Αναγνώριση προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα...

Για πρώτη φορά στο Δημόσιο αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε στον πρόσφατο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση, υπό την προϋπόθεση να εκδοθεί συναφές Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), έπειτα από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η...
εκκρεμότητα αυτή, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση υπουργείο, θα διευθετηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα εκδοθεί το Π.Δ.

Η αναγνώριση της ιδιωτικής προϋπηρεσίας θα αποτελέσει κριτήριο αξιολόγησης στη διαδικασία στελέχωσης θέσεων ευθύνης, με μοριοδότηση ανάλογη της προϋπηρεσίας.

Δεν θα συνδεθεί άμεσα με μισθολογικές αποδοχές ή ασφαλιστικά ζητήματα. Οπως αναφέρει το νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν προϋπηρεσία εκτός Δημοσίου, σε συναφές αντικείμενο, έως επτά έτη πριν από τον διορισμό τους, εφόσον αποδεικνύεται.

Με το Π.Δ. θα καθοριστούν στο σύνολό τους οι απαραίτητες λεπτομέρειες. Για την ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ανάμεσα σε άλλα, τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για την αναγνώριση προϋπηρεσίας θα είναι:

◼ Ενσημα ή άλλη βεβαίωση από Ασφαλιστικά Ταμεία

◼ Αποδεικτικό συνάφειας αντικειμένου από τα αρμόδια Επιμελητήρια

◼ Βεβαίωση μισθολογικών καταστάσεων που να αποδεικνύουν τη θέση που κατείχε ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα

◼ Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εφόσον ο υπάλληλος εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ενημέρωση από το υπουργείο ότι το Π.Δ. θα εκδοθεί άμεσα επικαλείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σε ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η διαδικασία κρίσεων για θέσεις προϊσταμένων δεν μπορεί να ξεκινήσει αν πρώτα δεν εκδοθεί το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα «αφού η παράλειψη αυτή αδικεί συναδέλφους με σημαντική προϋπηρεσία πριν από τον διορισμό τους».

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν χρήση των διαδικασιών για να αναγνωρίσουν προϋπηρεσία εκτός Δημοσίου.

Από τον κλάδο των γεωτεχνικών, πάντως, η έκδοση του Π.Δ. «αφορά πλήθος συναδέλφων με εργασιακή εμπειρία πριν από τον διορισμό τους στο Δημόσιο», σύμφωνα με την ΠΟΓΕΔΥ.

Η αναγνώριση δεν θα συνδεθεί άμεσα με μισθολογικές αποδοχές ή ασφαλιστικά ζητήματα αλλά θα αποτελέσει στοιχείο αξιολόγησης στη διαδικασία στελέχωσης θέσεων ευθύνης.

Efsyn.gr