Έλληνες «Μικροί Ήρωες»: Η καλύτερη εκδήλωση της Αριστεράς στις Βρυξέλλες

Ενθουσιώδης ήταν ο απόηχος της ειδικής τελετής που οργάνωσε προς τιμήν των Ελλήνων «Μικρών Ηρώων» του προσφυγικού και σε μια κατάμεστη αίθουσα η ευρωομάδα της Αριστεράς με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Η εκδήλωση που είχε στόχο να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των «μικρών άγνωστων ηρώων» της αλληλεγγύης και να προωθήσει διεθνώς το αίτημα για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών που δέχονται τα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα,απέσπασε τα εύσημα σύσσωμης της ευρωομάδας ως«η καλύτερη εκδήλωση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο έως τώρα».
«Από το 2004 που είμαι ευρωβουλευτής ποτέ δεν είδα αυτή την αίθουσα τόσο γεμάτη από τόσους εκπροσώπους της Καλής Ευρώπης» ήταν τα λόγια της προέδρου της Ευρωαριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, που προλόγισε την ειδική τελέτη, ενώ ο ίδιος ο Στέλιος Κούλογλου είπε απευθυνόμενος στους αλληλέγγυους πολίτες: «Εσείς είστε η πραγματική Ευρώπη και γι’ αυτό σας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης».
Πολυάριθμες ήταν οι αναφορές που έγιναν στην εκδήλωση και στον ελληνικό Τύπο καθώς και σε πλήθος ιστοσελίδων.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 31 Μαΐου, οι άνθρωποι αυτοί που έδειξαν έμπρακτα την στήριξή τους στους πρόσφυγες συναντήθηκαν στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, για να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πως θα διατηρηθεί το κλίμα αλληλεγγύης σε πιο μόνιμη βάση.
«Μας έχετε κάνει υπερήφανους» τόνισε κατά την προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η χώρα έπεσε τα τελευταία χρόνια θύμα δυσφημιστικών επιθέσεων και στερεοτύπων εναντίον της αλλά με τη στάση που κρατήσατε στο προσφυγικό ζήτημα, άλλαξε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από τη Λέσβο το 2015 πέρασε δέκα φορές ο πληθυσμός του νησιού. Ήταν σαν να είχαν περάσει από τη Γερμανία σε ένα χρόνο 800 εκατομμύρια. Και δε σημειώθηκε στη Λέσβο ούτε ένα επεισόδιο εναντίον προσφύγων. Ξέρετε πόσες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία; Περίπου 300.» Δείτε εδώ τι είπε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Αυτό που κάναμε το ήξερε όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος αλλά στο νησί μας δε το γνώριζε κανείς» εξήγησε η νοσηλεύτρια από τη Σάμο, Ιοκάστη Νικολαΐδη.Βλέποντας τα προσφυγόπουλα χωρίς τροφή και παπούτσια στο λιμάνι της Σάμου, η Ιοκάστη παράτησε την οικογένειά της και ξεκίνησε να μαγειρεύει μαζί με άλλες οχτώ άνεργες μητέρες φτάνοντας μέχρι και τις 4830 μερίδες φαγητό την ημέρα. «Εμείς το βράδυ κοιμόμαστε καλά. Και αν ξαναχρειαστεί, πάλι το ίδιο θα κανα κι εγώ και οι άλλες γυναίκες» είπε. Δείτε εδώ τι είπε η Ιοκάστη Νικολαΐδη.

Ο ψαράς από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, Θανάσης Μαρμαρινός, παιδί προσφύγων και ο ίδιος, κατάφερε να γλιτώσει από τα νερά του Αιγαίου περίπου 4000 μετανάστες και να φέρει στο λιμάνι 75 βάρκες. «Πηγαίναμε το βράδυ για ψάρεμα και κουβαλούσαμε βάρκες» είπε και συμπλήρωσε εμφανώς συγκινημένος «έχω γλιτώσει 19 παιδάκια από βέβαιο πνιγμό». Δείτε εδώ τι είπε ο Θανάσης Μαρμαρινός.

Ο μίμος Γιώργος Φλώρος, διηγήθηκε πως μια προσωπική του εμπειρία τρία χρόνια πριν ως Έλληνας κλόουν για προσφυγόπουλα της Σουηδίας, τον οδήγησε να ξεκινήσει το Καραβάνι της Χαράς, μια ομάδα ηθοποιών από τα Ιωάννινα, που περιόδευσε σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ήπειρο προσφέροντας χαρά και διασκέδαση. «Είδα τον τρόμο στα μάτια των παιδιών όταν τους είπα ότι είμαι από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Δείτε εδώ τι είπε ο Γιώργος Φλώρος.
Ο Δημήτρης Καντερές που εκπροσώπησε την ομάδα Οικόπολις με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανέπτυξε τις δράσεις της ομάδας στην Ειδομένη. Εκεί, από τον περσινό Μάρτιο η Οικόπολις, μαζί με άλλες συλλογικότητες, οργάνωσε μια κουζίνα για τους πρόσφυγες προσφέροντας έως και τις 8 000 μερίδες την ημέρα. «Το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες διαβίωσης γι αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα στα κέντρα φιλοξενείας». Δείτε εδώ τι είπε ο Δημήτρης Καντερές.

Ο Δήμαρχος Περάματος, Ιωάννης Λαγουδάκης, δήλωσε υπερήφανος για την ανταπόκριση που έδειξε από την πρώτη στιγμή το Πέραμα, μια κατά κύριο λόγο προσφυγική πόλη που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της μεγάλης ανεργίας. Επεσήμανε επίσης, ότι «η πρωτοβουλία αυτή του Στέλιου Κούλογλου μπορεί να έχει δύο στόχους: να αναδείξει ένα πρόβλημα που υπήρχε παράλληλα με το δυνάμωμα της φωνής για το τι γεννά αυτές τις καταστάσεις και να δούμε τι κάνουμε αύριο». Δείτε εδώ τι είπε ο Δήμαρχος Περάματος.
Από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, το κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία και τη Μη Βία στη Θεσσαλονίκη, μίλησε η Αθανασία Τέλλιου, για τις δράσεις της ομάδας με τα προσφυγόπουλα στο κέντρο φιλοξενείας στα Διαβατά ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπιζουν όταν επισκέπτονται σχολεία στο πλαίσιο αντιρατσιστικής αγωγής και ενημέρωσης. Δείτεεδώ τι είπε η Αθανασία Τέλλιου.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης,περιέγραψε την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος να αξιοποιήσει ένα κλειστό και έως τότε ανεκμετάλλευτο γυμναστήριο και προκειμένου να στεγάσει, να σιτίσει και να περιθάλψει έως και 2000 πρόσφυγες. Η δράση αυτή λειτούργησε ως θετικό παράδειγμα και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα κύμα αποδοχής. Δείτε εδώ τι είπε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Ο κινηματογραφιστής και φιλόλογος στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο της Κω, Σωτήρης Παλάσκας,παρουσίασε την αλληγορική ταίνια μικρού μήκους, Fortress Europe, που δημιούργησαν οι μαθητές την κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου του νησιού για την «πριγκήπισσα» Ευρώπη που ήταν πρόσφυγας όταν την άρπαξε ο Δίας από μια μακρινή χώρα της Ανατολής, μέχρι την ήπειρο Ευρώπη που έγινε φρούριο και υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα για να σταματήσει τους πρόσφυγες. Δείτε εδώ το βίντεο.

Καλεσμένος ήταν και ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΓΗ, η οποία ανέλαβε με τη στήριξη του Δήμου, της περιφέρειας και την Παμπειραϊκή πρωτοβουλία, συντόνισε τη στέγαση, σίτιση και ψυχαγωγία των χιλιάδων προσφύγων που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. «Έχουμε γίνει όλοι καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τη διαδικασία αυτή» είπε, και συμπλήρωσε ότι ενόψει και της κλιματικής αλλαγής, το ότι «είμαστε όλοι πρόσφυγες» θα είναι πλέον αλήθεια. Δείτε εδώ τι είπε ο Πέτρος Κόκκαλης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του καθηγητή του Ε. Μ. Πολυτεχνείου και συντονιστή του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Καλώς τους», Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα πανόραμα που έχει δημιουργήσει το συμβούλιο με όλες τις δράσεις αλληλεγγύης, ώστε να μη χαθεί η «εικόνα αυτής της εποποιίας». Παράλληλα, ενημέρωσε ότι, με πρότυπο τα Διαβατά και τον Ελαιώνα, φτιάχτηκε μια επίσημη επιτροπή εθελοντών που ολοκλήρωσε όλη την καταγραφή όλων των παιδιών στην Ελλάδα και όλων των δράσεων για τα προσφυγόπουλα. Η επόμενη φάση, όπως είπε, είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης των προσφυγόπουλων για ένα προενταξιακό έτος. Δείτε εδώ τι είπε ο Νίκος Μπελαβίλας.
Η Ρήμ Χατίμπ, δημοσιογράφος από την Εφημερίδα των Συντακτών περιέγραψε το τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και λειτούργησε η καμπάνια που διοργάνωσε η εφημερίδα σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για  Όλους και με πολλούς δήμους της Αθήνας και είχε τίτλο: «Πιάσε το χέρι μου». Έμπνευση αποτέλεσε η δράση του Δικτύου Μεταναστριών «Μέλισσα» που περιελάμβανε τη διανομή σακιδίων με μολύβια, σημειωματάρια και άλλα απαραίτητα είδη για τα προσφυγόπουλα. Δείτεεδώ τι είπε η Ρημ Χατίμπ.
Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο:
Εδώ φωτογραφικό υλικό: