ανάλογης τιμητικής διάκρισης;
  2. Τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε ώστε να ενισχύσετε την σχέση ανάμεσα στον πρωταθλητισμό και τα Σ.Α., ως μια συνέργεια προώθησης των αξιών που αντιπροσωπεύουν;