Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί εδώ και τώρα έσοδα, οδηγώντας στην έξοδο από το Δημόσιο μέσω της κινητικότητας χιλιάδες εργαζομένους και επαναφέροντας φόρους, όπως το φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα, κάποιες υπηρεσίες με “αμαρτωλό” παρελθόν φαίνεται να “χαρίζουν” πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ με, αν μη τι άλλο, περίεργες αποφάσεις, που ήδη βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτικών μηχανισμών.
Του Ειδικού Συνεργάτη
Οσμή σκανδάλου αναδύεται από την υπόθεση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Δωδεκάνησα, η οποία έλαβε επιχορήγηση – μαμούθ, βρέθηκε με εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ, όμως πριν περάσει από το “ταμείο” για να πληρώσει το πρόστιμο, της δόθηκε όχι μόνο παράταση, αλλά και έκπτωση 45%, που στην προκειμένη περίπτωση αντιστοιχεί σε 5,7 εκατ. ευρώ!
Το κουβάρι της υπόθεσης, που ερευνά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής, άρχισε να ξετυλίγεται το 2007. Με απόφαση των τότε υπουργού και υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου 3299/2004 επιχείρησης Α.Ε., για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων στα Δωδεκάνησα. Το σύνολο της επένδυσης ανερχόταν στο ποσό των 25.405.875 ευρώ, από το οποίο τα 12.702.937 ευρώ θα καλύπτονταν με κρατική επιχορήγηση. Η ίδια συμμετοχή ανερχόταν σε 7.352.438 ευρώ, ενώ είχε εξασφαλιστεί και τραπεζικό δάνειο 5.350.000 ευρώ.
Πράγματι το 2009 κατασκευάστηκε σε έκταση 45 στρεμμάτων ένα σύγχρονο υπερπολυτελές ξενοδοχείο 360 κλινών, με εστιατόρια, μπαρ, σπα, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η πισίνα υπερχείλισης στο επίπεδο ακριβώς πάνω από την παραλία.
Πράγματι το 2009 κατασκευάστηκε σε έκταση 45 στρεμμάτων ένα σύγχρονο υπερπολυτελές ξενοδοχείο 360 κλινών, με εστιατόρια, μπαρ, σπα, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η πισίνα υπερχείλισης στο επίπεδο ακριβώς πάνω από την παραλία.
Όταν όμως οι “Ράμπο” της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν διπλή έφοδο στο ξενοδοχείο το Φεβρουάριο του 2011 και το Μάρτιο του 2012, διαπίστωσαν, ότι η εταιρεία είχε λάβει και καταχωρήσει στα βιβλία της μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας συναλλαγών 9.276.040,72 ευρώ! Το πόρισμα των ελεγκτών εστάλη σε υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που απάντησε ότι “θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής της ανωτέρω επένδυσης και την επιστροφή της καταβληθείσας επιχορήγησης”, δηλαδή του ποσού των 12.702.937 ευρώ και μάλιστα εντόκως.
Παράταση και έκπτωση στο πρόστιμο
Σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα περίεργα στην υπόθεση. Αν και το ξενοδοχείο έχει βρεθεί με εικονικά τιμολόγια αξίας 9,3 εκατ. ευρώ “δικαιολογώντας” έτσι το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης ύψους 12,7 εκατ. και έχει αποφασιστεί η ανάκληση της απόφασης υπαγωγής και η επιστροφή της επιχορήγησης εντόκως, ο φάκελος μπαίνει ξαφνικά στο συρτάρι, όχι έπειτα από ένσταση του ελεγχόμενου, αλλά με απόφαση επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης!
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2013, η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή “ομόφωνα αποφάσισε την αναβολή της εξέτασης του ως άνω ζητήματος της Ημερήσιας Διάταξης λόγω της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου νόμου Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις”. Σύμφωνα με το νόμο 3288/2010 για την περαίωση φορολογικών υποθέσεων, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Α.Ε που έχουν λάβει πλαστά φορολογικά στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ειδικό σημείωμα δήλωσης των τιμολογίων και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος ίσο με το 55%, με το 20% να καταβάλλεται άμεσα και το υπόλοιπο ποσό σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Αν εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος, τότε δεν επιβάλλεται διοικητική κύρωση είτε αφορά σε πρόσθετους φόρους είτε σε πρόστιμο του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ο νόμος για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις”, που υπερψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, προσθέτει στο παραπάνω άρθρο του νόμου 3288/2010, ότι θα εφαρμόζεται και σε πάσης φύσεως αναπτυξιακούς νόμους.
Δείτε τα έγγραφα:
Με τον τρόπο αυτό η ελεγχόμενη εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, κέρδισε την ευκαιρία να πληρώσει μόλις το 55% που αντιστοιχεί στο φόρο εισοδήματος και να “καθαρίσει”, αποφεύγοντας, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος, άλλες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα. Δηλαδή η επιχείρηση καλείται να πληρώσει πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ (55%), ενώ της χαρίζονται 5,7 εκατ. ευρώ (45%) συν άλλα πρόστιμα που θα επέφεραν περαιτέρω διοικητικές κυρώσεις.
Ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, προκειμένου να διερευνηθεί υπό ποιες συνθήκες και με ποιο σκεπτικό, η. Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε την αναβολή της εξέτασης της υπόθεσης, χαρίζοντας έτσι μία γενναία “έκπτωση” στο πρόστιμο κατά της εταιρείας, όταν τα κρατικά ταμεία έχουν πιάσει αράχνες και η κυβέρνηση “θυσιάζει” χιλιάδες εργαζομένους για να πάρει την – μία ακόμα – πολυπόθητη δόση.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου