Η κυβέρνηση σώζει μόνο το τρίγωνο της διαπλοκής

“ Προκλητική είναι η κάλυψη που παρέχει τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην εκλεκτή της τρόικας πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η ίδια φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της λεηλασίας των αποθεματικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. ”
Periodista
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους συνιστά η επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν τις μετοχές τους σε τιμές εξευτελιστικές, δεδομένου ότι σύμφωνα με την αρχική συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο στόχος ήταν μέσα σε διάστημα από 2 (Eurobank) έως 4,5 χρόνια (Alpha, Πειραιώς, Εθνική)  να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές.

Η κυβέρνηση λοιπόν επιδιώκει να ξαναδώσει τις τράπεζες στους παλαιούς ιδιοκτήτες τους που τις φαλίρισαν, έναντι πινακίου φακής, όπως προκύπτει και από το επικείμενο νομοσχέδιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση να μην έχει χρηματοδοτικά εργαλεία (δημόσιες τράπεζες) προκειμένου να εξασφαλίσει ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες θα κάνουν πάλι τα παιχνίδια τους από κοινού με τους επιχειρηματικούς και τους μιντιακούς ομίλους της διαπλοκής.

Συνεπώς συνιστά πρόκληση  το γεγονός ότι στη παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση καθιστά δηλωτική την πρόθεσή της, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, να προχωρήσει σε επανιδιωτικοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ οι συστημικές τράπεζες έχουν απορροφήσει 40 δισ. ευρώ, θα επιστρέψουν το πολύ 18 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Δεδομένου ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η εμπλοκή της Προέδρου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελαρίου στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου σε ότι αφορά στην χορήγηση  δανείων χωρίς εγγυήσεις, δηλαδή χρημάτων που κατέληξαν σε offshore εταιρείες ή σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, αλλά και στην κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη διοίκησή του, ενισχύουν την οσμή σκανδάλου, που επισείει πολιτικές και ποινικές ευθύνες. 

Σε αυτή τη βάση προκλητική είναι η κάλυψη που παρέχει τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην εκλεκτή της τρόικας πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς  η ίδια φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της λεηλασίας των αποθεματικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για ποιον λόγο προστατεύεται η Αναστασία Σακελλαρίου; Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την ότι με την ανωτέρω αποστολή θα αναλάβει η Αναστασία Σακελαρίου, η οποία είναι «ελεγκτής» των τραπεζών και θα μεριμνήσει για την επανιδιωτικοποίησή τους. Την ίδια ώρα είναι κατηγορούμενη για το σκάνδαλο του ΤΤ, επειδή ως μέλος του ΔΣ του ΤΤ ενέκρινε θαλασοδάνεια

Ταυτόχρονα προκύπτει το ερώτημα, αν μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα; Ήδη στοιχεία που έρχονται στο φως μέσω του Τύπου, αποκαλύπτουν την χορήγηση υπέρογκων ποσών με την μορφή δανείων σε μιντιακούς ομίλους, που συνιστούν ενέσεις προς τον χρεοκοπημένο και υπό κατάρρευση προπαγανδιστικό μηχανισμό της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Ήδη σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων  τόσο ο ΔΟΛ όσο και ο Πήγασος πήραν το πράσινο φως από τις επιτροπές πιστώσεων των συστημικών τραπεζών, έτσι ώστε να εκταμιεύσουν νέα δάνεια και να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα.

Σε ότι αφορά τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, μετά την έγκριση των επιτροπών πιστώσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, αναμένεται η έγκριση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, 10ετούς διάρκειας και περίοδο χάριτος για την πρώτη διετία. Από αυτά τα χρήματα τα 83 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, ενώ τα 15 εκατ. θα αποτελέσουν νέα ρευστότητα για την εταιρεία.

Το σκανδαλώδες είναι ότι την ίδια στιγμή ο ΔΟΛ έχει αρνητική θέση στα ίδια κεφάλαια, κατά 71 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις στο 9μηνο του 2013 ανέρχονταν σε 216 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στην εταιρεία «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα υπήρξε ανανέωση ομολογιακού δανείου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο έληγε στις 31.12.2013. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ρευστότητα της εταιρείας, της οποίας οι συνολικές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 223 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές της το 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22 εκατ. 


Το ξέσπασμα του σκανδάλου του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου φέρνει στην επιφάνεια το παρασιτικό σύμπλεγμα συμφερόντων που αποτυπώνεται στον τρίγωνο τραπεζοκρατία – πολιτική εξουσία και μιντιοκρατία. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με στόχο να ενισχυθούν τα συμφέροντα και σίγουρα όχι για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια