Πώς γίνεται σωστά η εκπαίδευση σκύλων: Επιβράβευση και όχι τιμωρία

Οι άνθρωποι και τα σκυλιά μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί και να αναπτύξουν μία υπέροχη σχέση, για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες διαδικασίες προκειμένου να γεφυρωθούν βασικές διαφορές και τα σκυλιά να συνυπάρξουν ομαλά με την οικογένεια χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και καταστροφές με τη συμπεριφορά τους.
Επειδή όμως η συμπεριφορά και η εξέλιξη του χαρακτήρα ενός σκύλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δική μας συμπεριφορά προς αυτόν, είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση του να έγκειται όχι στον βίαιο καταναγκασμό, αλλά στην καθοδήγηση με αγάπη και τρυφερότητα.
Η μέθοδος αυτή, γνωστή και ως positive training, είναι αυτή που προτιμούν οι περισσότεροι εκπαιδευτές και εστιάζει στην επιβράβευση του σκύλου με μεζεδάκι ή παιχνίδι, όταν εκείνος εκτελεί σωστά μία εντολή. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή, μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, από την οικογένεια που έχει το σκύλο, ώστε να μάθει σταδιακά να ακούει τις εντολές τους, περνώντας παράλληλα ποιοτικό χρόνο με τα μέλη της.
https://www.everythingsheddog.com/media/catalog/product/cache/2/thumbnail/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/o/dokken_2_inch_puppy_bumper-_retriever_training.jpg
Η εκπαίδευση μέσω επιβράβευσης, έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά των σκύλων και εμφανή πλεονεκτήματα σε σχέση με οποιαδήποτε μέθοδο σωματικής τιμωρίας.
Όπως έχουν παρατηρήσει οι ερευνητές, όλα τα έμβια όντα από τη φύση τους επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές που τους προσφέρουν κάποια ανταμοιβή, και διαγράφουν υποσυνήδειτα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που δεν ανταμείβονται. Ο συνδυασμός λοιπόν της επιβράβευσης και μη-επιβράβευσης (όταν κάνουν κάτι λάθος) έχει ως αποτέλεσμα ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί, αποφεύγοντας τα αρνητικά που επιφέρει η σωματική τιμωρία.
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους η σωματική τιμωρία είναι απαγορευτική στα σκυλιά, αλλά και σε όλα τα ζώα, είναι γιατί προκαλεί και επιδεινώνει την όποια επιθετική τους συμπεριφορά, επιτυγχάνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα και δημιουργώντας ένα ζώο αγριεμένο και φοβισμένο αντί για υγιές και πειθαρχημένο.
Στο Dog School η επιβράβευση και το παιχνίδι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση των τετράποδων φίλων μας και η αγάπη και προσοχή που τους δίνουν οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, ανταμείβεται με θεαματικά αποτελέσματα.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου εκπαίδευσης σκύλων Dog School και μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους και τη διαδικασία.