Γεροντόπουλος: Αναβαθμισμένη η γεωστρατηγική μας θέση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΚΗ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, μιλώντας για τα εθνικά μας θέματα.
-Κύριε Υπουργέ, έρχομαι  στα εθνικά μας θέματα, τα οποία  μέσα στον ορυμαγδό των όσων  συμβαίνουν τελευταία στον χώρο  της οικονομίας αλλά και με  την Χρυσή Αυγή στον χώρο  της πολιτικής, τα έχουμε ξεχάσει.  Θέλω να ρωτήσω, πως είμαστε  αυτή την στιγμή στα ανοιχτά  μέτωπα; Τι γίνεται με τα Σκόπια  για παράδειγμα, για να ξεκινήσω  μ’ αυτό;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα μου  επιτρέψετε να σας πω κύριε Χατζηνικολάου, ότι η Ελλάδα της κρίσης είναι  ο μόνος σταθερός κρίκος στην Ανατολικό  Μεσόγειο. Αν θέλετε, η Ελλάδα και  η Κύπρος. Ξεκινώντας από την Λιβύη, κάνοντας όλο τον κύκλο και  φτάνοντας μέχρι την Αλβανία, θα δείτε πως όλη η περιοχή  φλέγεται».
-Δεν είμαστε λίγο αποδυναμωμένοι  εξαιτίας της οικονομικής μας  αδυναμίας;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κι όμως. Είναι η καλύτερη εποχή για  μας γεωστρατηγικά. Διότι, πραγματικά ο ρόλος της χώρας μας αναβαθμίζεται. Εμείς οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Βλέπετε ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη με μια σειρά από εξελίξεις και γεγονότα”.
-Πρώτο θέμα στην ατζέντα  της εξωτερικής πολιτικής ποιό  είναι; Το Κυπριακό;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Το Κυπριακό είναι πάντοτε πολύ ψηλά στην ατζέντα  και τις συζητήσεις μας. Εδώ και  πάρα πολλά χρόνια, το Κυπριακό είναι  πάντα το πρώτο θέμα με το οποίο  ασχολούμαστε. Αλλά φυσικά δεν είναι  μόνο αυτό».
- Σας ρωτάμε γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συνομιλίες που θα ξαναρχίσουν και μάλιστα με προτροπή του Προέδρου της Κύπρου κ.Αναστασιάδη. Δείχνει σοβαρό το θέμα με βάση τα ρεπορτάζ που γράφονται;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Στο Κυπριακό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι  ένα διεθνές ζήτημα και εμείς  σε καμιά περίπτωση δεν το ανάγουμε σε ζήτημα διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και  να δοθούν οι όποιες λύσεις με βάση τις  αποφάσεις του ΟΗΕ».
-Τώρα, με τα Σκόπια δεν  μας είπατε τι γίνεται; Πως  προχωράνε το πράγματα εκεί; Θα  υπάρξει κάποια λύση;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Εμείς κύριε  Χατζηνικολάου είμαστε σταθερότατοι στην δική μας θέση. Στους διεθνείς οργανισμούς όπως στον ΟΗΕ για παράδειγμα, το όνομα τους είναι FYROM. Το ίδιο συμβαίνει και όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στο θέμα αυτό δίνουμε έναν αγώνα και πιστεύω ότι στο τέλος θα βγούμε δικαιωμένοι. Σας λέω και πάλι, ότι μπορούμε αυτή την ώρα να αξιοποιήσουμε  τα όπλα που μας δίνει η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική μας θέση».
-Με την ΑΟΖ έχουμε  κάποια εξέλιξη; Πως προχωράει;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Στη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες έχουμε σήμερα.».
-Υπάρχει ένας χρονικός  ορίζοντας στο θέμα της ΑΟΖ;  Πότε βλέπετε δηλαδή να αναλαμβάνονται  πρωτοβουλίες από την ελληνική  πλευρά; Γιατί το συζητάμε, το  συζητάμε, αλλά δεν γίνεται κάτι; Πότε θα ανακοινώσουμε ΑΟΖ  είναι το θέμα;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ανακήρυξη  της ΑΟΖ είναι ένα θέμα που  ο Πρωθυπουργός είπε ότι την κατάλληλη  στιγμή θα γίνει.  Η Ελλάδα έχει σταθερότατες θέσεις σε αυτά τα θέματα και σε καμιά  περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει  πίσω».



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κύριε Gkatziosblogspot. Πόσο ασφαλής είναι ο ανώνυμος σχολιαστής από μια ενδεχόμενη δικαστική έρευνα εάν το σχόλιό του είναι μεν ευπρεπές αλλά ενοχλεί αυτόν που τον αφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πολιτική άποψη και διαφωνία όσο και αν ενοχλεί δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά, οπότε μπορείς να γράψεις το σχόλιο σου.
    Για να μην υπάρχουν διώξεις και έρευνες για ψύλλου πήδημα πρέπει τα blogs να παραμείνουν ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου