Επίσκεψη Σταύρου Θεοδωράκη στη Μυτιλήνη

Την ανυπαρξία οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής διαπίστωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στα σημεία συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στην Μυτιλήνη. «Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι στα νησιά μας υπάρχουν πολλά Πεδία του Άρεως», είπε σκωπτικά μιλώντας σε τοπικούς δημοσιογράφους στην περιοχή του Καρά Τεπέ όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε σκηνές υπό άθλιες συνθήκες. Παρά τις μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών, γιατρών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των προσφύγων, στο νησί επικρατεί ένα χάος και τα προβλήματα μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Βασίλη Μαρκή επισκέφθηκε τα σημεία άφιξης των μεταναστών και προσφύγων καθώς και τα κέντρα καταγραφής, κράτησης και φιλοξενίας στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ.

«Δεν μπορεί στους χώρους στους οποίους καταγράφονται οι πρόσφυγες, να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο τις μισές ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορεί να μην έχουν να δώσουν νερό στους ανθρώπους που έρχονται», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να ορίσει έναν επικεφαλής ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Υγειονομικών Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». «Οι υπουργοί του απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Κω, που θα συντονίζουν όλες τις ενέργειες, αλλά και τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών μονάδων ανά την Ελλάδα σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Πέντε μήνες τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την πρότασή μας για αυτά τα 500 εκατ. ευρώ. Κι απ’ ό,τι πληροφορούμαι, υπάρχει δυνατότητα, εάν αυτά τα λεφτά απορροφηθούν να υπάρξουν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας την ανάγκη «και η Ευρώπη να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Ο Βασίλης Μαρκής από την πλευρά του, επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά είναι μόνες τους και ασυντόνιστες. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει -όπως στην Ιταλία- ένα συντονιστικό όργανο γιατί μόνο έτσι τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πρόσφυγες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια