ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ "ΣΚΑΊ 100,3


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας
Στον Αρη Πορτοσάλτε

Με αφορμή την συνάντησή της με τον κ. Παπαδήμο
«Και ο πρωθυπουργός έχει μια ανησυχία αλλά ταυτόχρονα και μια ελπίδα ότι θα μπορέσει θα βρεθεί λύση στις 9 Δεκεμβρίου, ότι θα υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία η οποία θα σταθεροποιήσει το ευρώ. Από την άλλη μεριά αντιλαμβάνεται και ο ίδιος το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση για να μπορέσει καταρχήν να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα τα οποία
είναι όλες οι επιμέρους πολιτικές που απορρέουνε από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Tαυτόχρονα όμως και εκεί είχα την ευκαιρία να του πω και εγώ ορισμένα από τα θέματα και να του θέσω τέσσερα που είναι εξαιρετικά σημαντικά και που αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τα τελειώσει.
Το πρώτο είναι το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ δηλαδή του συμψηφισμού του ΦΠΑ. Δεν μπορεί το υπ. Οικονομικών να «σκοτώσει» όλες τις επιχειρήσεις με την λογική ότι τους χρωστάει μεν αλλά πρέπει εκείνες να πληρώνουν το υπ. Οικονομικών παρά το ότι δεν έχουν τα λεφτά τα οποία δικαιούνται να πάρουν από το κράτος. ¶ρα ο συμψηφισμός πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί.
Το δεύτερο είναι ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Εάν θέλουμε σήμερα να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα το οποίο θα επιτρέψει αύξηση των επενδύσεων και τη λύτρωση των επιχειρήσεων  από τον συνεχή εκβιασμό και τη γραφειοκρατία η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων πρέπει να περιέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Καλώ και τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να βάλουνε πλάτη σε αυτό το θέμα και αυτό το οποίο εξαγγέλλουνε να το κάνουνε επιτέλους πράξη.
Το τρίτο θέμα είναι το θέμα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά που το αίσθημα ασφάλειας των ελλήνων έχει μειωθεί τόσο πολύ. Οι έλληνες φοβούνται μες τα σπίτια τους, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουνε γίνει δεκάδες συσκέψεις, δεκάδες αποφάσεις έχουν εξαγγελθεί και τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι απολύτως αναγκαίο το θέμα της ασφάλειας να έρθει σε απόλυτη προτεραιότητα.
Χρειάζεται μια πανστρατιά για το θέμα της τάξης στην Αθήνα και της ασφάλειας. Εδώ χρειάζεται απόφαση κυβερνητική, χρειάζεται αποφάσεις επιτέλους εφαρμογής των αποφάσεων οι οποίες έχουνε ληφθεί για την μεταφορά των μεταναστών...

«Η Ελλάδα από την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι απούσα. Βεβαίως δεν μας αφορά άμεσα διότι εμείς έχουμε το δικό μας πακέτο στην πρώτη φάση αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι δραστήρια και παρούσα με προτάσεις οι οποίες να συζητηθούν, να είναι εθνικές προτάσεις. Είναι το αύριο των επόμενων γενεών.
Σε αυτή την Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουμε, με αυτή την Ευρώπη πρέπει να συναποφασίζουμε, πρέπει να είμαστε παρόντες στο διάλογο. Δεν σημαίνει ότι επειδή στην φάση αυτή είμαστε οικονομικά αδύναμοι και έχουμε προβλήματα ότι αυτό θα μας καταστήσει απλώς εισπράκτορες της οποιαδήποτε πολιτικής, πρέπει να βοηθήσουμε στην διαμόρφωσή της.
Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος από αυτή την κυβέρνηση αν μπούμε στην λογική ότι απλώς ακούμε, παρακολουθούμε και χαιρετίζουμε και επειδή κάποια τέτοια δείγματα δοθήκανε είπα στον κ. Παπαδήμο την άποψή μου. Η Ελλάδα μπορεί  και επιχειρήματα διαθέτει και ανθρώπους διαθέτει οι οποίοι θα μπορούν- με πρώτο τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο- να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους  σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να είμαστε παρόντες δεν μπορεί αυτή η συζήτηση για αλλαγή των συνθηκών να γίνει απούσης της χώρας μας».

Για τις διαφωνίες μεταξύ των υπουργών

          «Όλα αυτά γίνονται κυρίως για την πελατεία την κομματική και γίνονται κυρίως διότι τα κόμματα που προσήλθαν σε αυτή την κυβέρνηση δεν προσήλθαν αποφασισμένα να κάνουν δουλειά αυτούς του πέντε μήνες. Προσήλθαν βλέποντας αυτή την κυβέρνηση ως την μετάβαση προς τις εκλογές και αυτό ήταν αυτό που φοβόμουν από την αρχή. Κυβέρνηση συνεργασίας σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι την υπονομεύεις με το καλημέρα. Δεν σημαίνει ότι υπονομεύεις τον άλλο για να βάλει «γκολ» εναντίον του υπουργού του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός της ΝΔ ή του ΛΑΟΣ.
Δεν μπορείς να είσαι συμπολίτευση και αντιπολίτευση ταυτόχρονα.
Η λογική ότι δεν έχω συνευθύνη αλλά μετέχω σε μια κυβέρνηση είναι μια λογική καταστροφής. Οι έλληνες δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν να καεί το σπίτι για να κάνουν μετά τον απολογισμό ποιος τελικώς έβαλε τη φωτιά. Αυτή τη στιγμή προέχει να σβήσουμε τη «φωτιά» και αυτό πρέπει να το κάνουν όλοι».

Ερωτηθείσα για το πότε  θα γίνουν οι εκλογές

          «Πιστεύω ότι βεβαίως στις 19 Φεβρουαρίου δεν μπορούν  να γίνουνε, τουλάχιστον δεν βγαίνουνε οι ημερομηνίες έτσι όπως χρειάζεται. ...
Φαντάζομαι ότι λίγο πριν από το Πάσχα, το αργότερο λίγο μετά από το Πάσχα οι εκλογές θα γίνουν και πρέπει να γίνουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσει και κατά την άποψή μου θα δώσει μια εντολή κυβερνήσεων συνεργασίας η οποία όμως αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα συσταθεί με βάση προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή είναι η διαφορά από τη σημερινή κυβέρνηση».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια