Κατάθεση Ερώτησης του Αναστασίου Δημοσχάκη για την επιδότηση μισθολογικού κόστους κατά 12%

Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με την καταβολή της επιδότησης του μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων κατά 12% και την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ερωτώνται εάν σκοπεύουν να καταβάλουν την επιδότηση μισθολογικού κόστους 12% μέσω του ΟΑΕΔ, η οποία έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν καταβάλλεται στις επιχειρήσεις, ή εάν, έστω, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των ποσών με οφειλές των δικαιούχων στο κράτος. Επιπροσθέτως ερωτώνται για την τύχη του προγράμματος επιδότησης με έως € 40.000 ανέργων για την έναρξη επιχειρήσεων και εάν σκοπεύουν να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας..


Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: 1. κ. Υπουργό Οικονομικών
2. κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


ΘΕΜΑ: Διευθέτηση της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας και άλλες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Από το 1976 έχει θεσμοθετηθεί η ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών μέσω της επιδότησης του κόστους εργασίας. Σε ότι αφορά το Νομό Έβρου, η επιδότηση αυτή ανέρχεται στο 12% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους και καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μέσω χρέωσης του προϋπολογισμού. Η επιδότηση αυτή έχει υπάρξει διαχρονικά μοχλός ανάπτυξης ευαίσθητων περιοχών, όπως ο Έβρος, και έχει συμβάλλει στην αύξηση και διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Από τις αρχές του 2010, η συγκεκριμένη επιδότηση δεν έχει καταβληθεί από το κράτος, ενώ εγγράφεται κανονικά ως έσοδο στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων, άρα έχουν χρεωθεί και καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο. Η διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος είχε προγραμματιστεί εν μέρει να επιτευχθεί μέσω της νομοθετικής ρύθμισης δυνατότητας συμψηφισμού των οφειλόμενων προς τους δικαιούχους ποσών με χρέη τους προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.), νομοθετική ρύθμιση η οποία έχει παγώσει, ενώ παράλληλα έχουν συσσωρευτεί ποσά τα οποία με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από τα μέσα του 2014 είναι στα επίπεδα των € 32 εκ.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πρόγραμμα του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα αφορούσε την επιδότηση ανέργων μέχρι του ποσού των € 40.000 για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ποσό στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν όλα τα λειτουργικά κόστη, ασφαλιστικές εισφορές και μισθολογικό κόστος ενός ή δύο υπαλλήλων για ένα διάστημα έως δύο ετών και συνολικού προϋπολογισμένου κονδυλίου για το πρόγραμμα άνω των € 50 εκ.
Σε μια περίοδο όπου η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων και ειδικά των νέων μας και σε μια περίοδο που ο Έβρος πλήττεται από πρωτοφανούς σφοδρότητας και συνέχειας καιρικά φαινόμενα και απειλείται από καταστροφικές ζωονόσους, η ολιγωρία στην καταβολή, ή έστω συμψηφισμό, νομικά κατοχυρωμένων και φορολογημένων επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις του Νομού θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής και ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, εφ’ όσων οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να αισθάνονται αδικημένοι.


Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να καταβληθεί το οικονομικό ωφέλημα της επιδότησης αυτής στους δικαιούχους; Υπάρχει πρόβλεψη συμψηφισμού του με ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις προς το κράτος (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) σε περίπτωση αδυναμίας χρηματικής καταβολής;
  2. Το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υφίσταται; Εάν όχι, σκοπεύετε να το εκκινήσετε αυτούσιο ή τροποποιημένο; Ενδέχεται να αντικατασταθεί από κάποιο ισοδύναμο πρόγραμμα ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας;
  3. Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια