«Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης»

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί του Σαββάτου ο Μπαν Κι Μουν, για την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε τη Λέσβο συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα.
«Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι θάλασσα αλληλεγγύης» δήλωσε ο Μπαν Κι -Μουν από το νησί του Αιγαίου. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες της Λέσβου.
Τον Μπαν Κι Μουν συνόδευσε στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος ανέφερε πως και ο γ.γ. του ΟΗΕ συμφώνησε για τον δίκαιο επιμερισμό της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη ένα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Μπαν Κι Μουν επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, συνομίλησε με πρόσφυγες, εθελοντές και τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ συζητήθηκε και το κυπριακό. «Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «συζητήσαμε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που αποτελούν ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και αντιμετωπίζεται με συνεκτική πολιτική βασιζόμενη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε: «Προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος».
Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών και με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε «ηΕλλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο γγ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αίσθηση προκάλεσε και το συμβολικό δώρο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπαν Κι Μουν. Ο πρωθυπουργός του χάρισε ένα σωσίβιο με την ευχή «να μην χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια των δουλεμπορικών δικτύων, για να σωθεί η ζωή τους».
Αναλυτικά οι δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου
(AP Photo/Yorgos Karahalis)
Υποδεχόμενος τον γγ του ΟΗΕ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δήλωσε «Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.
Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:
Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.