Κυρ.Μητσοτάκης :«Αν η Κυβέρνηση δεν ανακρούσει πρύμναν θα οδηγηθούμε ταχύτατα σε οδυνηρή, άτακτη χρεοκοπία».

«Αν η Κυβέρνηση δεν ανακρούσει πρύμναν θα οδηγηθούμε ταχύτατα σε οδυνηρή, άτακτη χρεοκοπία». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 26 Απριλίου, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο, Χριστίνα Κοραή.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάει ότι «η μη συμφωνία είναι καταστροφή για τη χώρα», ενώ για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει πως «θα έχει τεράστιες ευθύνες αν παρότι διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας σύρει σε εκλογικές διαδικασίες». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι και οι πρόωρες εκλογές και το δημοψήφισμα θα είναι εξίσου καταστροφικά και άδικα. «Δεν πρέπει να φορτώνουμε στο λαό τα διλήμματα που οι πολιτικοί είναι αδύναμοι να λύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πιστεύει ότι απέναντι σε ένα διακύβευμα ρήξης με την Ευρώπη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θα βρουν πεδίο συνεννόησης, που θα συσπειρώσει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, που θεσμοθετήθηκε το 2008 και έχει ήδη 3,5 δις ευρώ ως ασφαλιστικό «μαξιλάρι» για τους νέους ασφαλισμένους από το 2019 και μετά. «Δεν θα την αφήσουμε να παίξει και με το μέλλον των νέων ανθρώπων», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Να προχωρήσει τώρα σε συμφωνία η κυβέρνηση; Και αν ναι με τι κόκκινες γραμμές;

Οι «κόκκινες γραμμές» που εγείρει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου οδηγούν την Ελλάδα σε βέβαιη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας. Η μη συμφωνία είναι καταστροφή για τη χώρα – αυτό νομίζω ότι δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Άρα πρέπει να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία. Έχοντας απωλέσει χρόνο και αξιοπιστία, πολύ φοβάμαι ότι η συμφωνία - που εύχομαι ότι θα επιτευχθεί - θα είναι επαχθέστερη από αυτή που είχαμε μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2015. Επαχθέστερη με την έννοια ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με συντομότερα βήματα και να ξαναμπούμε σε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής αφού όπως φαίνεται ούτε πλεονάσματα θα έχουμε, ούτε ανάπτυξη το 2015. Το φάντασμα του Σίσυφου πλανάται πάνω από τη χώρα.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και πόσο πιθανό θεωρείτε να συμβεί στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εταίρους;

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα εξυφαίνεται μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε μια Κυβέρνηση διπρόσωπη, παγιδευμένη σε ιδεοληπτικά αδιέξοδα και ανίκανη να οδηγήσει τη χώρα σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το δημόσιο ταμείο ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Ταυτόχρονα η πραγματική οικονομία πνέει τα λοίσθια. Αν η Κυβέρνηση δεν ανακρούσει πρύμναν θα οδηγηθούμε ταχύτατα σε οδυνηρή, άτακτη χρεοκοπία.

Πότε βλέπετε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

Αν το απευκταίο σενάριο που συζητάμε πραγματοποιηθεί, φυσικά θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Δεν νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί άτακτη χρεοκοπία και πτώχευση. Δεν νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί έξοδο από την Ευρωζώνη. Δεν ήταν αυτή η εντολή που έδωσε στις πρόσφατες εκλογές. Οι δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό θα είναι συντριπτικές και θα αποδοθούν ευθύνες στους κυβερνήτες που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Φοβάμαι όμως ότι αυτά θα συμβούν κατόπιν εορτής.

Γιατί η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η ΠΝΠ που αφορά τα αποθεματικά των ΟΤΑ και άλλων φορέων του δημοσίου, είναι αντισυνταγματική;

Η ΝΔ στη Βουλή αρθρώνει τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Η ΠΝΠ που εξαναγκάζει κάθε δημόσιο φορέα σε ταμιακή ένδεια και παράλυση και μάλιστα αναδρομικά για να καλύψει την κυρία Δούρου, που έσπευσε να δώσει τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής λες και είναι δικά της χρήματα, είναι προδήλως αντισυνταγματική. Τα λεφτά που θα πάρει η Κυβέρνηση είναι τα δημοτικά τέλη τα οποία οι πολίτες έχουν πληρώσει και οι Δήμοι τα χρειάζονται για να καλύψουν βασικές τους υπηρεσίες. Επιπλέον, τα ποσά αυτά θα «αφαιρεθούν» από τα ήδη περιορισμένα διαθέσιμα ρευστότητας των τραπεζών, αυξάνοντας την πίεση στο τραπεζικό σύστημα. Με αποφάσεις που παραπέμπουν στα Σοβιέτ, δεν κυβερνιέται ο τόπος.

Ο αντίλογος για τα αποθεματικά είναι ότι αν δεν βοηθήσουν τώρα όλοι, αύριο τι νόημα θα έχει, αν η χώρα πάει σε χρεοκοπία;

Φθηνό επιχείρημα. Τι βοήθεια να δώσεις σε μια Κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο; Να βάλεις πλάτη σε τι ακριβώς; Η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημείο που βρισκόμαστε αν η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου υλοποιούσε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που η ίδια υπέγραψε. Και κάτι ακόμα: Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, που θεσμοθετήσαμε το 2008 και έχει ήδη 3,5 δις ως ασφαλιστικό «μαξιλάρι» για τους νέους ασφαλισμένους από το 2019 και μετά. Δεν θα την αφήσουμε να παίξει και με το μέλλον των νέων ανθρώπων!

Η Κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο που ανοίγει το δρόμο για κράτηση κατ’ οίκον του Σάββα Ξηρού;

Η αποφυλάκιση με νόμο του αμετανόητου τρομοκράτη - δολοφόνου Ξηρού είναι ενέργεια που τορπιλίζει τους θεσμούς και τις βασικές αξίες της Πολιτείας μας. Η Ελληνική Δικαιοσύνη τον καταδίκασε πέντε φορές σε ισόβια. Τέτοια απαξίωση της Δικαιοσύνης και του κοινού περί δικαίου αισθήματος σπάνια συναντά κανείς σε ευνομούμενες Πολιτείες. Τα γραμμάτια της Κυβέρνησης προς τους τρομοκράτες και τους αντιεξουσιαστές εξοφλούνται με θαυμαστή ταχύτητα τοις μετρητοίς, σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Βλέπετε περισσότερο πιθανό ένα δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές;

Και τα δύο θα είναι εξίσου καταστροφικά και άδικα. Δεν πρέπει να φορτώνουμε στο λαό τα διλήμματα που οι πολιτικοί είναι αδύναμοι να λύσουν. Θα έχει τεράστιες ευθύνες ο κ. Τσίπρας αν παρότι διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας σύρει σε εκλογικές διαδικασίες.

Να υπάρξει ευρωπαϊκό μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι; Κι αν ναι, τι μορφή θα μπορούσε να έχει;

Αν για οποιονδήποτε λόγο η χώρα πάει σε εκλογές οπότε και θα υπάρξει πραγματικό διακύβευμα ρήξης με την Ευρώπη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θα βρουν πεδίο συνεννόησης, που θα συσπειρώσει το φιλο-ευρωπαϊκό «μέτωπο». Άλλωστε οι διαφορές που έχουμε με το Ποτάμι και το σημερινό ΠΑΣΟΚ σίγουρα γεφυρώνονται προκειμένου να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το διαφαινόμενο όλεθρο στον οποίο μας σέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε κι άλλες προσλήψεις. Η Ν.Δ. σκέφτεται πρόταση μομφής; Ενδεχομένως και κατά άλλων προσώπων;


Ο κ. Τσίπρας δε θα έπρεπε ποτέ να έχει κάνει τον κ. Κατρούγκαλο υπουργό αναπληρωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Νομοθετεί για πρώην και ενδεχομένως νυν πελάτες του. Είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων στο πρόσωπο κυβερνητικού στελέχους. Βεβαίως και έχουμε σκεφτεί την πρόταση δυσπιστίας – αλλά τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει; Θα ιδρώσει το αυτί αυτών που βγάζουν τον Ξηρό από τη φυλακή με τον κ. Κατρούγκαλο;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια