Νατάσα Γκαρά: "Ούτε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε η ελληνική Βουλή εκβιάζονται!!"

Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Έβρου, Αναστασίας Γκαρά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση για την τροποποίηση του ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά και για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.
"Ούτε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε η ελληνική Βουλή εκβιάζονται!!"
Κατά την τοποθέτησή της στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΈΒρου Αναστασία Γκαρά, εκφράζοντας αρχικά την έκπληξή της για τη θρασύτητα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζει τη διαπλοκή μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς κανένα σεβασμό, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της για τις δυο, προς ψήφιση, τροπολογίες όπως αυτές κατατέθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά.
Όσον αφορά την τροπολογία για την Επιτροπή ανταγωνισμού, η κα.Γκαρά υπογράμμισε πως πρόκειται για  μια διάταξη η οποία ξεκάθαρα αυστηροποιεί τους όρους  συμμετοχής των μελών της θωρακίζοντας την ανεξαρτησία της από τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ πολιτικού συστήματος και ανεξάρτητων αρχών και επισήμανε πως το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως  πρόκειται για "φωτογραφική" διάταξη, δεν ανταποκρίνεται στη λογική και στερείται πολιτικής ηθικής. Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη δημοκρατικής θωράκισης όλων των ανεξάρτητων αρχών και προέτρεψε τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν σε παρόμοιες διατάξεις, με κοινό παρανομαστή την προστασία του πολιτικού συστήματος από την οικογενειοκρατία.
Στη συνέχεια,  η Βουλευτής αναλύοντας τα επιχειρήματά της για την τροπολογία σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, επισήμανε τρεις σημαντικές διαπιστώσεις:
  • Η λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων υπόκειται συνταγματικά στον έλεγχο του κράτους, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 15 του Συντάγματος, και επομένως "η επιμονή της αντιπολίτευσης να μην τηρηθεί η νομιμότητα φέρνοντας δεκάδες προσχώματα με έωλα επιχειρήματα  αφενός  διαστρεβλώνει  το υπάρχον Σύνταγμα και αφετέρου υποβιβάζει το ρόλο και την ευθύνη του Κοινοβουλίου."
  • Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι "ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό", καθώς επίσης και πως "η υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών υπόκειται  στην ευθύνη των νόμιμα εκλεγμένων οργάνων του δημοκρατικού  πολιτεύματος." Επομένως, εφόσον "η νομοθετική κοινοβουλευτική διαδικασία συμπεριλαμβάνει την προσκόμιση μελετών, στοιχείων, εισηγήσεων , ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου και με την κοινωνία, δημιουργία, ρητορική, άσκηση πειθούς,  επιχειρημάτων, διαφάνεια η  Βουλή είναι καθ'όλα αρμόδια να νομοθετεί και να αποφασίζει."
  • Η εσκεμμένη παρεμπόδιση σύστασης του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποδηλώνει "τη συγκάλυψη και την  υπεράσπιση της υπάρχουσας άνομης λειτουργίας των καναλιών αλλά και τις  σχέσεις διαπλοκής, εξυπηρέτησης συμφερόντων, συγκάλυψης παρανομιών και ανοχή πλήρους ασυδοσίας με τους καναλάρχες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών."
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κα. Γκαρά κατηγόρησε ευθέως την αντιπολίτευση πως "υπερασπίζεται  την παράνομη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και πως αρνούμενοι  τη νομιμότητα σύστασης της ανεξάρτητης αρχής  του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου αρνούνται τη συνταγματική λειτουργία του Κοινοβουλίου."
Τέλος,  ρητά τους υπενθύμισε πως "όσα προσχώματα και να βάλουν ούτε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε η ελληνική Βουλή μπορούν να εκβιαστούν!!"


*Παρατίθεται το σχετικό βίντεο της ομιλίας και ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κα. Γκαρα.
https://www.youtube.com/watch?v=00SXBjE2H3w&feature=youtu.be
Το Γραφείο Τύπου


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκπλήσσομαι και εντυπωσιάζομαι. Εκπλήσσομαι και εντυπωσιάζομαι από τα πράγματα που ακούω στην Ελληνική βουλή σήμερα. Σε μια Βουλή που θα έπρεπε να υπηρετεί και να  υπερασπίζεται τη νομιμότητα, να υπερασπίζεται τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, επιχειρηματικής, πολιτικής και θεσμικής ζωής . Πραγματικά εκπλήσσομαι.
Από τα κόμματα της διαπλοκής  να μιλάνε και να κατηγορούν τον  ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή. Επλήσσομαι. Εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι να ακούω τόσα ψέματα εδώ μέσα. Εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι να ακούω τις τρολιές του διαδικτύου ως πολιτικά επιχειρήματα. Λίγος σεβασμός στο όργανό μας τουλάχιστον. Λίγο σεβασμός.
Και συνεχίζω, λοιπόν,  και λέω ότι θα περίμενα με το ίδιο πάθος που υπερασπίζεστε τη διαπλοκή και τη μη νομιμότητα και εκφράζετε τα επιχειρήματά σας, να εκφράζατε και τις προτάσεις σας για το ασφαλιστικό.
Όπως, κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων.
Όπως, ιδιωτική ασφάλιση, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, περικοπή συντάξεων.
Γιατί δεν τα υπερασπίζεστε και αυτά με πάθος;
Γιατί τα είπε μόνο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν τα επανέλαβαν οι υπόλοιποι βουλευτές;
Στο θέμα μας, λοιπόν. Θα αναφερθώ στις δύο τροπολογίες και μόνο και όχι στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο συζητάμε σήμερα.
Για την πρώτη τροπολογία ,εκπλήσσομαι και πάλι από την ειλικρινή και ανερυθρίαστη υπεράσπιση από την αντιπολίτευση της οικογενειοκρατίας και της αδιαφάνειας ακόμα και στις ανεξάρτητες αρχές. Σε ότι αφορά την επιτροπή ανταγωνισμού. Εισάγουμε μια διάταξη η οποία αυστηροποιεί τους όρους  συμμετοχής των μελών θωρακίζοντας την ανεξαρτησία της από τις συγγενικές σχέσεις μεταξυ πολιτικού συστήματος και ανεξάρτητων αρχών. Νομίζω ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε αυτό.
Έχουμε μια περίπτωση, η οποία αναφέρθηκε πριν, δεν είναι προσωπικά προς εσάς, τις ιδιότητές σας σχολιάζουμε. Καλώς και νόμιμα λοιπόν, ο σύζυγος της κα. Κεραμέως συμμετέχει στο όργανο, στο οποίο συμμετέχει. Το επιχείρημα όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για μια φωτογραφική διάταξη, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που εμείς εισάγουμε.  Είναι φωτογραφική η διάταξη η δημοκρατική θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών;
Και το υποστηρίζετε, κύριοι της αντιπολίτευσης , που όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για οικογενειοκρατία και για κομματικοκρατία;
Ποιά πολιτική ηθική σας ωθεί σε τέτοια επιχειρήματα; Και θα συμφωνήσω με την κα. Κεραμέως. Οι διατάξεις αυτές και η θωράκιση, η μεγαλύτερη και δημοκρατικότερη θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών να ισχύσει για όλες τις αρχές. Και το προτείνουμε και στους Υπουργούς να φέρουνε τέτοιες διατάξεις. Για να θωρακίσουμε όλο το πολιτικό μας  σύστημα από την οικογενειοκρατία. Και πιστεύω να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε κάνοντας την αρχή για φωτογραφικές διατάξεις.
Και προχωρώ στη δεύτερη τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Και πάλι εκπλήσσομαι από την ειλικρινή υπεράσπιση μη νόμιμων διαδικασιών ενός παράνομου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 25ετίας. Προκειμένου να μη σπάσει το απόστημα, να μη μπει τάξη, να μην τηρηθεί η νομιμότητα φέρνετε δεκάδες προσχώματα με αίωλα επιχειρήματα  ακόμα και διαστρεύλωση του υπάρχοντος συντάγματος.
Λοιπόν, στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου, μιας και προέρχομαι από το χώρο των ΜΜΕ μαθαίναμε τα άρθρα 14 περί ελευθερίας της έκφρασης και του άρθρου 15 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα λοιπόν υπόκεινται στον  έλεγχο του κράτους, είναι ρητό στο σύνταγμα. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο περιεχομένου νόμιμης λειτουργίας και τήρησης του κώδικα δεοντολογίας. Ξεκάθαρα και λυμένα πράγματα από καιρό .
Ας αναλύσουμε λοιπόν και την ουσία του πράγματος.
Όποιος μιλά για απεριόριστο ψηφιακό φάσμα συχνοτήτων ή είναι άσχετος τεχνολογικά ή υποκρύπτει εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Ρωτήστε τους ειδικούς, δεν θα τα αναλύσω εγώ και προχωρώ. Είναι οι συχνότητες δημόσιο αγαθο;  Είναι, έχουμε συμφωνήσει όλοι σε αυτό.  Είναι στην ευθύνη των νόμιμα εκλεγμένων οργάνων του δημοκρατικού  πολιτεύματος να υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά; Φαντάζομαι είναι. Ορίστε λοιπόν. Είναι στο χέρι της Βουλής να νομοθετεί και να αποφασίζει. Τι φοβόμαστε;; Τι φοβόμαστε;; Η νομοθετική κοινοβουλευτική διαδικασία ορίζει την προσκόμιση μελετών, στοιχείων, εισηγήσεων , ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου και με την κοινωνία, δημιουργία, ρητορική, άσκηση πειθούς,  επιχειρημάτων, διαφάνεια. Τι φοβόμαστε;;
Φοβάστε όμως. Φοβάστε γιατί δεν μπορείτε ανοιχτά να συγκαλύψετε και να υπερασπιστείτε την υπάρχουσα άνομη λειτουργία των καναλιών. Πως να δώσεις άδεια από το παράθυρο όταν όλα τίθενται σε δημόσιο και ανοιχτό διάλογο; Και εδώ υποπέπτετε σε ένα σοβαρό ατόπημα. Στο λόγο σας φωτογραφίζετε και αντιστοιχείτε άδειες με κανάλια. Λάθος. Θα συμφωνήσουμε τον αριθμό των αδειών, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και όποιος πληρεί τις προΥποθέσεις του νόμου, θα συμμετάσχει  στο διαγωνισμό. Ποιός εμποδίζει τα υπάρχοντα κανάλια να συμμετέχουν στο διαγωνισμό; Εκτός από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στον πρόσφατα ψηφίσαντα νόμο. Γιατί λοιπόν δεν προωθούμε την νόμιμη αυτή διαδικασία, εάν όλοι είμαστε καθαροί; Γιατί το μπλοκάρουμε; Τι φοβόμαστε; Οι απαντήσεις είναι προφανείς και σχετίζονται με τις πελατειακές σας σχέσεις, που έχετε στήσει μεταξύ των κομματικών σας χώρων, με τους καναλάρχες επί 40 έτη. Σχέσεις διαπλοκής, εξυπηρέτησης συμφερόντων, συγκάλυψης παρανομιών και ανοχή πλήρους ασυδοσίας.
Και συνεχίζω για τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής  του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Ανεξάρτητη αρχή που τόσο πολύ υπερασπίζεστε  και θέλετε να της δώσετε αυξημένες αρμοδιότητες ενώ την ίδια στιγμή δεν συμβάλλετε στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής. Πέρα από το ότι η στάση σας είναι αντιδημοκρατική  και αντισυνταγματική, το ανέφερα πριν, πέρα από το ότι υπερασπίζεστε την παράνομη λειτουργία μέσων σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από την άρνησή σας να συμβάλλετε στη συγκρότηση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Τα κανάλια οργιάζουν αυτήν την περίοδο. Παραβιάζουν κατάφορα τον κώδικα δεοντολογίας και δεν υπάρχει ελεγκτική αρχή. Είναι σαν να υπερασπίζεστε να μην υπάρχει σώμα ελεγκτών ΣΔΟΕ και να υπερασπίζεστε τη διαφυγή, να μην τους ελέγχει κανένας.
Ολοκληρώνω λοιπόν και λέω, γνωρίζουμε όλοι τις πελατειακές σας σχέσεις και οικονομικές σχέσεις που διατηρείτε με  τα λειτουργούντα ΜΜΕ γνωρίζουμε οτι η πολιτική σας ύπαρξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παράνομη λειτουργία τους και την ασυλια τους , έχετε και εσείς αποδεκτεί πως πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, όμως από πολιτικές δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται ως μεταρρυθμιστές, ως συγχρονοι ευρωπαϊστές ως στυλοβάτες της νομιμότητας  θα περιμέναμε πιο υπεύθυνες και δημοκρατικές κινήσεις. Αρνείστε τη συνταγματική λειτουργία μας, αρνείστε τη νομιμότητα, υποβιβάζετε το ρόλο και την ευθύνη του Κοινοβουλίου, θέλετε εμείς οι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένοι, ολοκληρώνω, εκπρόσωπο του λαού να διαιωνίζουμε την παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων όταν ακόμα και η λειτουργία περιπτέρων χρειάζεται άδεια;
Και ρωτώ, θέλουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις; Θέλουμε υγιείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς; Θέλουμε επιχειρήσεις που θα σέβονται  τις υποχρεώσεις τους και θα καταβάλλουν τις εισφορές τους στο Κράτος; Όχι μόνο δεν θέλουμε, αλλά έχετε φτάσει ακόμα και στο ακραίο σημείο του εκβιασμού μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζοντας προ ολίγου ο κ. Βορίδης οτι "δε θα γίνει ποτέ διαγωνισμός", " δε θα συγκροτηθεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο". Παράδειγμα δημοκρατικότητας και συνταγματικότητας .
Ιδού λοιπόν η Ρόδος , ιδού η Βουλή, ιδού ο χώρος ευθύνης μας για την τήρηση του συνταγματος και της νομιμότητας για να αποδείξουμε από κοινού ότι θέλουμε να πατάξουμε τη διαπλοκή, να τηρηθεί η νομιμότητα, να βάλουμε τάξη, να δημιουργηθεί πεδίο υγιούς ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας και τέλος επιτέλους να βάλουμε ένα στοπ στην ασυδοσία και να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα αυτή.
Και τέλος να έχετε υπόψη σας πως όσα προσχώματα  και να βάλετε   ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η ελληνική βουλή εκβιάζονται. Ευχαριστώ πάρα πολύ και ευχαριστώ για την ανοχή σας.