Στη Βουλή οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα από το Λευτέρη Αυγενάκη


Θα  τύχουν επεξεργασίας από το Υπουργείο  ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο 
Τις προτάσεις  και θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας  για το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα κατέθεσε, το πρωί της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Ηρακλείου  της ΔΗ.ΣΥ.,Λευτέρης Αυγενάκης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι προτάσεις που κατέθεσε έτυχαν
θετικής αποδοχής, ώστε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ι. Δριβελέγκας, δεσμεύτηκε να τις επεξεργαστεί με προσοχή, προκειμένου να ενσωματωθούν και αυτές στις διατάξεις του νομοσχεδίου.  
ΣΗΜΕΙΑ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ του  κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ: 
«(…) Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί  για τους αγρότες μας είναι  ασφυκτικό. Οι παραγωγοί μας καλούνται  να περάσουν τις χειρότερες και δυσκολότερες εορτές εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.  
Καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα που με πολύ κόπο παράγουν να παραμένουν αδιάθετα και πολλές απλήρωτα. Βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα (όπως είναι το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά και τα ζωοκομικά) να κατακρημνίζονται και να διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα, σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι. Βλέπουν να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, ενώ ακόμα και σήμερα, τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα να μην ξέρουν εάν θα εισπράξουν ή όχι την εξόφληση της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Εάν θα έχουν χρήματα να περάσουν αυτοί και οι οικογένειές τους τις Γιορτές. 
Εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν μέχρι  το τέλος του χρόνου τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν από την πρώτη του νέου έτους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Ενημερώθηκα ότι τα χρήματα της β’ δόσης  θα μπουν αύριο, Παρασκευή, στους  λογαριασμούς των δικαιούχων. Και  αυτό μένει να το δούμε.  
Την ίδια ώρα, πέραν των άλλων υποχρεώσεών  τους, πρέπει να καταβάλουν το «ανήθικο» χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα, τα αυξημένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τα αυξημένα τέλη για τα αγροτικά τους μηχανήματα και να αντιμετωπίσουν ένα κόστος παραγωγής, αλλά και κόστος ζωής, που με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κ.α., έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. 
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζω ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν «έτρεξε» ούτε ένα  αναπτυξιακό πρόγραμμα στον αγροτικό τομέα,καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν έγινε ούτε μια ουσιαστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής. Δικαίως λοιπόν, όλος ο αγροτικός κόσμος είναι πλέον πεπεισμένος ότι δεν εφαρμόστηκε κανένας σχεδιασμός και καμία αγροτική πολιτική». 
Αναφορικά με το νομοσχέδιο τόνισε: 
«(…) Σύμφωνα  με τις ρυθμίσεις του, το εν λόγω νομοσχέδιο:
Καταργεί  και αντικαθιστά συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας  γεωργικών φαρμάκων στη χώρα, που  ισχύει για διάστημα άνω των 30 ετών. Θεσπίζει μέτρα που αφορούν την εφαρμογή:
  • Του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
  • Του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
  • Της Οδηγίας 2009/128 που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Εναρμονίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την καταγραφή των πωλήσεων φυτοφαρμάκων, τη διαμόρφωση εθνικής βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση των ακολουθούμενων πολιτικών, την παρακολούθηση της χορήγησής τους, τη διαφάνεια. Διασφαλίζει τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Θεσπίζει ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα όλης της αλυσίδας παραγωγής - διάθεσης – διακίνησης - ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων. Εισάγει ένα αποτρεπτικό, αναλογικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων. Λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των τιμών που καταβάλουν οι γεωργοί, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της αγοράς αγροτικών εισροών. Προσδιορίζει το ρόλο των επιμέρους δημοσίων αρχών, κεντρικών και περιφερειακών, στην υλοποίηση του Νόμου, ενώ λαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης.  
Όλες  αυτές είναι στοχεύσεις προς τη σωστή  κατεύθυνση. Επιτρέψτε μου όμως να καταθέσω και συγκεκριμένες παρατηρήσεις εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας  αναφορικά με τις επιπρόσθετες προβλέψεις που είναι ανάγκη να ενσωματωθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, επισημαίνουμε:
    • την αναγκαιότητα πρόβλεψης αναγκαίας καταστροφής των ληγμένων φυτοφαρμάκων από τον παραγωγό,
    • τη θέσπιση διατάξεων με τους κανόνες της αγοράς προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένη τιμολογιακή πρακτική για όλους τους παραγωγούς που θα προστατεύει το εισόδημά τους και δεν θα τους στρέφει σε παράνομη εισροή αλλοδαπών φυτοφαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελέσματος, λόγω του χαμηλού κόστους.
    • Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα ώστε να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες παραγωγής φυτοφαρμάκων να προμηθεύουν και τις μικρές καλλιέργειες με φυτοφάρμακα και όχι μόνο τις μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ένα επίσης μείζον θέμα είναι το πως θα γίνεται  η πληρωμή των φυτοφαρμάκων. Θα πρέπει στο νομοσχέδιο να υπάρξει -λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας- ειδική μέριμνα ούτως ώστε να μπορεί ο παραγωγός να προμηθευτεί τα φυτοφάρμακα και με κάποιο τρόπο μέσω της ευρύτερης χρηματοδότησης του αγροτικού επαγγέλματος. 
Τέλος, θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη οι εταιρείες  που θα διανέμουν στους παραγωγούς τα φάρμακα να λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού με όρους  προσφοράς και ζήτησης και  των τιμών για τις οποίες θα πρέπει να προβλέπονται τα ελάχιστα και τα μέγιστα από την επιτροπή ανταγωνισμού. Τα φάρμακα θα κρίνονται και βάση των αποτελεσμάτων που αυτά φέρνουν αλλά και του εκσυγχρονισμού τους, σύμφωνα με τα δεδομένα που κάθε φορά θα παρουσιάζονται στην καλλιέργεια. 
Κλείνοντας, σημειώνω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας νομοθεσίας με βάση την πρακτική και την εναρμόνιση της με την πανευρωπαϊκή, ιδιαίτερα στο χώρο της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί τον πρωτογενή τομέα θεωρούμε ως βασικό μέρος της εξόδου από το ευρύτερο αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η χώρα σήμερα, ώστε θα συνεχίσουμε να θέτουμε ως προτεραιότητες την προστασία του παραγωγού, του περιβάλλοντος και εν τέλει της διατροφικής αλυσίδας. 
Βεβαίως, όσο τέλειο και αν είναι το νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τη στιγμή που ορισμένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν απαγορευμένα φάρμακα, ενώ άλλοι κάνουν υπερβολική χρήση, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα στα αγροτικά προϊόντα και τον καταναλωτή.  
Πρέπει  λοιπόν να ξεφύγουμε από την κυρίαρχη αντίληψη των εταιρειών παραγωγής  φαρμάκων ότι «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» και να αρκεστούμε σε μια σύννομη, ορθολογική και συνετή χρήση των γεωργικών φαρμάκων που θα επιφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων όσο και στους καταναλωτές».  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια