Οι εκλογές τόσο κοντά, όσο ποτέ....

Του Σπύρου Γουδέβενου   

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση απογοητεύτηκε, αφού έχασε την μάχη των εντυπώσεων συγκεντρώνοντας μόλις 160 θετικές ψήφους για τον Σταύρο Δήμα. Να μην γελιόμαστε όμως. Οι "πρόθυμοι" βουλευτές που στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα κρέμαγαν τον Σαμαρά, είναι παραπάνω, κοντά στο νούμερο 168. Απλά, παρά τις φτιαγμένες με κατάλληλες ερωτήσεις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές, οι "πρόθυμοι" που δεν ανήκουν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ξέρουν ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των ψηφοφόρων τους, αν παρατείνουν τον βίο αυτής της άθλιας κυβέρνησης.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν για Σαμαρά και Βενιζέλο. Ακόμα και με το μέγιστο των πιέσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, το 180 δεν έρχεται, ακόμα και αν αλλάξει ο υποψήφιος στην τρίτη ψηφοφορία, αφού είναι αυτονόητο ότι για παράδειγμα αν στην τρίτη ψηφοφορία επιλεγεί κεντροαριστερός υποψήφιος, καμία πιθανότητα διεμβόλισης δεν υπάρχει στους ΑΝΕΛ, και  φόωος ότι θα χαθούν και "πρόθυμοι" ανεξάρτητοι, κεντροδεξιοί βουλευτές. Για βελτίωση του πολιτικού κλίματος, που θα βοηθούσε σε ένα κλίμα ανοχής της κυβέρνησης, δεν το συζητάω, μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει αν βγουν στην φόρα τι έχουν συμφωνήσει τρόικα και Χαρδούβελης, που επιμελώς κρύβουν για να μην χάσουν "κουκιά".

Πάμε στο άλλο σενάριο.......Να δώσει ο Σαμαράς ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015, για να βρει περισσότερους βουλευτές σήμερα για να βγάλει ΠτΔ. Πρώτον, με αυτό δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών που απαιτεί πολλά νέα σκληρά μέτρα, που δεν θα εφαρμοστούν από μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο 2015. Και δεύτερον, γιατί ο Σαμαράς, να δεχθεί να περάσει τα τελευταία μέτρα για να κλείσει η παρούσα αξιολόγηση, να πάρει και άλλα τόσα για να μπούμε στην προληπτική γραμμή πολιτικής στήριξης, να φθαρεί και άλλο και να πάει σε εκλογές;; Μπορεί για παράδειγμα ο Παπανδρέου, ή ακόμα και ο Καραμανλής να το ήθελαν για να εξαφανίσουν Βενιζέλο και Σαμαρά από τα εσωκομματικά τους πεδία, αλλά ο Σαμαράς γιατί να το κάνει;; 

Τέλος, στο σενάριο που λέει νέα κυβέρνηση με συμμετοχή ανεξάρτητων βουλευτών, χωρίς Σαμαρά, που και αυτή θα πάει μέχρι το 2015, μπάζει γιατί ισχύει το επιχείρημα περί φθοράς των κομμάτων που αναφέρω παραπάνω, αλλά κυρίως προϋποθέτει την παράδοση Σαμαρά. Αλλά και να παραδιδόταν ο Σαμαράς, μία νέα κυβέρνηση δύσκολα θα έπειθε 180 σήμερα, εξαιτίας της πολυσύνθετης πολιτικής γεωγραφίας στο σημερινό κοινοβούλιο! (Δεν υπάρχει και χρόνος διαπραγμάτευσης για τέτοιο εγχείρημα. Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, έκανε ένα μήνα κοντά να στηθεί)


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/12/blog-post_592.html#ixzz3MCbOy2Cp

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια