Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια
«Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης και περισσότερη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Όμως, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί αν η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την προεδρία στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής για να βελτιώσει την εικόνα της. Ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία, μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές, να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων της πολιτικής σκληρής λιτότητας, αλλά ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση και ότι όλα πάνε καλά. Προσπάθησε να παρουσιάσει μια επιτυχία αριθμών και να αποσιωπήσει την οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση που συντελείται. Οι Πράσινοι και άλλοι ευρωβουλευτές παρουσιάσαμε την πραγματική εικόνα γιατί πιστεύουμε ότι είναι η ώρα αλλαγών στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ώστε να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους μέσα από δίκαιες και ορθολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Επιμένοντας ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει μια εικόνα επιτυχίας, αυξάνει την οργή της κοινωνίας λόγω απελπισίας και χάνει την ευκαιρία δημιουργίας συμμαχιών, τουλάχιστον στο Ευρωκοινοβούλιο, για αλλαγή των αποτυχημένων πολιτικών και προσαρμογής τους στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς τις κοινωνίες της κρίσης», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 15/1/2014, αλλά συνοψίζοντας και το νόημα της δικής του παρέμβασης ως εισηγητής των Πρασίνων στην Ολομέλεια, μαζί με την Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρο της Ομάδας.
«Με την ανεργία των νέων πάνω από 50% στην Ισπανία και στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει ελπίδα. Οι κυβερνήσεις φταίνε που η Ευρώπη θα έχει μικρό, μειωμένο προϋπολογισμό κάτω από το 1% και θα διαθέσει μόνο το 0,6% του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Χρειαζόμαστε έστω κι έτσι, αποτελεσματική χρήση των περιορισμένων πόρων, την ουσιαστική εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία». Με ευθύνη της τρόικα και των κυβερνήσεων, έχουμε σήμερα 3.000.000 ανασφάλιστους στην Ελλάδα, σχεδόν το 30% του πληθυσμού, πολλοί από αυτούς δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Κομισιόν και η ελληνική προεδρία πρέπει να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς φορείς στις χώρες της κρίσης για να διασφαλιστεί ότι όλοι, ιδιαίτερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα έχουν σήμερα δίκαιη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα θέματα υγείας είναι σημαντικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες της κρίσης και θα πρέπει να τα φέρει η ελληνική προεδρεία στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης. Όταν 30.000.000 πολίτες είναι στα όριά της φτώχειας, οι πολίτες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ξεκινά η ανάκαμψη».
«H απουσία ευρωβουλευτών κατά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να προβληματίσει και να αναλογιστούμε μήπως συνδέεται και με την απουσία ειλικρίνειας για την κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε οΝίκος Χρυσόγελος.
Αναλυτικά σχετικά με την ελληνική προεδρία από την ομιλία του Ν. Χρυσόγελου
Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οφείλει να πετύχει στον στόχο για μια περισσότερο ενωμένη, αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη αλλά και για περισσότερο ευρωπαϊκή Ελλάδα.
Η Ευρώπη είναι το σπίτι της και γι αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε, να το κάνουμε καλύτερο, όχι να το γκρεμίσουμε. Η Ευρώπη έκανε λίγα και πολύ διστακτικά για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, αφήνοντας χώρο στον ευρωσκεπτικισμό. Πρέπει με πράξεις να ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Η τραπεζική ένωση είναι σημαντική, αλλά μόνο αν συζητήσουμε - και τώρα είναι η ώρα - τι πηγαίνει στραβά, τι πηγαίνει καλά, τι πρέπει να αλλάξουμε, μόνο τότε μπορούμε να ξανακερδίσουμε τους πολίτες. Αυτό σημαίνει να δούμε πέρα από τα νούμερα, τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, με την πραγματική ζωή τους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι καταστρεπτικό, οδηγεί στην εξαθλίωση των πολιτών, ακόμα και αν καταφέρει η κυβέρνηση να βελτιώσει τους αριθμούς.
Η ελληνική προεδρία οφείλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση με τη συμμετοχή των κοινοβουλίων, της κοινωνίας των πολιτών, των νέων, της διανόησης. Να ανοίξει την συζήτηση για μια νέα, πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, ομοσπονδιακή, όπως ζητούσαν οι πολίτες αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα, οικολογική.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα βιώνουν μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας, που αποφασίστηκαν από τις κυβερνήσεις, έχουν αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ασκήσει κριτική σε αυτές τις πολιτικές. Έχει εκφράσει την σθεναρή αντίθεσή του στο να πλήττουν οι δημοσιονομικές πολιτικές την υγεία, την παιδεία, τον κοινωνικό διάλογο και την κοινωνική συνοχή. Τώρα έχει ξεκινήσει την διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της Τρόικα και αμφισβητεί την εκτός κοινοτικής μεθόδου επιβολή πολιτικών από την τρόικα. Η ελληνική προεδρεία οφείλει να ανοίξει την συζήτηση με την κοινωνία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για το πώς θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, πως θα εφαρμοστεί η Στρατηγική Ευρώπη 2020 και θα επιτευχθούν οι στόχοι της. Οι πολίτες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης δεν θα επιβιώσουν μόνο με ιδέες και υποσχέσεις. Χρειάζονται τώρα εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία η διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Αρκετά με τα λόγια.
Η ελληνική προεδρεία θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια σειρά προκλήσεων όπως:
- Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, των φορολογικών παραδείσων, της φορο-απάτης,
- Η υιοθέτηση τον Μάρτιο μιας φιλόδοξης Στρατηγικής για το κλίμα και την ενέργεια,
- Να αναδείξει ότι η οικολογική και κοινωνική καινοτομία είναι το κλειδί για έξοδο από την κρίση,
- Συνεταιριστικές τράπεζες. 45δις για την διάσωση συστημικών τραπεζών. Η ΤτΕ έκλεισε 3 συνεταιριστικές τράπεζες χωρίς να τους δώσει χρόνο για να ανακεφαλαιωθούν,
- Να αποτρέψει την αδειοδότηση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Ποικιλιών καλαμποκιού και την εισαγωγή στην αγορά τροφίμων από κλωνομποιημένα ζώα και απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, χωρίς μάλιστα να μπορεί ο καταναλωτής να ενημερωθεί όταν τα καταναλώνει,
- Μια ανθρωπιστική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση: Με νόμιμους δρόμους μετανάστευσης, με ισχυρές πολιτικές ένταξης, με δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ κρατών μελών, με αναπτυξιακή πολιτική για τις χώρες αποστολής μεταναστών.
Οι προτάσεις Ν. Χρυσόγελου για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1. Πράσινο σχέδιο για την Οικονομία και την Απασχόληση. Το κείμενο που έχει παρουσιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την Προεδρία έχει 5 προτεραιότητες, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην "ανάπτυξη και την απασχόληση". Είναι ένα θέμα το οποίο επανέρχεται από Προεδρία σε Προεδρία και από Συμβούλιο Κορυφής σε Συμβούλιο Κορυφής χωρίς να αποσαφηνίζεται, χωρίς φιλόδοξες δεσμεύσεις. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση αν η έμφαση είναι στην επιστροφή στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση και χρεοκοπία. Εμείς προτείνουμε Πράσινο σχέδιο για την Οικονομία και την Απασχόληση. Έχει ξεχαστεί η αναφορά, το καλοκαίρι 2012, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, της έκθεση της Κομισιόν για τη δυνατότητα δημιουργίας 20.000.000 νέων θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη μέχρι το 2020 μέσα από την πράσινη οικονομία. Πολλές εκθέσεις μιλάνε για την δυνατότητες που έχει η προστασία του κλίματος, η οικολογική καινοτομία, η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και των πόρων, το πρασίνισμα της αγροτικής πολιτικής και των μεταφορών για την προώθηση της μείωσης του κόστους της παραγωγής, την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων και την ενθάρρυνση κοινωνικών/συνεταιριστικών επιχειρήσεων, την προώθηση αλλαγών στην παραγωγική διαδικασία και την απασχόληση νέων επιστημόνων που σήμερα είναι άνεργοι, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Η ελληνική προεδρία πρέπει να προωθήσει πακέτο συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την πράσινη μεταστροφή της οικονομίας σε συσχέτιση με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Κρίσιμης σημασίας είναι η επένδυση στην προώθηση της έρευνας, της οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας και των πράσινων τεχνολογιών.
2. Διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Τώρα που όλοι παραδέχονται δυνατά ή σιωπηλά ότι η πολιτική λιτότητας επιδείνωσε την κρίση, αντί να την αντιμετωπίσει, και την στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει, μετά από πρωτοβουλία των Πράσινων, διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της Τρόικα στην οικονομία και το περιβάλλον, η Ελληνική Προεδρία θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα πειστικό και συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για τις χώρες της κρίσης απέναντι στις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει μέσω της θεσμοθετημένης συνεργασίας και διαλόγου στο πλαίσιο μιας ειδικής συνδιάσκεψης όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων, του Ευρωκοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών οργανώσεων των Περιφερειών, των συνδικάτων, των κοινωνικών, επαγγελματικών, συνεταιριστικών και επιχειρηματικών φορέων. Επίσης, να οργανώσει διάλογο για τα συμπεράσματα από τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες.
3. Κοινωνικός Πυλώνας για την ΟΝΕ και την Στρατηγική Ευρώπη 2020
Η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αναδείξει τον κοινωνικό πυλώνα της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020” μέσω της ενδιάμεσης αξιολόγησής της, αλλά και να συμβάλει στην εξειδίκευση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Ζωτικής σημασίας για τους πολίτες είναι τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς και υγείας. Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και υπό την έννοια αυτή υπάγεται στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πολυετές πλαίσιο για την υγεία και αυξανόμενη κρίση στον τομέα της υγείας απαιτεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση μιας στρατηγικής για την υγεία που θα στοχεύσει στην βελτίωση της υγείας, καθώς και την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, τη διασφάλιση όλων των πολιτών και των περιοχών σε δίκαια κι αποτελεσματικά προγράμματα υγείας, αλλά και φροντίδας της υγείας.
4. Αναζωογόνηση της ελπίδας για αποτελεσματική προστασία του κλίματος
Εν όψει της συνόδου του Παρισιού για το Κλίμα 2015, αλλά και αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή (για παράδειγμα καταστροφή σε Φιλιππίνες, Σαρδηνία κα), η Ελληνική Προεδρία θα έπρεπε να θέσει ψηλά στην ατζέντα της την προστασία του κλίματος και την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για την μετά Κιότο περίοδο.
5. Δίκαιη, αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική
Στο θέμα της μετανάστευσης απουσιάζουν συγκεκριμένες επιλογές που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, λαμβάνοντας υπόψη τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο, την ανάγκη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάληψης των κοινών ευθυνών όλων των κρατών μελών, αλλά και των ευκαιριών για αναζωογόνηση των οικονομιών και κοινωνιών μέσα από νόμιμους δρόμους μετανάστευσης.
6. Συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης μέσα από διαβούλευση και ενίσχυση των πρωτοβουλιών “από κάτω”. Ένα φόρουμ με θέμα «Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της Ευρώπης των πολιτών», με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωπαϊκών φορέων της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικών οργανώσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια εμβληματική πρωτοβουλία, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών, αλλά και της μετά τις ευρωεκλογές εποχής.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου