Δήλωση του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη για τις αναφορές Σταϊκούρα στο πρωτογενές πλεόνασμα

"Περιλαμβάνεται στο έλλειμμα (και στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος), το κόστος των 350.000 συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν;
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα και μιλά για ελπίδες υπέρβασης του στόχου.

Το ερώτημα είναι αν έχει μετρήσει ή όχι την τεράστια εκκρεμότητα των συντάξεων που θα δοθούν αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πάνω από 350.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα (κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ).
Το δημόσιο πληρώνει έναντι ένα μικρό μέρος αυτών των υποχρεώσεων (ένα μέρος των κυρίων συντάξεων από κάποιο χρονικό σημείο και πέρα). Τα υπόλοιπα θα πληρωθούν αναδρομικά και θα επιβαρύνουν στη συνέχεια μόνιμα και την τρέχουσα διαχείριση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για την εκκρεμότητα αυτή, στις επανειλημμένες ερωτήσεις μου. Τελευταία φορά σε σχετικό μου ερώτημα, «Έχει γίνει πρόβλεψη στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα να περιλαμβάνονται στο έλλειμμα των ετών στα οποία αντιστοιχούν;» ο Όλι Ρεν με παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές και επιφυλάχθηκε ρητώς να τοποθετηθεί, γράφοντας:
«Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες να παρέχουν έγκυρες φορολογικές και στατιστικές πληροφορίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις.»
Οπότε ερωτάται πλέον η κυβέρνηση:
Έχουν περιληφθεί οι σχετικές προβλέψεις στο έλλειμμα του 2013; Γιατί αν ξεφυτρώσουν εκ των υστέρων, μειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα ή μετατρέποντάς το σε έλλειμμα, αυτό θα ισοδυναμεί με πλήρη διάρρηξη της αξιοπιστίας που προσπαθεί να ανακτήσει η χώρα. Κι αν έχουν προβλεφθεί, σε ποια σημεία και ποια είναι η σχετική αναδρομική και τρέχουσα ταμειακή επιβάρυνση που θα προκύψει όταν εγκριθούν οι σχετικές συντάξεις; "

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια