Δημήτρης Παπαδημούλης: Έκρυψαν δύο φορές το αίτημα αποπομπής της Ζαρούλια

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Ν. Παπαδημητρίου παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: 
Η χώρα έχει έναν ακραίο πρωθυπουργό με εξίσου ακραίους συνεργάτες, που επιμένουν να εξομοιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή: αυτό είναι το «κατηγορώ» που απευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην άλλη πλευρά, θυμίζοντας ταυτόχρονα τι έλεγαν για το νεοναζιστικό κόμμα πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι μέχρι πριν από λίγες ημέρες… Όπως μάλιστα εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, μετά και τους τελευταίους ατυχείς χειρισμούς της,έβαλε  στο συρτάρι τις σκέψεις για πρόωρες κάλπες, αίτημα, ωστόσο, που δεν εγκαταλείπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αποτελεί, όπως αναφέρει, το μόνο τρόπο αποκατάστασης της δημοκρατικής ομαλότητας. Με την ιδιότητα δε, του μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποκαλύπτει ότι, μετά και από πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ για την αντικατάσταση της Ελένης Ζαρούλια, δύο επιστολές απέστειλε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη –και οι δύο έμειναν αναπάντητες από τον Ε. Μεϊμαράκη…
Πώς είδατε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή;
Ο αγώνας εναντίον της ναζιστικής Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να εξαντλείται στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Είναι βεβαίως κρίσιμο, η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να κάνουν, έστω και τώρα, σωστά τη δουλειά τους με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, στο ισχύον ποινικό οπλοστάσιο και σε επαφή με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο αγώνας κατά του φασισμού είναι πρωτίστως ιδεολογικός και πολιτικός. Για να πετύχουμε ταχύτερα την πολιτική  απομόνωση της Χρυσής Αυγής, απαιτείται  η εγκατάλειψη, εκ μέρους της κυβέρνησης, της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων. Δυστυχώς όμως, η χώρα έχει στο τιμόνι της έναν πρωθυπουργό που είναι ο ίδιος ακραίος καθώς εξισώνει τους Ναζί με τις διαφορετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση πώς την κρίνετε;
Η  κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και υπό την πίεση του ελληνικού λαού και της παγκόσμιας κοινής γνώμης να πράξει το αυτονόητο. Μετά από πέντε δολοφονίες και εκατοντάδες εγκληματικές επιθέσεις η κυβέρνηση κίνησε, επιτέλους, τη διαδικασία εξάρθρωσης μιας εγκληματικής συμμορίας που δρούσε ανενόχλητη εδώ και χρόνια. Η αναδίπλωση της κυβέρνησης, υπό την πίεση της κοινωνίας, είναι βέβαια ευπρόσδεκτη. Άλλωστε εμείς ζητούσαμε με συνέπεια την πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής, όταν η ΝΔ έριχνε γέφυρες και έβλεπε σε αυτή πιθανούς συμμάχους. Ας μη ξεχνάμε όμως και τις αιτίες που δημιούργησαν και γιγάντωσαν το φαινόμενο και ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πράξεις και σκόπιμες παραλείψεις τους, έστρωσαν το δρόμο στη Χρυσή Αυγή. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να πράττει το αυτονόητο, δηλαδή να μπει πιο βαθιά το νυστέρι στους παρακρατικούς, μαφιόζικους και ναζιστικούς θύλακες στον κρατικό μηχανισμό.
 
Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με τη μομφή ότι κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή… Τι απαντάτε;
«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».
 
Το ενδεχόμενο της, εδώ και τώρα, προσφυγής στις κάλπες εκτιμάτε ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζει ο πρωθυπουργός; Και τα εμπόδια από την τρόικα;
Μαθαίνω ότι στελέχη του Μαξίμου εισηγήθηκαν το σενάριο «εκλογές» στον  πρωθυπουργό εκτιμώντας ότι η στιγμή είναι ευνοϊκή αλλά «έφαγαν πόρτα» από την τρόικα. Αυτό που προσωπικά εκτιμώ ότι έγειρε περισσότερο στην πλάστιγγα των εκτιμήσεων, και της κυβέρνησης και της τρόικα, είναι η ισχυρή πιθανότητα μιας καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Γι’ αυτό ανέκρουσαν πρύμναν. Μετά δε και το φιάσκο των ατυχών πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης, νομίζω ότι το έχουν πλέον εγκαταλείψει.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά εκλογές και η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται. Πώς θα πιέσετε στο εξής πιο πολύ και πιο αποτελεσματικά;
Ζητάμε εκλογές, παρότι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η πιο ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Η δημοκρατική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και η ανάδειξη μιας νέας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας  με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να χτυπηθεί αποφασιστικά η φασιστική απειλή, να ξεφύγει η χώρα από τη μνημονιακή ασφυξία και να ελπίσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η διέξοδος προς τ’ αριστερά απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συστράτευση, πολύ πιο ενεργητικά, πολύ πιο συνειδητά, πολύ πιο αγωνιστικά.
Στην υπόθεση που μας απασχολεί, παίρνουν επίσης θέση, αφενός ακροδεξιοί σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, αφετέρου εκδότες -«λαμπεροί» δημοσιογράφοι με τη δική τους συμβολή στη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής… Κοντή μνήμη;
Τις τελευταίες μέρες έχει γεμίσει ο τόπος πολιτικούς και δημοσιογράφους που δήθεν «πέφτουν από τα σύννεφα» όταν μαθαίνουν για τη Χρυσή Αυγή. Στους θιασώτες της γκεμπελικής άποψης πως «η κοινή γνώμη έχει κοντή μνήμη», υπενθυμίζουμε αυτά που έλεγαν χθες, σε αντιδιαστολή με αυτά που λένε σήμερα. Ορισμένοι στα μεγάλα ΜΜΕ που τώρα πλειοδοτούν σε αντιφασισμό, ονειρεύονταν μια ευρύτερη συντηρητική συμμαχία με μια «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» και έγραφαν λιβελλους, εξομοιώνοντας μια ναζιστική συμμορία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν πείθει ως εξολοθρευτής του φασισμού και εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας. Προφανώς, οι στενοί του συνεργάτες, με εντολή Σαμαρά,  επιμένουν στην άθλια εξίσωση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Με την αφορμή της παρουσίας σας, αυτή την ώρα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη κατά της συμμετοχής της Ελένης Ζαρούλια στην ελληνική αντιπροσωπεία. Πού βρίσκεται τώρα αυτή η υπόθεση; Ποια η στάση των άλλων κομμάτων;
Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή την αντικατάσταση της Ελ. Ζαρούλια από την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς η ναζιστική της ιδεολογία παραβιάζει όλες τις αρχές του  Συμβουλίου της Ευρώπης. Μετά την πρότασή μας και αντίστοιχα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Μπακογιάννη, έστειλε δύο σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη, χωρίς να λάβει θετική απάντηση. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρώ πλέον ότι επιβάλλεται και, μάλιστα αμέσως, η υιοθέτηση της πρότασής μας από όλα τα κόμματα.
Η τρόικα αναμένει τη λύση του γερμανικού κυβερνητικού προβλήματος. Ο βαθμός συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση Μέρκελ πόσο μπορεί να επηρεάσει την ελληνική υπόθεση και ποια συμπεράσματα βγάζετε από το νέο αυτό γύρο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών;
Ας κρατάμε καλύτερα μικρό καλάθι. Η παντοδυναμία της Μέρκελ και η ισχνή διαφοροποίηση των Σοσιαλδημοκρατών από τη νεοφιλελεύθερη  οικονομική πολιτική της λιτότητας δεν επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες. Οι σοσιαλδημοκράτες παραμένουν ανήµποροι να διατυπώσουν µε σαφήνεια ένα µήνυµα υπέρ µιας δηµοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, αλλά και υπέρ της χαλάρωσης της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας εντός Γερµανίας. Ασφαλώς, αυτό το έλλειμμα της σοσιαλδηµοκρατίας δεν αποτελεί µόνο γερµανικό φαινόµενο, αλλά ευρωπαϊκό. Για να πετύχουμε μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους καθώς και μια στροφή στην ανάπτυξη ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου, χρειάζεται, πριν από όλα, πολιτική-κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και οικοδόμηση ευρύτερων ευρωπαϊκών συμμαχιών, με πυρήνα τις δυνάμεις του Νότου, γύρω από κοινούς στόχους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια