Τα σενάρια των επαναληπτικών εκλογών

Παρά το γεγονός ότι ήδη αναπτύσσεται μία ισχυρή τάση μεταξύ των συνταγματολόγων για τη δυνατότητα αποφυγής επαναληπτικών εκλογών σε ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χ.Α. (σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει έκπτωσή τους από το βουλευτικό αξίωμα χωρίς αμετάκλητη καταδίκη), το ενδεχόμενο η Οργάνωση Μιχαλολιάκου να επιδιώξει εκλογές μέσω διαδοχικών ή ομαδικών παραιτήσεων των βουλευτών παραμένει.

Σε αυτή την περίπτωση, επαναληπτικές θα πραγματοποιούνταν το πολύ σε 15 περιφέρειες, όπου η Χ.Α. έχει εκλέξει βουλευτή.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΧΑ, ακόμη κι αν κατέβαζε ψηφοδέλτια με το ίδιο ή άλλο όνομα, θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να καταλάβει έδρα καθώς αυτές θα πήγαιναν στο ψηφοδέλτιο που θα λάμβανε τις περισσότερες ψήφους σε κάθε  περιφέρεια. Μοναδική εξαίρεση θα ήταν η Β’ Αθήνας, όπου οι τρεις έδρες της Χ.Α. πιθανότατα θα μοιράζονταν από μία στους τρεις πρώτους συνδυασμούς.
Το αποτέλεσμα ενδεχόμενων επαναληπτικών εκλογών θα έστελνε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, αλλά δεν θα μετέβαλλε τις ισορροπίες στη Βουλή, απειλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμη κι αν κέρδιζε το σύνολο των περιφερειών, πράγμα απίθανο καθώς περιλαμβάνονται περιφέρειες όπως η Κόρινθος, οι Σέρρες, η Μεσσηνία που υπάρχει ισχυρή γαλάζια παρουσία,  ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνον που θα κέρδιζε θα ήταν μερικές έδρες και, κυρίως, μία επιχειρηματολογία περί διάστασης μεταξύ κυβέρνησης και εκλογικού σώματος.
Με τη σεναριολογία να κυριαρχεί, το Μatrix24.gr παρουσιάζει τις 15 επίμαχες περιφέρειες και τα ποσοστά που είχαν λάβει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και  ΧΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
pinakas_perifereies
matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια