Θα χλιμιντρίσουν υπέρ της Intralot τα "άλογα" του ΤΑΙΠΕΔ;

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς από την Intralot προς το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη χορήγηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για περίοδο 20 ετών.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η Intralot θα προχωρήσει στην βελτίωση της οικονομικής της προσφοράς και μένει να διαπιστωθεί το ύψος της. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, η αρχική οικονομική προσφορά της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 5,2 εκατ.ευρώ, ποσό που όπως διευκρινίστηκε ήταν το μόνο που εξετάστηκε στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Intralot από την πλευρά της είχε ανακοινώσει πως συνολικά η πρότασή της για χρονικό διάστημα είκοσι ετών ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 56,2 εκατ.ευρώ σε σημερινές τιμές, συμπεριλαμβανομένου του ποσού 5,2 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ύστερα από την εκπνοή της προθεσμίας το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να αποσφραγιστεί η πρόταση της Intralot και να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων, των αποτιμητών και των συμβούλων της αποκρατικοποίησης, θα αποφασίσει για την τύχη του διαγωνισμού.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά καθώς πέραν του ότι στο τραπέζι (έστω και εκτός διαδικασίας, όπως επιμένουν από το Ταμείο) έχει "πέσει" η δέσμευση από τη Glοbal Family Partners για προσφορά 40 εκατ. ευρώ, η προθεσμία για την εκκαθάριση του ΟΔΙΕ που σήμερα διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα λήγει στο τέλος του ερχόμενου μήνα. Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε η Ε.Ε. το Φεβρουάριο του 2012 για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον Οργανισμό (αφορούσαν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια που αναλήφθηκαν για την κατασκευή του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο). Ο ΟΔΙΕ σήμερα είναι βαρύτατα ζημιογόνος, με συσσωρευμένες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τελικώς η Intralot αναλάβει για τα επόμενα 20 χρόνια τη διοργάνωση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα κατά την μετάβασή της στο νέο καθεστώς. H εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη διατελεί επί μακρόν τεχνολογικός συνεργάτης του ΟΔΙΕ καθώς έχει αναλάβει τη λειτουργία και υποστήριξη του Συστήματος Ιπποδρομιακού Στοιχηματισμού και του Συστήματος Διοικητικής Υποστήριξης για τις ιπποδρομίες. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της συνεργασίας, λόγω παροχής ανεξόφλητων υπηρεσιών έχουν δημιουργηθεί οφειλές του Οργανισμού προς την εταιρεία ύψους 22 – 25 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχει κινηθεί νομικά η Intralot.

Επιπλέον διαθέτει “έτοιμη” τεχνολογική πλατφόρμα και προϊόντα για ιπποδρομιακό στοίχημα, τα οποία και σκοπεύει να αξιοποιήσει χωρίς σημαντικό κόστος για την ίδια. Πέραν των τεχνολογικών υποδομών για τη παραγωγή, διαχείριση και μετάδοση ιπποδρομιακού περιεχομένου, έχει ήδη αναπτύξει σειρά προϊόντων για τις ανάγκες κάλυψης περιεχομένου για ιπποδρομιακό στοιχηματισμό, από ζωντανές ιπποδρομίες (βρετανικές, ιρλανδικές λ.χ.), μέχρι εικονικές (virtual racing) και από τα προϊόντα της Track-Bet (ένα προ-εγεγραμμένο ιπποδρομιακό παιχνίδι) και Racing Poker (συνδυάζει τις ιπποδρομίες με το πόκερ).

Συγχρόνως, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης, όπως λόγου χάρη τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου και πραγματοποίησης διάφορων εκδηλώσεων, για τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο που θα μισθώνει ο νέος ανάδοχος προκειμένου να διεξάγει ιπποδρομίες. Ο Ιππόδρομος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο εμβαδού 31 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με κερκίδες χωρητικότητας 8.000 θέσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή


http://kourdistoportocali.com/post/37577/intralot

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια