Ερίκ Τουσέν: Η επιτροπή για το χρέος θα οδηγήσει σε αποκάλυψη σκανδάλων

Ο Βέλγος οικονομολόγος και επιστημονικός συντονιστής των ερευνών για το ελληνικό δημόσιο χρέος, Ερίκ Τουσέν, εκτιμά σε συνέντευξή του ότι η σχετική επιτροπή που συνέστησε η Βουλή των Ελλήνων θα οδηγηθεί στην αποκάλυψη σκανδάλων, κυρίως στον τομέα των αμυντικών δαπανών.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», όπου αναφέρεται ότι η σύσταση της επιτροπής αυτής ήταν μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξει ξανά ο διάλογος με τους θεσμικούς πιστωτές για το χρέος.

Αναφέρεται, επίσης, ότι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες θα προχωρήσουν σε αυτοψία του ελληνικού χρέους, επί μήνες και ότι ο Ερίκ Τουσέν, ο οποίος είναι εκ παραλλήλου και εκπρόσωπος της επιτροπής διαγραφής του χρέους στον Τρίτο Κόσμο, θα είναι ο επιστημονικός συντονιστής.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί το ελληνικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές, ο Ερ. Τουσέν αναφέρει:

«Δεν μπορώ να προκαταβάλω τα πρώτα συμπεράσματα, που θα καταθέσουν οι 15 εμπειρογνώμονες τον Ιούνιο. Τους τρεις πρώτους μήνες θα επικεντρωθούμε στην περίοδο 2009-2015. Μετά θα γυρίσουμε πιο πίσω στον χρόνο για να καταλάβουμε πώς προκλήθηκε αυτό το χρέος, εξετάζοντας τις αγορές όπλων, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004… Θα βασιστούμε σε νομικά επιχειρήματα, εκφέροντας άποψη σχετικά με τη νομιμοποίηση, νομιμότητα, βιωσιμότητα, ακόμη και τον απεχθή χαρακτήρα του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια ο Βέλγος οικονομολόγος αναφέρει ότι η Ελλάδα δανείστηκε (τον Μάιο του 2010) από 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καν να συμβουλευτεί τη Βουλή. «Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα της νομιμότητας αυτών των δανείων. Η ίδια λογική επικρατεί όσον αφορά στα δάνεια του ΔΝΤ, όταν ορισμένοι διευθυντές του επισήμαναν ότι ο θεσμός είχε παραβιάσει τους κανόνες που τον διέπουν» αναφέρει ο Ερ. Τουσέν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι πιστώσεις χορηγήθηκαν με αντάλλαγμα την υλοποίηση από τις ελληνικές αρχές μέτρων λιτότητας που παραβιάζουν τις συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσαν οι διεθνολόγοι εμπειρογνώμονες».

«Η Ελλάδα παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, όπως και οι δημόσιοι πιστωτές, που υποχρεούνται να τηρούν αυτές τις συνθήκες και συμβάσεις» επισημαίνει ο κ. Τουσέν.

Απαντώντας στη συνέχεια αν η μερική αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών, το 2012, εξυπηρέτησε ή όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας, ο Βέλγος οικονομολόγος αναφέρει τα εξής:

«Βασίζομαι στα συμπεράσματα του Φιλίπ Λεγκρέν, συμβούλου του πρώην προέδρου Μπαρόζο, ότι ο σκοπός ήταν να προστατευτούν τα συμφέροντα των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, που είχαν απερίσκεπτα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος στη συνέχεια, ποια προηγούμενα υπάρχουν σ’ αυτό το είδος της εξεταστικής, ο κ. Τουσέν σημειώνει ότι υπήρξε μέλος της επιτροπής εξέτασης του χρέους του Ισημερινού (ξεκίνησε το 2007). «Η άσκηση αυτή οδήγησε στην αναστολή αποπληρωμής του παράνομου μέρους του χρέους, και αυτό χωρίς ο Ισημερινός να δεχτεί αντίποινα από τους πιστωτές του» αναφέρει ο κ. Τουσέν.

Ερωτώμενος, τέλος, αν οι δανειστές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποδεχτούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Τουσέν επισημαίνει:

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω την αντίδρασή τους. Οι ελληνικές αρχές θα κρίνουν ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ παραμένουν άκαμπτοι σχετικά με την εφαρμογή, στην Ελλάδα, μέτρων που θα απάλυναν τη λιτότητα και σχετικά με την απαίτησή τους η Ελλάδα να σεβαστεί τις προθεσμίες αποπληρωμών. Κανείς όμως δεν μπορεί να προκρίνει το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει επίσημα το πόρισμα της επιτροπής μας στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια