του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr και iatrikanea.gr
Πολλά έχουν αρχίσει να γράφονται αλλά και θα γραφούν ακόμα για τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προφανείς είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας είτε για τους ίδιους του Βρετανούς αλλά και για εμάς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Για να δούμε όμως τι θα συμβεί πιο ειδικά στην υγεία;
Όσο παράδοξο και αν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι για όλους τους Έλληνες που εργάζονται στην Μ. Βρετανία. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί και υγειονομικοί, ήδη εργάζονται στην Βρετανία και πολλοί περιμένουν ή προετοιμάζονται να μεταβούν για εργασία στην Βρετανία. Σίγουρα θα αλλάξει προς το χειρότερο η διαδικασία που χρειάζεται να μεταβεί στην Βρετανία κανείς, για να εργαστεί. Επίσης με άλλους όρους θα αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους ίδιους τους Βρετανούς. Είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται visa και άδεια εργασίας των πολιτών της ΕΕ για εργασία στην Βρετανία.
Σίγουρα, θα υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές, σε γιατρούς, που πηγαίνουν να ολοκληρώσουν, την ειδικότητα, σε Βρετανικά νοσοκομεία.
Πολύ σημαντική επίπτωση θα υπάρξει στους Έλληνες φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων που είναι και πάρα πολλοί. Τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν υψηλά δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Έτσι τα δίδακτρα είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν σημαντικά στους φοιτητές που είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επίσης προγράμματα που ευνοούσαν την ανταλλαγή φοιτητών όπως το Εrasmus θα υποστούν σοβαρό πλήγμα αφού είναι καθαρά Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Άλλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι σε θέματα Έρευνας. Πολλά προγράμματα Ερευνητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικεφαλείς (leaders) Πανεπιστήμια ή εταιρίες της Βρετανίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να διακοπούν αυτά και πολλοί εκ των οποίων και Έλληνες γιατροί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν
Το επόμενο που θα συμβεί είναι οι επιπτώσεις στο χώρο των εμπορευμάτων και συγκεκριμένα Ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που κατασκευάζονται στην Βρετανία. Όσο υποτιμάται η στερλίνα τα κάνει φθηνότερα για τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ που αγοράζουν με ισχυρό Ευρώ. Όμως θα υπάρξουν αλλαγές στις διαδικασίες διακίνησης εμπορευμάτων και Θα πρέπει να γίνεται ότι γίνεται με εμπορεύματα από ΗΠΑ ή Κίνα, όπου γίνεται διαδικασία εισαγωγής και εκτελωνισμού με προπληρωμή του ΦΠΑ και διαφορετικά κόστη. Επίσης σημαντικός θα είναι και ο χρόνος εισαγωγής, αφού αλλάζει το σύστημα εισαγωγής. Ενδιαφέρον θα υπάρξει ακόμα και για αγοραπωλησία μέσω e-bay αφού θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή εμπορεύματος στην ΕΕ.
Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει για τις άδειες κυκλοφορίας προϊόντων - φαρμάκων - καλλυντικών που παράγονται στην Βρετανία και θα χρειάζονται ειδικές διαδικασίες και πιστοποιήσεις, όπως γίνεται μέχρι τώρα για πιστοποιήσεις εκτός ΕΕ. Οι περισσότεροι από τους κανονισμούς σχετικά με ταδικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πρότυπα ποιότητας, κανόνες κλινικών δοκιμών, καθώς και τα κριτήρια για την έγκριση των προϊόντων έχουν εναρμονιστεί σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει έδρα το Λονδίνο και θα πρέπει να μετακινηθεί και μάλιστα έχουν δεχθεί να φιλοξενήσουν η Σουηδία και η Δανία.
Άλλος τομέας που θα πληγεί στην υγεία είναι ο ιατρικός τουρισμός. Σίγουρα εφόσον η στερλίνα πέσει σημαντικά από το Ευρώ θα επιβαρύνει σημαντικά την τσέπη των Βρετανών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για θέματα ιατρικού τουρισμού. Πέρα από την νομισματική διαφορά, είναι σίγουρο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις και στις παροχές της υγείας, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και η οικονομική δυνατότητα των Βρετανών. Εδώ θα υπάρξει και επιπρόσθετο πρόβλημα σε θέματα ασφάλειας και υγείας των Βρετανών που ταξιδεύουν και χρειαστεί να έχουν παροχές υγείας στην Ελλάδα.
Όλα αυτά είναι εικασίες αφού δεν ξέρει κανείς τελικά τι και πώς θα ισχύσει και αν θα υπάρξει ισχυρή θέληση εξομάλυνσης των παραπάνω θεμάτων και χιλιάδων άλλων που θα προκύψουν με σχετική νομολογία που θα πρέπει να υπάρξει και από την Βρετανία αλλά και από την ΕΕ.
Πάντως, αντίθετα από την επιθυμία όσων Βρετανών ψήφισαν Brexit για άμεση λύση των προβλημάτων που προέκυπταν από την συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τα αποτελέσματα της αποχώρησης δεν αναμένεται επ' ουδενί να γίνουν αισθητά από την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση μυριάδων πρακτικών ζητημάτων έχει οριστεί, κατ' αρχήν, στα δύο χρόνια.
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/06/Health-Effects-brexit.html#ixzz4Ca72HXbZ