ΟΧΙ στη μιντιακή εκτροπή

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανέσυρε στην επιφάνεια όλες τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις του συστήματος πληροφόρησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και έκανε ορατούς τους κινδύνους για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η προεκλογική εβδομάδα μπορεί υπό κάποια έννοια να χαρακτηριστεί και ως εβδομάδα της μιντιακής εκτροπής και των βίαιων πρακτικών χειραγώγησης της γνώμης των πολιτών.
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» έγκαιρα διατύπωσε στο «Σχέδιο Ελαχίστων Προτεραιοτήτων Μεταβατικής Περιόδου» ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα της συγκυρίας τον «άμεσο εκδημοκρατισμό του συστήματος πληροφόρησης στην κατεύθυνση μιας ισχυρής, πραγματικής δημοκρατίας».
Η προπαγανδιστική πρακτική των εμπορικών μέσων ενημέρωσης που θύμισε αυτές τις ημέρες τα πιο σκληρά ολοκληρωτικά καθεστώτα, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τις διαπιστώσεις μας, ότι «στις παρούσες συνθήκες της κρίσης το καθεστωτικό σύστημα πληροφόρησης έχει μετατραπεί σε κύριο πρόβλημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος: αποκρύπτει συστηματικά, συγχέει ηθελημένα, παραπλανεί μεθοδικά, ψεύδεται ασύστολα, αποπροσανατολίζει εγκληματικά, τρομοκρατεί κυνικά, εκβιάζει απροσχημάτιστα, εξυπηρετεί ανεπιφύλακτα άνομα συμφέροντα. Δυναμιτίζει εν τέλει προκλητικά την «αρχή της δημοσιότητας», προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας ενός συντεταγμένου δημοκρατικού συστήματος. Η δημοκρατία μας χωλαίνει, ΚΑΙ εξαιτίας του κολοβού συστήματος πληροφόρησης, λόγου του ελέγχου του από εξωθεσμικούς παράγοντες».
Η οργουελιανή λειτουργία των εμπορικών τηλεοπτικών μέσων όλη την προεκλογική εβδομάδα καθιστά επιτακτική την πρόταση μας για «αναθεώρηση όλων των διατάξεων του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών μέσων ενημέρωσης».
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» καλεί τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πούνε ένα ηχηρό ΟΧΙ και στο φόβο και τον τρόμο που σπέρνουν συστηματικά τα τηλεοπτικά κανάλια με μόνο γνώμονα τα άνομα συμφέροντα των αφεντικών τους, διασύροντας το δημοκρατικό πολίτευμα και τις λειτουργίες του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια