Τον Δούκα τον ακούει ο Κάμερον αλλά όχι Σαμαράς

Τελικά οι προτάσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα σχετικά με την εθελοντική εργασία των ανέργων, χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη, σε αντάλλαγμα το επίδομα εργασίας και κάποιο επιμίσθιο, εισακούσθηκαν! Όχι όμως στην Ελλάδα αλλά στη Βρετανία... 
Ο κ. Δούκας στις αρχές του έτους είχε δημοσιεύσει ένα «Μανιφέστο Προτάσεων για ένα Ελληνικό New Deal για την έξοδο από την Κρίση» σε αυτό μεταξύ άλλων είχε προτείνει ένα πρόγραμμα δωρεάν εργασίας για όλους τους ανέργους που  θα πρέπει να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία.
«Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για τρεις μήνες χωρίς επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. ..Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι πρωτοετείς και δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι πέντε βδομάδες σε αντίστοιχες εργασίες για να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εργασιακή εμπειρία» έγραφε τότε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Και συνέχιζε ο κ.Δούκας:  «Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).
Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες.
Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο για την Χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας).
«Βοήθεια- για -Εργασία»  
Και σήμερα περίπου εννέα μήνες αργότερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε το νέο μέτρο «Βοήθεια-για-Εργασία» για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, το σχέδιο «Help-to-Work» (Βοήθεια-για-Εργασία) που προτείνει ο Όσμπορν, απαιτεί ενεργή αναζήτηση εργασίας από τους μακροχρόνια άνεργους ως αντάλλαγμα για επιδόματα ανεργίας.
Το μέτρο θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, θα στοχεύει 200.000 ανέργους ανά έτος και θα κοστίζει 300 εκατ. λίρες ετησίως.
Όσοι κάνουν αίτηση στα γραφεία ευρέσεως εργασίας και τελικά δε βρουν δουλειά μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν καθημερινά σε κυβερνητικό κέντρο εργασίας, να εκτελούν κοινοτική εργασία σε πλήρες ωράριο ή να παρακολουθούν υποχρεωτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του λόγου που δεν μπορούν να βρουν εργασία, όπως είναι η ψυχική υγεία ή θέματα παιδείας.
«Κανένας δεν θα αγνοηθεί ή δεν θα μείνει χωρίς βοήθεια αλλά κανείς δεν θα παίρνει κάτι για το τίποτα. Βοήθεια για εργασία και σε αντάλλαγμα εργασία για το βοήθημα ανεργίας. Επειδή ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι δίκαιο για αυτούς που το χρειάζονται», ανέφερε ο Όσμπορν στην ομιλία του.
Έτσι οι Βρετανοί μακροχρόνια  άνεργοι που ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καθαρίζουν γκραφίτι από τους τοίχους ή να μαγειρεύουν για ηλικιωμένους και γενικά να κάνουν ότι απαιτείται προκειμένου να μη χάσουν το επίδομά τους.
matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια