Σε άμεσο κίνδυνο ο Δήμος Σαμοθράκης- Έγινε Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε την 10-1-14 το Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαμοθράκης
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’αυτήν την ανοιχτή πρόσκληση προς τους δημότες, τους κοινωνικούς φορείς του νησιού και τα πολιτικά κόμματα ήταν ομόφωνη.
Σ΄αυτήν την απόφαση κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου οι δημότες να ενημερω-θούν για την δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος από την μείωση των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό εξαιτίας των μνημονίων και του Καλλικράτη.
Σοβαρό Επίσης θέμα που προτάθηκε για ενημέρωση και συζήτηση ο υπαρκτός κίνδυνος της μείωσης του υπάρχοντος προσωπικού του δήμου. Κάτι τέτοιο δήλωσε εισηγητικά ο κ. Δήμαρχος «θα είχε καταστροφικές συνέπειες» γιατί θα είναι αδύνατον πλέον στο εξής να εξασφαλιστούν ακόμη και αυτές οι περιορισμένες τα τελευταία χρόνια παροχές προς τους κατοίκους!.
Η ανταπόκριση των Δημοτών σ’ ότι αφορά την προσέλευση ήταν εντυπωσιακή.
Από τους κοινωνικούς φορείς του νησιού σοβαρή και τεκμηριωμένη ήταν η παρουσία του συλλόγου των Επαγγελματιών του νησιού που κατέθεσαν και στοιχεία και προτάσεις.
Χρήσιμη και τεκμηριωμένη ήταν και η παρουσία του Επιμελητηρίου Έβρου.
Παραβρέθηκε επίσης και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Τζανίδης που δήλωσε φίλος του νησιού και έκανε μια χρήσιμη και αισιόδοξη παρέμβαση (ο μόνος που παραβρέθηκε από την περιφέρεια και τον ευχαριστούμε).

Από τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του  Δημοτικού Συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις που τις παρουσίασε ο Συντονιστής της οργάνωσης κ. Κατεργάρης Δημήτρης. Το κείμενο της γραπτής ομιλίας του κατατέθηκε στο προεδρείο ως Υπόμνημα. Τόσο η παρουσία του κόμματος όσο και οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτυχαν θετικής αποδοχής από τους δημότες και βρήκαν σύμφωνους και σχολιάστηκαν θετικά και από τον κ. Χανό και την κ. Αντωνάκη.
Κατά την συζήτηση, από πολλούς ομιλητές έγινε η παρατήρηση ότι τέτοιες ανοιχτές συνελεύ-σεις θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά στο μέλλον και ότι αυτή η συγκεκριμένη λαϊκή συνέλευση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν φτάσουν τα πράγματα μέχρις εδώ.
Ειδική αναφορά έγινε από ομιλητές και για την γενικότερη εγκατάλειψη και αποψίλωση των υπηρεσιών της Σαμοθράκης, με αποκορύφωμα αυτήν της υποβάθμισης του λιμεναρχείου του νησιού που θα έχει ως συνέπεια και την αφαίρεση από το νησί της καταδίωξης που η συμβολή του τόσο στην ασφάλεια του νησιού όσο και στην διακομιδή των έκτακτων περιστατικών υγείας είναι αναντικατάστατη!
Σ΄ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου έγινε η παρατήρηση από ομιλητές ότι εκτός από την κρατική χρηματοδότηση υπάρχει και η ανάγκη της είσπραξης από τον δήμο των τελών ύδρευσης και άλλων πόρων..
Τέλος, αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από την λαϊκή συνέλευση η έκδοση ψηφίσματος από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και η σύσταση κατόπιν αυτοπροτάσεων των ίδιων των δημοτών η σύσταση Δεκαμελούς Επιτροπής Αγώνα.

(Το ψήφισμα και τα ονόματα της Επιτροπής Αγώνα θα ανακοινωθούν από το Προεδρείο του Δ.Σ.).
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ κ. ΔΗΜ. ΚΑΤΕΡΓΑΡΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ 10-1-2014
Αγαπητοί Δημότες του νησιού μας, κ. Πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου κ. Δήμαρχε κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Σας  μεταφέρω τις ευχές του Κόμματός μας και ευχόμαστε σήμερα να είναι μια νέα αρχή για το νησί μας. Θα σας διαβάσω την σχετική ανακοίνωσή μας για τη σημερινή συνέλευση.
……………………………………………………………………………………………………..
Ακοίνωση O.M. ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης
     Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του δημοτικού συμβουλίου στο νησί μας και την επικειμένη ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στις 10/1/14, η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης συμμετέχει σ’ αυτές  γιατί αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών και αναφέρει τα εξής .
     Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η μνημονιακή πολιτική και η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα, τους εργαζόμενους και μαζί μ’ αυτούς και τους Δήμους στη δεινή σημερινή οικονομική θέση και όχι μόνο. Ο στραγγαλισμός των Δήμων από την κεντρική κυβέρνηση δεν άργησε να φέρει τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα, αυτά που εμείς στον  ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουμε εδώ και χρόνια. Χωρίς την  ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και την κατάργηση του Καλλικράτη η πορεία όλων των Δήμων, αλλά και της Σαμοθράκης μας ιδιαίτερα με τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα, είναι προδιαγεγραμμένη προς τη συρρίκνωση και τον μαρασμό.
     Σήμερα για τους Δήμους ένας είναι ο δρόμος μία η επιλογή. Η από κοινού με τους δημότες αντίσταση ενάντια στις εντολές του μνημονίου που βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία τους. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε κανένα «σωτήρα» που με παραγοντισμούς θα ζητήσει από «καλοπροαίρετους» (αλήθεια ποιους ;) υπουργούς  να «σκύψουν» με κατανόηση στα προβλήματα του νησιού μας, ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο …Αυτό το έργο το έχουμε όλοι ξαναδεί και γνωρίζουμε καλά πως τελειώνει! Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η ίδια η κοινωνία του νησιού να αφήσει το δρόμο της αποχής και της ανάθεσης και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Γι΄ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ανοιχτής επιτροπής αγώνα με την συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού αλλά και κάθε ενεργού πολίτη η οποία, αφενός να οργανώσει με άμεσο, δημοκρατικό, ενωτικό και μαχητικό τρόπο την αντίσταση στην υποβάθμιση του νησιού μας και αφετέρου να αναδείξει με κοινωνική συναίνεση ένα ιεραρχημένο διεκδικητικό πλαίσιο στην προοπτική της διοικητικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου μας. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις .
                                                                                                               8 Ιανουαρίου 2014
…………………………………………………………………………………………………………….
Συμπληρωματικά στην ανακοίνωση θέλουμε να κάνουμε και ορισμένες επιπλέον αναφορές.
  • Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γι’ αυτήν την ανοιχτή λαϊκή δημοτική συνέλευση μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Εμείς έχουμε κατά καιρούς με παρεμβάσεις μελών μας, επιζητήσει παρόμοιες τέτοιες συνελεύσεις γιατί τις θεωρούμε προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς αυτή η συνέλευση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια πριν.
  • Η κυρίαρχη αντίληψη μέχρις σήμερα για τη λειτουργία των δήμων και του δήμου μας ήταν ότι, εκλέγουμε τον δήμαρχο και από την άλλη μέρα οι δημότες περιμένουμε αμέτοχοι να δούμε τι θα κάνει αυτός ο δήμαρχος από όλα αυτά που μας έταξε!
  • Το θεσμικό πλαίσιο ήταν και είναι φτιαγμένο μέχρις και σήμερα για δήμους και δημά-ρχους εξαρτώμενους από το κεντρικό κράτος. Ένα σύστημα  δημαρχοκεντρικό και έναν δήμαρχο εξαρτώμενο από το κόμμα που του έδωσε στήριξη ή χρίσμα από την Αθήνα!
  • Έναν δήμαρχο αυθεντία που πρέπει να βγάλει μόνος του τα κάρβουνα από τη φωτιά,
όμως  στην πραγματικότητα έναν δήμαρχο που πρέπει να τρέχει από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία με το χέρι απλωμένο σχεδόν ζητιανεύοντας!
  • Το σύστημα ήθελε και θέλει τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια υποβαθμισμένα και αμέτοχα.
Πως φτάσαμε αλήθεια στην σημερινή δυσχερή κατάσταση του δήμου μας;
Στην λειτουργία της δημοκρατίας την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, οι δημότες.
Εμείς εκλέγουμε τους δημοτικούς μας άρχοντες και εμείς πρέπει να τους ελέγχουμε και να τους στηρίζουμε καθημερινά.
Οι δημοτικοί μας άρχοντες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, υποχρεούνται να μας ενημερώνουν τακτικά και όλοι μαζί να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας.
Αυτό που δεν κάναμε στο νησί μας μέχρις σήμερα, ενώ άλλα νησιά το έκαναν και πρόκοψαν, είναι η κοινωνική συνεννόηση. Δηλαδή, να συζητάμε τακτικά όλοι μαζί όπως σήμερα και να αποφασίσουμε σε βασικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας όπως:
  • Τι νησί θέλουμε να έχουμε σήμερα και στο μέλλον και πως θα το φτιάξουμε;
  • Με ποια ανάπτυξη;
  • Με ποιο τουρισμό;
  • Tι συγκοινωνία θέλουμε και πως θα την πετύχουμε;
  • Πως θα κρατήσουμε τους νέους μας στο νησί μας,
  • Τι θα κάνουμε με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την γεωθερμία κ.ά.
  • Πως θα οργανώσουμε έτσι την οικονομία μας ώστε αυτά που παράγουμε εδώ όπως κρέατα, λάδια κρασιά μέλια κ.ά θα τα πουλάμε συντονισμένα στους επισκέπτες του νησιού μας;
  • Πως θα λύσουμε σε μόνιμη βάση τα προβλήματα της υγείας (κτηριακό και  γιατροί);
  • Πως θα προγραμματίζουμε σωστά και θα υλοποιούμε τα μεγάλα έργα με κοινωνική συνεννόηση και συναίνεση ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην υλοποίησή τους;
Τέτοια σοβαρά ζητήματα στρατηγικής σημασίας μόνο μέσα από τέτοιες συνελεύσεις σαν την σημερινή μπορούμε να τα εξετάζουμε να τα συμφωνούμε να τα ιεραρχούμε και να τα υλοποιούμε. Άλλος αξιόπιστος και αποτελεσματικός τρόπος δεν υπάρχει.
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε σε μια τέτοια συμμετοχική και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση από τα κόμματα και από άλλα ξένα προς την αυτοδιοίκηση συμφέροντα.
Θέλουμε έναν δήμαρχο που θα είναι ένας από μας, ο πρώτος μεταξύ ίσων, που δεν θα αισθάνεται μεσσίας, αυθεντία και αναντικατάστατος. Θέλουμε και θα παλέψουμε γι’ αυτό, ένα νησί ζωντανό και αισιόδοξο που μαζί με ολόκληρο το δημοτικό του συμβούλιο θα παλεύει καθημερινά με σχέδιο και με στόχους!
Σε ότι αφορά την μεγάλη οικονομική δυσκολία του δήμου μας τα τελευταία 3 χρόνια θα πρέπει να καταγγείλουμε τόσο τον Καλλικράτη (το νόμο για την αυτοδιοίκηση), όσο και τα μνημόνια που έφεραν όλη τη χώρα και όλους τους δήμους σε απόγνωση και να τα καταργήσουμε. Δυστυχώς ο δήμαρχός μας δεν συμπαρατάχθηκε μαζί με άλλους δήμους, δημάρχους και περιφερειάρχες που πάλεψαν ενάντια στον Καλλικράτη και στα μνημόνια!
Επίσης είμαστε αλληλέγγυοι στους υπαλλήλους του δήμου μας που ανησυχούν για την δουλειά τους και θα τους στηρίξουμε όσο περνάει από το χέρι μας, άλλωστε φτάνει πια, αρκετά έχουν αποδυναμώσει τα τελευταία χρόνια το νησί μας από υπηρεσίες!
Τελειώνοντας, δηλώνουμε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές του και τους ευρωβουλευτές του θα στηρίξουμε όλα τα δίκαια αιτήματα της Σαμοθράκης μας και θα παρέχουμε όποια άλλη βοήθεια μας ζητηθεί για να κάνουμε το νησί μας αντάξιο της φυσικής του ομορφιάς του πολιτισμού του της ιστορίας του και των κατοίκων του.
Καλές αποφάσεις, καλή χρονιά και καλύτερες μέρες


Σπιτάλας Βασίλης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια