Η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι "πατάσσει" τη φοροδιαφυγή αναβάλει τη σύνδεση των ταμειακών με το Υπ. Οικονομικών

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ζητά τη θέση της, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να αναβάλει χωρίς σοβαρό λόγο, τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών (με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων -ΓΓΠΣ).
Όπως σημειώνει, η απόφαση αυτή αναβάλει την εφαρμογή ενός σοβαρού μέτρου που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας μέσω της πάταξης τηςφοροδιαφυγής, της φοροκλοπής του ΦΠΑ και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.
Η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι είχε έγκαιρα εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές, για την εφαρμογή του μέτρου και δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι η αύξηση της φορολογίας, αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Σχετικά με το θέμα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Η μεταφορά των πληροφοριών από τις ταμειακές μηχανές στο Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί καίριο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τρία χρόνια μετά τη νομοθέτησή της, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναβάλει, την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, χωρίς σοβαρό λόγο.
Τεχνικά είναι τόσο εφικτή ώστε να εφαρμόζεται π.χ. από το Κόσσοβο, ενώ η τεχνική επιτροπή του ίδιου του Υπουργείου, είχε βρει τρόπο να εφαρμοστεί από το τέλος του 2012.
Παρ΄ όλα αυτά τίποτε δεν γίνεται.
Διότι η κυβέρνηση, αντί να ενοχλήσει τους φοροφυγάδες και τα κυκλώματα που τους καλύπτουν, προτιμά να φορολογεί εξοντωτικά τις επιχειρήσει, τους ιδιοκτήτες και γενικότερα ότι ακίνητο ή κινητό δρα παραγωγικά στη χώρα."
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Αναλυτικά στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται τα εξής:
"O ελληνικός νόμος 3943 και συγκεκριμένα το αρ. 26 παρ. 8, που ψηφίστηκε την 31η Μαρτίου 2011, υποχρέωνε τους επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
O σκοπός του άρθρου ήταν η πάταξη της φοροκλοπής του ΦΠA στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 8-10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ο μετριασμός της διαφθοράς που προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο με την φυσική παρουσία εφοριακών.
Ύστερα από καθυστέρηση 30 μηνών, διάστημα κατά το οποίο το άρθρο 26 παρ. 8 του 3943 ουδέποτε εφαρμόστηκε, το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η υποχρέωση αποστολής online αναλυτικών στοιχείων ανά συναλλαγή δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν».
Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή αναβάλλει εκ νέου και επ΄ αόριστον την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3943 που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής του ΦΠA και της διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση,
Δεδομένου ότι ομάδα εργασίας του υπουργείου οικονομικών είχε βρει τεχνική λύση για να εφαρμοστεί πλήρως το άρθρο 26 παρ. 8 ήδη μέσα στο 2012, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα ενέκρινε τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές,
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η φοροδιαφυγή και όχι η αύξηση της φορολογίας που υλοποιείται σήμερα, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς επίσης και ότι οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης δεσμεύονται από το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα, μέλος της οποίας είναι η Επιτροπή,
Ερωτάται η Επιτροπή:
Α. Ποιά θέση παίρνει απέναντι στην ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών;
B. H Τρόικα έχει συμφωνήσει στην εκ νέου αναβολή εφαρμογής του νόμου;"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια