ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ
Εν μέσω αντιδράσεων και έντονης κριτικής τόσο για τη διαδικασία της συζήτησηςόσο και για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ξεκίνησε το Σάββατο (14/12) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διαβούλευση για τον άδικο και ακραιά αντισυνταγματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Η συζήτηση συνεχίζεται την Κυριακή (15/12) με την ακρόαση των φορέων, οι οποίοι εξαπέλυσαν"ομαδικά πυρά" κατα του νοσμοσχεδίου, ενώ ακολουθεί η πρώτη ανάγνωση και συζήτηση επί των άρθρων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με τη δεύτερη ανάγνωση.
To υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο, προχώρησαν σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπειδιεξοδική συζήτηση και εξαγωγή ώριμων συμπερασμάτων για το νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότιη σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση και οι διαδοχικές συνεδριάσεις της πρώτης ανάγνωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπουν ώριμο νομοθετικό έργο και κατήγγειλε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί με τα μέτρα της τρόικας. Είπε ακόμη ότι η εκτεταμένη διαβούλευση έγινε μόνο με την τρόικα και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και πως η διαδικασία αυτή είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική.
«Όλα τα εισάγετε σε πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» είπε και προσέθεσε πως στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις άσχετες με τον ΕΝΦΙΑ ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».
Υπενθυμίζεται, πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη (12/12) το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ψηφισθεί και να μονιμοποιηθεί με υπερεπείγουσες αντιδημοκρατικές διαδικασίες ο ακραία αντισυνταγματικός και άδικος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος οδηγεί στη σταδιακή δήμευση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ θα εξουθενώσει πλήρως τα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα το 2014 από το 2013 δεν θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπεται, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να συγκεντρώσει μεγαλύτερα έσοδα από τους πολίτες σε σχέση με τον προηγούμενο ΕΕΤΑ.
Εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται, σε συνθήκες ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, τα ακίνητα περίπου να έχουν ξαναπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα τα οικόπεδα!
ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Μαινόμενοι και σφοδρά αντίθετοι με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εμφανίστηκαν οι φορείς που κλήθηκαν την Κυριακή (15/12) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι διατάξεις δέχθηκαν ομαδικά πυρά, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που άκουσε εκπροσώπους να τον επικρίνουν προσωπικά, γιατί αντί να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, ασκεί «ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στους πολίτες καιυπερφορολόγηση».
Από την ακρόαση ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΟΥ που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «Ηρώδη» και απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη του είπε χαρακτηριστικά "να μιλάτε ως ΣΥΡΙΖΑ όλο και λιγότερο, ο Στουρνάρας δουλεύει για εσάς και σας στέλνει ψηφοφόρους".
ΠΟΜΙΔΑ
Αλλαγές, έστω και τώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, καταγγέλλοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι Ενιαίος Φόρος, αλλά είναι «δύο φόροι στη συσκευασία του ενός» εκ των οποίων μάλιστα ο δεύτερος είναι με φορολογικούς συντελεστές, που δεν θα μπορεί να πληρωθεί από μεγάλη μάζα των φορολογουμένων.
Κεντρικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύεται η ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο, η μείωση φόρου σε ποσοστό 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα και η δυνατότητα να δώσει ο ιδιοκτήτης στο Δημόσιο ακίνητο αν δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του.
«Είναι πρωτάκουστο ότι το υποζύγιο των ακινήτων συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός», ανέφερε ο Γιώργος Χριστόπουλος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Προέβλεψε, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν κοινωνικά δράματα με τη διάταξη που επιτρέπει στους εφοριακούς να εφορμούν στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών.
ΕΚΚΕ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτης Καψιμάλης υπογράμμισε ότι ο κλάδος της κατασκευής βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, διότι μετά τη χρυσοφόρο διετία 2004-2005 με τους πρωτοφανείς τζίρους και τα κέρδη, οι Έλληνες κατασκευαστές όσα κέρδισαν τα τοποθέτησαν στην αγορά οικοπέδων για να χτίσουν κτίρια που σήμερα παραμένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα. Ζήτησε ως εκ τούτου να υπάρξει μεταχείριση για τα οικόπεδα αυτά αντίστοιχη με εκείνη για τα βιομηχανικά οικόπεδα.
ΠΟΕ-ΔΟΥ
Την εκτίμηση ότι με τον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν περισσότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι δίκαιος φόρος».Ανέφερε ακόμη ότι αν είχε προχωρήσει ο έλεγχος των εμβασμάτων, ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, και των off shore, αν υπήρχε σωστή οργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, τότε δεν θα χρειαζόταν να μπει ο πολίτης στη διαδικασία της υπερφορολόγησης.
Ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν απομείνει 24.000 περιπτώσεις εμβασμάτων που δεν έχουν ελεγχθεί καταγγέλλοντας ότι, παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι τράπεζες κάνουν έως και 10 μήνες για να στείλουν τυχόν στοιχεία που θα τους ζητηθούν κάθε φορά. Ανέφερε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ έχει περιληφθεί διάταξη που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τις off shore και που κατά εκτιμήσεις συναδέλφων του εφοριακών φτάνει τα 90 εκατομμύρια.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.
ΕΣΑμεΑ
Την οικονομική δυσπραγία και τη φτώχεια που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Χρήστος Νάστας.
ΑΣΠΕ
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Βασίλειος Θεοτοκάτος, επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι επιφυλάσσει για τους πολυτέκνους την τύχη, που είχαν τα νήπια από τον Ηρώδη. Χαρακτήρισε επίσης Ηρακλείς του στέμματος τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που θα στηρίξουν τον νόμο και προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ιδεωδέστερος σύμμαχος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Στουρνάρα» αφού «στέλνει τον κόσμο να ψηφίσει εκεί».
ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα ακόμη σχέδιο λογιστικού τύπου που αγνοεί τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία, αντί να δώσει φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Φόρο από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια αλλά και καπέλο συμπληρωματικού φόρου μεαφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 0,1 έως και φτάνουν το 1% επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατέθηκε, μετά από αρκετές αναβολές, στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί πλήθος πρόσθετων φορολογικών διατάξεων, από την επιβολή έκτακτης εισφοράς από την πλευρά των πλοιοκτητών ύψους 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη τριετία, έως τηνπαράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών αλλά και την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο ΧΑ.
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:
· Μείωση φόρου μεταβίβασης στο 3%
· Τριπλός φόρος σε πλοιοκτήτες. Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει για τα επόμενα τρία έτη 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως επιπλέον των ποσών που θα εισπραχθούν από τους φόρους πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία του ν. 27/1975 σε αυτή την τριετία. Συνολικά τα έσοδα από φόρους πλοίων εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ.
· Παρατείνονται τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014
· Άρθρο 22. Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
· Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες καθώς και για κρατικά ομόλογα εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ΄επάγγελμα με τις παραπάνω συναλλαγές και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
· Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.
Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εκτός από το βασικό φόρο ιδιοκτησίας, από το 2014 και κάθε χρόνο, όλοι οι ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων – πλην αγροτεμαχίων- θα πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο, στα πρότυπα του ΦΑΠ, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, υπερβαίνει, σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών, τα 300.000 ευρώ.
Για τους οικοπεδούχους, ο λογαριασμός είναι βαρύς καθώς μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το χαράτσι.
Για τους αγρότες ο τελικός λογαριασμός παρά την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από το φόρο αλλά και τη μείωση του βασικού φόρου στο 1 ευρώ το στρέμμα, οι επιβαρύνσεις δεν είναι καθόλου αμελητέες,
Στην τσιμπίδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, με διαφορετική ονομασία, θα συνεχίσουν να πιάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ που ισχύει τα τελευταία χρόνια, με αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ αλλάζει όνομα και βαφτίζεται «συμπληρωματικός φόρος», προκειμένου όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει "δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών".
Η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, ξεκινά με συντελεστές 0,1% για τα πρώτα 100.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και 0,2% για τα επόμενα 100.000 ευρώ. Ο ανώτερος συντελεστής αγγίζει τελικά το 1% αλλά επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Έτσι, φορολογούμενος με συνολική ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με ΦΑΠ 100 ευρώόταν με βάση την ισχύουσα φέτος κλίμακα καλείται να πληρώσει 200 ευρώ.
Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, έχουν ενσωματωθεί διορθώσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση σε γιαπιά, ακίνητα υπό απαλλοτρίωση και διατηρητέα, ενώ αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που φθάνουν , υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όμως, ως την πλήρη απαλλαγή γιαπολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.
ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ
Οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με επιφάνεια κτισμάτων έως 150τ.μ συνθέτουν το διαβατήριο για τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων στο μισό ενώ πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%που καλύπτουν επίσης τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο φόρος θα εξοφλείται είτεεφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.
Τα κριτήρια μείωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων αφορούν σε φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου. Το εισοδηματικό όριο βρίσκεται στα 9.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ισχύει το δρακόντιο κριτήριο να μην έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ο φορολογούμενος ή τα μέλη της οικογένειάς του.
Στη νέα του μορφή το άρθρο 7 για τη «χορήγηση εκπτώσεων και αναστολή πληρωμής φόρου» προβλέπει ότι: Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στο φορολογούμενο, την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος, χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, με σαφήνεια ο τρόπος της διαπίστωσης.
Η έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ .
- Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Προκειμένου για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή για άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο εφόσον πληρούνται σωρευτικά και τα παραπάνω κριτήρια!!!
Η ΠΛΗΡΩΜΗ
Μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα προκύπτει ανάλογα με το χρόνο έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής αλλά και έκπτωση 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπει το νομοσχέδιο.
Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Τέλος με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει φρένο στις μεταβιβάσεις ακινήτων (!!!) αν προηγουμένως δεν έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Προβλέπεται ότι είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε συμβολαιογραφική πράξη, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, από το οποίο να προκύπτει ότι είτε έχει εξοφληθεί ο φόρος, είτε έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής , είτε έχει υπάρξει νόμιμη απαλλαγή.
Η κλίμακα για τα σπίτια
Τιμή Ζώνης
|
Φ.Ζ.
|
Βασικός Φόρος (Β.Φ.)
| ||
(€/μ2)
|
(€/μ2)
| |||
0
|
-
|
500
|
1
|
2,00
|
501
|
-
|
750
|
2
|
2,80
|
751
|
-
|
1.000
|
3
|
2,90
|
1.001
|
-
|
1.500
|
4
|
3,70
|
1.501
|
-
|
2.000
|
5
|
4,50
|
2.001
|
-
|
2.500
|
6
|
6,00
|
2.501
|
-
|
3.000
|
7
|
7,60
|
3.001
|
-
|
3.500
|
8
|
9,20
|
3.501
|
-
|
4.000
|
9
|
9,50
|
4.001
|
-
|
4.500
|
10
|
11,10
|
4.501
|
-
|
5.000
|
11
|
11,30
|
5.001
|
+
|
12
|
13,00
| |
Και οι συντελεστές...
Παλαιότητας Κτίσματος
Παλαιότητα
|
Συντελεστής
Παλαιότητας
Κτίσματος
(Σ.Π.Κ.)
|
26 έτη και άνω
|
1,00
|
20 έως 25 έτη
|
1,05
|
15 έως και 19 έτη
|
1,10
|
10 έως και 14 έτη
|
1,15
|
5 έως και 9 έτη
|
1,20
|
Μέχρι και 4 έτη
|
1,25
|
Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.
Συντελεστής Ορόφου
Όροφος
|
Συντελεστής Ορόφου
(Σ.Ο.)
| |
Υπόγειο
|
0,98
| |
Ισόγειο και 1ος
|
1,00
| |
2ος και 3ος
|
1,01
| |
4ος και 5ος
|
1,02
| |
6ος και άνω
|
1,03
|
Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.
Συντελεστής Ορόφου δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες. Προκειμένου για μονοκατοικία, εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας (Σ.Μ.), ο οποίος ορίζεται σε 1,02.
Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.Π.), ο οποίος ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια.
Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (Σ.Β.Χ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4
Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).
Ο τελικός υπολογισμός
Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ ή ΣΜ x ΣΠ x ΣΒΧ (όπου εφαρμόζεται ) x ΣΗΚ (όπου εφαρμόζεται).
Η κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα
Μοναδιαία αξία (€/μ2)
|
Φ.Ζ.
|
Συντελεστής φόρου
(€/μ2)
| ||
0,01
|
-
|
2,00
|
01
|
0,003
|
2,01
|
-
|
4,00
|
02
|
0,006
|
4,01
|
-
|
6,00
|
03
|
0,010
|
6,01
|
-
|
10,00
|
04
|
0,015
|
10,01
|
-
|
14,00
|
05
|
0,023
|
14,01
|
-
|
20,00
|
06
|
0,030
|
20,01
|
-
|
50,00
|
07
|
0,060
|
50,01
|
-
|
75,00
|
08
|
0,120
|
75,01
|
-
|
100,00
|
09
|
0,150
|
100,01
|
-
|
150,00
|
10
|
0,200
|
150,01
|
-
|
200,00
|
11
|
0,300
|
200,01
|
-
|
300,00
|
12
|
0,450
|
300,01
|
-
|
400,00
|
13
|
0,600
|
400,01
|
-
|
500,00
|
14
|
0,800
|
500,01
|
-
|
600,00
|
15
|
1,000
|
600,01
|
-
|
700,00
|
16
|
1,300
|
700,01
|
-
|
800,00
|
17
|
1,500
|
800,01
|
-
|
900,00
|
18
|
1,700
|
900,01
|
-
|
1.000,00
|
19
|
1,900
|
1.000,01
|
-
|
1.500,00
|
20
|
2,500
|
1.500,01
|
-
|
2.000,00
|
21
|
3,000
|
2.000,01
|
-
|
3.000,00
|
22
|
4,000
|
3.000,01
|
-
|
4.000,00
|
23
|
6,000
|
4.000,01
|
-
|
5.000,00
|
24
|
7,500
|
5.000,01
|
+
|
25
|
9,000
|
Και οι συντελεστές
Πρόσοψης
1,00 για πρόσοψη σε μια μόνο οδό,
1,08 για προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και
0,80, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό.
1,00 για πρόσοψη σε μια μόνο οδό,
1,08 για προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και
0,80, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό.
Ο υπολογισμός: Φόρος = Επιφάνεια οικοπέδου (μ2) x ΣΦ.
Αγροτεμάχια
Ο κύριος φόρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση.
Και οι συντελεστές...
Συντελεστής Θέσης
Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.)
(€/μ2)
|
Συντελεστής Θέσης
(ΣΘ.)
| ||
0,1
|
-
|
0,49
|
1,0
|
0,5
|
-
|
0,99
|
1,1
|
1
|
-
|
1,99
|
1,2
|
2
|
-
|
2,99
|
1,3
|
3
|
-
|
4,99
|
1,5
|
5
|
-
|
6,99
|
1,7
|
7
|
-
|
9,99
|
2,0
|
10
|
-
|
14,99
|
2,3
|
15
|
-
|
19,99
|
2,5
|
20
|
+
|
3,0
|
Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.)
Χρήση γηπέδου
|
Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ)
|
Δάσος ή δασική έκταση
|
0,1
|
Βοσκότοπος
|
0,5
|
Καλλιέργειες (μονοετείς ή δενδροκαλλιέργειες)
|
2,0
|
Μεταλλείο - Λατομείο
|
5,0
|
Υπαίθρια Έκθεση/Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυχής
|
8,0
|
Συντελεστής Άρδευσης (ΣΑρ), ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.)., ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου.
Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.)., ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου.
Ο υπολογισμός: Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦ x ΣΘ x ΣΧ x ΣΑρ x ΣΑπ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΚ (όπου εφαρμόζεται).
Η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου (ΦΑΠ)
ΚΛΙΜΑΚΙΟ (€)
|
Συντελεστής
| ||
0,01
|
-
|
300.000
|
0,0%
|
300.000,01
|
-
|
400.000
|
0,1%
|
400.000,01
|
-
|
500.000
|
0,2%
|
500.000,01
|
-
|
600.000
|
0,3%
|
600.000,01
|
-
|
700.000
|
0,6%
|
700.000,01
|
-
|
800.000
|
0,7%
|
800.000,01
|
-
|
900.000
|
0,8%
|
900.000,01
|
-
|
1.000.000
|
0,9%
|
Υπερβάλλον
|
1,0%
|
"Τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε, παρά τους λεονταρισμούς ορισμένων Βουλευτών που τη στηρίζουν, προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στο οποίο προβλέπεται η υπερφορολόγησηγεγονός που οδηγεί επί της ουσίας στη μακροπρόθεσμη δήμευση των ακινήτων των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα απ' ότι με τον ΕΕΤΑ που ίσχυε μέχρι τώρα παρά τα λεγόμενα από την κυβέρνηση για μείωση της επιβάρυνσης.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορολογούνται οι αγροτικές εκτάσεις που αποτελούν το βασικό εργαλείο παραγωγής για τους αγρότες. Σε μια περίοδο που το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε αδυναμία να συνεχίσουν νακαλλιεργούν τα χωράφια τους. Όταν όλοι συμφωνούν ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πρέπει να στηριχτεί για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωράει σε αύξηση της φορολογίαςγια τους αγρότες, επιβάλλει χαράτσια, καταργεί το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνει την επιστροφή ΦΠΑ για το πετρέλαιο κ.α."
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορολογούνται οι αγροτικές εκτάσεις που αποτελούν το βασικό εργαλείο παραγωγής για τους αγρότες. Σε μια περίοδο που το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε αδυναμία να συνεχίσουν νακαλλιεργούν τα χωράφια τους. Όταν όλοι συμφωνούν ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πρέπει να στηριχτεί για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωράει σε αύξηση της φορολογίαςγια τους αγρότες, επιβάλλει χαράτσια, καταργεί το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνει την επιστροφή ΦΠΑ για το πετρέλαιο κ.α."
1 Σχόλια
ean den pesoun kato oi gennitsaroi bouleutes ths nd toy pasok kai tis dimar pou ta psifizoun auta tipota den 8a allaksei
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου