«Δηµόσιος και ιδιωτικός χαρακτήρας χορήγησης άδειας μητρότητας σε εργαζόμενες γυναίκες»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Με την από 04/12/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το πρόβλημα του δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα χορήγησης άδειας μητρότητας σε εργαζόμενες μητέρες, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις εργαζόμενες εγκύους και  μητέρες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκύπτει μία σημαντική και άνιση διαφορά στις άδειες που χορηγούνται συνολικά στις εργαζόμενες εγκύους – μητέρες του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση ώστε να εξισωθούν  οι υπάρχουσες διαφορές που παρατηρούνται στη χορήγηση αδειών μητρότητας, οι οποίες είναι αδικαιολογήτως ευνοϊκότερες στο δημόσιο τομέα.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Δηµόσιος και ιδιωτικός χαρακτήρας  χορήγησης άδειας μητρότητας σε εργαζόμενες γυναίκες»

Οι ραγδαίες κοινωνικο - οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και η εξάπλωση της κοινωνίας της γνώσης, προκάλεσαν τη μαζική έξοδο της γυναίκας από το σπίτι και την ένταξή της στην αγορά εργασίας. Οι κοσμογονικές αλλαγές στο κοινωνικό status έδωσαν την ευκαιρία στη γυναίκα να αναρριχηθεί και να εδραιωθεί στον επαγγελματικό στίβο.

Ωστόσο, για τη διευκόλυνση του οικογενειακού προγραμματισμού και για την προστασία της μητρότητας, έχει προβλεφθεί μια σειρά από διατάξεις στην εργατική νομοθεσία, έτσι ώστε να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών.

Ποιό είναι όμως το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις εργαζόμενες εγκύους ή  μητέρες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα;

Στον ιδιωτικό τομέα χορηγείται άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών αφού πρώτα πάρουν την πραναφερθείσα  αδεία  των 17 εβδομάδων. Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Από την άλλη πλευρά, στο δημόσιο τομέα παρατηρούνται αδικαιολογήτως ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με τον ιδιωτικό. Πιο συγκεκριμένα, χορηγείται άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας)  2 μήνες πριν και  3 μήνες μετά τον τοκετό. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής συνολικής διάρκειας  9 μηνών με το πέρας της άδειας μητρότητας.
     
Από τα παραπάνω προκύπτει μια αξιοσημείωτη διαφορά περίπου 4 μηνών στις άδειες που χορηγούνται συνολικά στις εργαζόμενες εγκύους – μητέρες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θεωρείτε δίκαιη την άνιση αυτή μεταχείριση προς τις εργαζόμενες εγκύους – μητέρες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα;

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να εξισώσετε τις υπάρχουσες διαφορές;

Αθήνα, 04/12/2014

Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια