Η Ντόρα ζητάει να φύγει ο Σαμαράς

Θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, θέτει την Πέμπτη η Μπακογιάννη

Η Ντόρα ζητάει να φύγει ο Σαμαράς

Αρχισε η αποκαθήλωση του πρώην πρωθυπουργού
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά και της ομαδούλας που τον περιβάλλει να αποφύγει την αναφορά και στην εξέταση των αιτίων που οδήγησαν σε συντριπτική εκλογική ήττα την ΝΔ, δεν θα καταφέρει τελικώς να μην καθίσει στο εσωκομματικό εδώλιο του υπευθύνου της ήττας αυτής. Έτσι, την προσεχή Πέμπτη που έχει αποφασιστεί να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος δεν θα χρειαστεί μόνο να απολογηθεί, τόσο για την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση αλλά και για την παντελώς λανθασμένη εκλογική τακτική που απομάκρυνε ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους από την ΝΔ. Αλλά θα αναγκαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη βασική απειλή που ήθελε να αποφύγει. Την ευθεία και άμεση αμφισβήτηση της ηγεσίας του. Πράγματι, παρ’ όλα όσα διοχετεύονταν, σκοπίμως προφανώς, το τελευταίο διάστημα, ένα επιφανές στέλεχος της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις για τα αίτια της ήττας, για την ευθύνη της ομάδας Σαμαρά στην παρακμή και απαξίωση του κόμματος και, τέλος, να θέσει θέμα ηγεσίας, αμφισβητώντας ευθέως τη δυνατότητα και το δικαίωμα του Αντώνη Σαμαρά να παραμένει στη θέση του.
Χάνει δυνατότητα και δικαίωμα

Όπως τόνιζαν και άλλα στελέχη που επικροτούν τις θέσεις της κ. Μπακογιάννη:

Τη δυνατότητα αυτή της παραμονής στην αρχηγική καρέκλα ο κ. Σαμαράς την έχει απολέσει διότι είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την εκλογική ήττα αλλά και διότι με αυτόν αρχηγό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η επανασυσπείρωση της ΝΔ, η οποία σε σχέση με τις εκλογές του 2009 έχει απολέσει 7 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες και συνολικώς, από τα παραδοσιακά ποσοστά του κόμματος, 1.000.000 ψηφοφόρους.

Το δικαίωμα της παραμονής στη θέση του εξ άλλου ο Αντώνης Σαμαράς το έχει απολέσει λαμβανομένης υπ’ όψιν της ιστορίας και της παράδοσης στο ιστορικό αυτό κόμμα. Όλοι όσοι διετέλεσαν αρχηγοί μετά από μία εκλογική ήττα είτε επειδή δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τους στόχους τους οποίους επεδίωκαν ή τους είχαν ανατεθεί από το κόμμα, παρέδωσαν τη σκυτάλη σ’ αυτούς που η Κοινοβουλευτική Ομάδα θεώρησε ως καταλληλότερους αντικαταστάτες τους. Αντιθέτως, αυτήν την ευαισθησία ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν την επέδειξε αλλά επιπλέον τραυμάτισε και την πολιτική ηθική του κόμματος, μη αποδεχόμενος πρώτον να έχει δημόσια προεκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεύτερον απέφυγε να τον συγχαρεί δημοσίως για την εκλογική του νίκη και τρίτον να τον υποδεχθεί στο Μαξίμου, ως νέο ένοικό του, μετά την εκλογική του νίκη, όπως έκαναν όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί της ΝΔ απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους που κέρδισαν μία εκλογική αναμέτρηση!
Ανοίγει ο ασκός

Η ευθεία αμφισβήτηση από την κ. Μπακογιάννη της ηγετικής παραμονής του κ. Σαμαρά στο κόμμα είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τον ασκό εσωκομματικών ανέμων μέσα στην ΝΔ. Κι αυτό διότι θέτει θέμα ηγεσίας το στέλεχος με το μεγαλύτερο κύρος και δημοφιλία στο χώρο μετά τον Κώστα Καραμανλή, γεγονός που θα δώσει το έναυσμα και σε άλλα πρωτοκλασσάτα στελέχη, που ασκούσαν μεν κριτική στο σημερινό αρχηγό της ΝΔ αλλά απέφευγαν τους επαναληπτικούς «πυροβολισμούς». Όμως με τη στάση της η κ. Μπακογιάννη θα δώσει το σύνθημα μιας γενικής αντίδρασης, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να βρεθεί ο Σαμαράς σε κλοιό δηλώσεων και δημοσιευμάτων επικριτικών της στάσης του, της πολιτικής συμπεριφοράς του αλλά και της κυβερνητικής του θητείας, που ασφαλώς θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα γι’ αυτόν.

Το σε βάρος του αυτό κλίμα ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι δυνατόν να το παραγνωρίσει, διότι είναι αναπόφευκτο να επηρεάζει και τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της ΝΔ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μία αρνητική διάθεση απέναντι σ’ αυτόν σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πίεση αυτή, πιστεύουν στελέχη της ΝΔ θα τον αναγκάσει είτε να αποχωρήσει τελικώς από την ηγεσία του κόμματος –απαρνούμενος και τη θεωρία του περί «αριστερής παρένθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ- είτε να διακινδυνεύσει να θέσει και πάλι εαυτόν σε εσωκομματική κρίση με βάση τις καταστατικές προβλέψεις, ώστε να μη φανεί ότι παραδίδεται αμαχητί.

Σε μία τέτοια περίπτωση ανοίγει δικαιωματικά ο δρόμος για την κ. Μπακογιάννη η δημοφιλία της οποίας, μεταξύ του νεοδημοκρατικού κόσμου, της δημιουργεί και το χρέος μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τον τερματισμό της παρακμιακής κρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια