Ο Πρόεδρος και το "κόλπο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου "...

Η παράκαμψη της Βουλής αποτελεί σταθερό γνώρισμα της μνημονιακής κυβέρνησης, εξέλιξη που προσομοιάζει με κράτος εκτάκτου ανάγκης. Δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι οποίες ...
μάλιστα κατά την μετά τετράμηνον ψήφισή τους από τη Βουλή συμπληρώνονται με άλλες διατάξεις άσχετες προς την αρχική ΠΝΠ, συγκροτούν το σώμα της οιονεί εκτάκτου νομοθεσίας. Τα όσα διαλαμβάνονται στις ΠΝΠ δεν υπαγορεύονται από τη συνταγματική πρόβλεψη ότι ρυθμίζουν έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι ΠΝΠ εκδίδονται προγραμματισμένα, κατ' ουσίαν προβλέπονται από τους μνημονιακούς νόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί ΠΝΠ για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Άφησε το θέμα να φτάσει λίγες μέρες πριν λήξει η ισχύουσα απαγόρευση και τώρα προχωρεί σε ρύθμιση, εκτός της κοινοβουλευτικής τάξης. Με τον φόβο των δικών της βουλευτών, η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην τους. Ή, ακριβέστερα, νομοθετεί με ΠΝΠ, ώστε να μη χρειαστεί οι κυβερνητικοί βουλευτές να μπουν στο δίλημμα: να καταψηφίσουν ή να γελοιοποιηθούν.

Το ρεπερτόριο της συνταγματικής ανωμαλίας εμπλουτίζεται επίσης με τις υπουργικές πράξεις, με τις οποίες επιχειρείται διά της "ερμηνευτικής μεθόδου" η κατάργηση νομοθεσίας που κατοχυρώνει δικαιώματα. Η αποκάλυψη της "Αυγής" της Κυριακής για τη μυστική συμφωνία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις επιβεβαιώνεται διά της σιωπής από τον υπουργό Εργασίας. Ένας νόμος, που επί τριάντα χρόνια κατοχυρώνει την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, ερμηνεύεται έτσι ώστε να εκλαμβάνεται ότι επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις! Άλλη μια ένδειξη της περιβόητης new speak, της νεο-γλώσσας του οργουελιανού κράτους, που εγκαθιδρύεται στις μέρες της τρόικας.

Με το "κόλπο ΠΝΠ" η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, επιχειρεί να σύρει στον κατήφορο της πολιτικής ανυποληψίας και της θεσμικής υποβάθμισης τον ίδιο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσωπικά τον Πρόεδρο. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα όρια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση, όμως, της υπογραφής των ΠΝΠ δεν πρόκειται για απλή διαπιστωτική πράξη του ανωτάτου άρχοντος. Το μέτρο χρησιμοποιείται κατ' εξακολούθηση και καταχρηστικά. Ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαναγκάζεται να υπογράφει τις ΠΝΠ, μπορεί να αντιδράσει πολιτικά -με πολλούς τρόπους που προβλέπει η συνταγματική θέση του. Στο κάτω - κάτω, με τις ΠΝΠ και τις υπουργικές αποφάσεις διαλύονται νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, εξέλιξη που επιβάλλει σεβασμό στην ουσία και όχι μόνο στους τύπους της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος...
avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια