Η Σταυρούλα Ξουλίδου για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ


Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, παραβρέθηκε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ξάνθη ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, κ. Λοβέρδου, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τα ζητήματα της Παιδείας της μειονότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μόνο τρεις (3) Χριστιανοί βουλευτές, ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης, ο κ. Τέρενς Κουίκ και η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου - όλοι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - και οι Μουσουλμάνοι βουλευτές κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Στη συζήτηση που διεξήχθη, αναδείχθηκε έντονα το θέμα των μειονοτικών σχολείων. Το αίτημα των Μουσουλμάνων βουλευτών ήταν να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο.

Κατόπιν ερώτησή μας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ποια θεωρεί μητρική γλώσσα, απάντησε «βεβαίως, η μητρική μας γλώσσα είναι η τουρκική». Επίσης, σε ερώτησή μας γιατί δεν διδάσκεται η πομάκικη γλώσσα, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα είναι υπό σκέψη εφόσον υπάρξει λαϊκό αίτημα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι οι απόφοιτοι της ΕΠΑΣ θα εξομοιωθούν με τις Παιδαγωγικές Σχολές φοιτώντας ένα έτος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και θα έχουν δικαίωμα διορισμού. Στο άλλο φλέγον ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολείων και των κενών, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μελισσόπουλος, δήλωσε ότι τα κενά δεν είναι πολλά θα καλυφθούν τις πρώτες μέρες του νέου σχολικού έτους.

Μετά τη συνάντηση, η κα Ξουλίδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι απουσίαζαν οι υπόλοιποι Χριστιανοί βουλευτές Θράκης από τα άλλα κόμματα από μια συζήτηση που αφορά ένα από τα σημαντικότερα θέματα της περιοχής. Θεωρούμε ότι ήρθε ώρα η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη να απαλλαγεί από τις επιταγές του τουρκικού προξενείου και κρατούμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα εξετάσει το αίτημα της διδασκαλίας της πομακικής γλώσσας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια