Ανασκόπηση πρώτου εξαμήνου της θητείας του Αν. Δημοσχάκη ως Βουλευτή Έβρου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από την ορκωμοσία της παρούσας Βουλής, ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ευχαριστήσει τους Εβρίτες, όχι μόνο για την ψήφο τους στις εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου, αλλά και για την στήριξή τους αυτούς τους πρώτους έξι μήνες στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.


Πράγματι, μέσα από τις συνεχείς συναντήσεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τους κατοίκους, τους παράγοντες και τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, του Έβρου, ο Βουλευτής έχει καταφέρει σε αυτό το πρώτο εξάμηνο να φέρει στην Βουλή των Ελλήνων και στην προσοχή της Κυβέρνησης προβλήματα της περιοχής, τα οποία ταλαιπωρούν τους κατοίκους είτε διαχρονικά, είτε συγκυριακά, πολλά από τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται.


Όμως, το κυρίαρχο ζήτημα στον Νομό Έβρου δεν είναι μόνο να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά και να αρχίσει να χτίζεται ένα οραματικό πλάνο για το μέλλον του Έβρου, των κατοίκων του και των παιδιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο και μέσα από το έργο του (κοινοβουλευτική δραστηριότητα, συναντήσεις και συνεδριάσεις με φορείς και αρμοδίους) ο κ. Δημοσχάκης έχει προωθήσει ένα βασικό Οραματικό Τρίπτυχο για τον Έβρο:


  1. Πρότυπο Νομού ο Έβρος. Ανάδειξη των δυνατοτήτων του, αναβάθμιση των υποδομών και του τουριστικού του προϊόντος, έτσι ώστε σταδιακά να αποτελέσει Πρότυπο Νομού για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.
  2. Πρόοδος και Ανάπτυξη. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις, βελτιστοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας του Έβρου και δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. Διαμετακομιστικός Κόμβος. Πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολή. Μετατροπή των γεωγραφικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων του Έβρου σε πηγές πλούτου, μέσα από το εμπόριο και τις μεταφορές.


Ο Βουλευτής αυτούς τους 6 μήνες βρίσκεται κοντά στους Εβρίτες ανελλιπώς, με συνεχή παρουσία του σε όλη την επικράτεια του Νομού και σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών και εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς και σε διαβουλεύσεις και συμβούλια εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, δηλώνοντας συνεπής συμπαραστάτης σε φορείς και οργανώσεις του Νομού (Σύλλογος Αιμοδοτών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια και Συνεταιρισμοί).
Παρακάτω ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση του έργου του Βουλευτή, κυρίως σε ότι αφορά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου και τις σημαντικότερες προτάσεις που κατέθεσε και συναντήσεις που διενήργησε.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Παρακάτω παρατίθενται οι Γραπτές Ερωτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Βουλευτή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Στον αριθμό της ερώτησης και στην λέξη «ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ» μπορείτε να βρείτε σύνδεσμο για το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου ή άλλο ενημερωτικό υλικό.
  1. Αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου / εσωτερική και διεθνής διάσταση (288, 26/02/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Ερώτηση για το φαινόμενο των πλημμυρών, το οποίο έφτασε σε πρωτοφανή μεγέθη. Αναγκαία τα μέτρα για αποσόβηση μελλοντικών καταστροφών, αλλά και προστασία των υποδομών και των περιουσιών. Υπάρχουν προτάσεις, όπως η υποβρυχιοποίηση των αντλιοστασίων, ο καθαρισμός των φερτών υλικών και λοιπά. Σημαντική είναι η συζήτηση με την Βουλγαρική πλευρά για την πιο υπεύθυνη εκ μέρους τους διαχείριση των υδάτινων όγκων, άμεσα συνδεδεμένη με τις πλημμύρες, αλλά και τις ξηρασίες του Έβρου.


  1. Έξαρση της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην Τουρκία και πρόληψη εμφάνισής της στην Ελλάδα (459, 04/03/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Με την εμφάνιση της νόσου στα δυτικά της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε ο Βουλευτής για να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα. Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι εξαιρετικά καταστροφική και αντιμετωπίζεται με εκρίζωση, ολική δηλαδή καταστροφή του κοπαδιού έστω και για ένα μόνο θετικό ζώο, ενώ δεν υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαντήθηκε πως η οζώδης δερματίτιδα θα είναι επιλέξιμη δαπάνη αποζημίωσης , ενώ έγινε λόγος και για τις προσπάθειες ενημέρωσης και κατάρτισης του αρμόδιου προσωπικού.


  1. Εφαρμογή Ρήτρας Νησιωτικότητας και δημιουργία Ρήτρας Ακριτικοτητας (878, 17/03/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Εδώ και μερικά χρόνια υφίσταται βάσει νομοθεσίας η έννοια της Ρήτρας Νησιωτικότητας. Κάθε νομοθέτημα δηλαδή πρέπει να ελέγχεται ως προς τις συνέπειες που έχει για την νησιωτική χώρα, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο. Στον Έβρο μας ενδιαφέρει το ζήτημα της Σαμοθράκης. Η αρμόδια διεύθυνση στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υπολειτουργεί, άρα η οποιαδήποτε πιθανή ωφέλεια από τον έλεγχο της ρήτρας χάνεται. Επιπροσθέτως προτείνουμε την αντίστοιχη ύπαρξη ρήτρας ακριτικότητας: κάθε νόμος πρέπει τουλάχιστον σε δημοσιονομικό/οικονομικό επίπεδο να ελέγχεται ως προς τις επιπτώσεις του στις ακριτικές περιοχές και ειδικά στον Έβρο. Απαντήθηκε σε πρώτο επίπεδο θετικά η δυνατότητα υιοθέτησής της και κατατέθηκε αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση.


  1. Πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Internet) και για τις 5.493 /Λευκές/ Αγροτικές Περιοχές (942 18/03/2015 ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνυπογραφή ερώτησης αναφορικά με την περάτωση επιδοτούμενου από την ΕΕ έργου για την δημιουργία υποδομών πρόσβασης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, για λόγους ασφάλειας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας (Το Διαδίκτυο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με ΟΗΕ). Απαντήθηκε πως το έργο προωθείται και έχει ξεκινήσει κανονικά η υλοποίησή του.


  1. Καταρροϊκός Πυρετός, Λοιμώδης Οζώδης Δερματίτιδα και κίνδυνοι για το ζωϊκό κεφάλαιο (1011, 20/03/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνυπογραφή ερώτησης παραπλήσιας με την δική μας για οζώδη δερματίτιδα, περιλαμβάνει και καταρροϊκό πυρετό. Απαντήθηκε πως μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 είναι όλες οι περιπτώσεις αποζημίωσης πληρωμένες και πως οι από Δεκέμβριο μέχρι σήμερα θα πληρωθούν με ΚΥΑ του 2015


  1. Διευθέτηση της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας και άλλες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας (1392, 01/04/2015): Από την δεκαετία του ’70 έχει θεσμοθετηθεί η καταβολή επιδότησης του μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Ειδικά για τον Έβρο αυτό το ποσοστό είναι 12% και δίδεται μέσω του ΟΑΕΔ. Από το 2010 όμως δεν καταβάλλονταν η συγκεκριμένη ενίσχυση, αφήνοντας εκτεθειμένους τους επιχειρηματίες που, όχι μόνο το είχαν εντάξει στον προγραμματισμό τους, αλλά το χρεώνονταν ουσιαστικά φορολογικά ως έσοδο χωρίς να το εισπράττουν. Οι προσπάθειες για διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, κυρίως βάση μιας μεθοδολογίας συμψηφισμού με οφειλές των δικαιούχων προς το κράτος έχουνε βρεθεί σε τέλμα. Στην ερώτηση περιλαμβάνονται και ερωτήματα γενικότερα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από ενεργητικά μέτρα, μέτρα δηλαδή που προωθούν την ανάπτυξη της απασχόλησης και δεν πρόκειται απλά για «ελεημοσύνη».


  1. Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους (1609, 07/04/2015): Συνυπογραφή ερώτησης αναφορικά με την νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε με απόφαση του ΣτΕ, βάση της οποίας δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Δήμοι τις παραλίες τους. Η ρύθμιση κρίθηκε είναι απαραίτητη γιατί οι Δήμοι θα έχαναν χρήματα και ο τουρισμός δεν θα έχει υπηρεσίες (καθαριότητα κλπ.).


  1. Επαναλειτουργία του Εργοστασίου Ζαχάρεως στην Ορεστιάδα (1659, 08/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Το εργοστάσιο ζάχαρης της Ορεστιάδας είναι ένα ανεκμετάλλευτο πολυεργαλείο, το οποίο μπορεί να δώσει ζωή στην περιοχή και στο Νομό, με πολλές θέσεις εργασίες, παράλληλες εμπορικές δραστηριότητες και ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής. Στην ερώτηση περιλαμβάνονται ερωτήματα για την ΠΝΠ που έδινε 30 εκ. ευρώ στην ΕΒΖ, αλλά και για την λειτουργία του εργοστασίου. Προτάθηκε λειτουργία του με διαφορετικό, εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, αναδιάρθρωση των προϊόντων κλπ., ακόμα και αποκοπή του από την ΕΒΖ και παραχώρησή του στον Δήμο, σε ιδιώτες ή σε κάποιον άλλο φορέα. Στην απάντηση διευκρινίζεται πως τα 30εκ. ευρώ είναι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γενικά η διοίκηση θα προβεί σε ενέργειες για την βιωσιμότητα της ΕΒΖ και ακόμα τότε δεν ήταν γνωστό εάν θα ανοίξει το Ε.Ζ. Ορεστιάδας.


  1. Απαλλαγή ιδιοκτητών πλημμυρισμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις για το 2015 (1805, 17/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Νομό Έβρου βρίσκονταν υπό το νερό, τα οποία επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά στρέμμα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ θα αφαιρεθεί από την ήδη πολύπαθη οικονομία του Νομού και τους οικονομικά πληγέντες αγρότες, οι οποίοι έχουν  εκκρεμείς διάφορες πληρωμές κι επιστροφές τους (ΕΦΚ 2013, Εξισωτική 2014 κλπ.). Η ερώτηση αφορούσε ενδεχόμενο να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αγρότες του Έβρου από τον φετινό ΕΝΦΙΑ ή και άλλες υποχρεώσεις τους, έστω μέσω συμψηφισμού. Απάντησε μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τις αποζημιώσεις.


  1. Αύξηση οργανικών θέσεων Αστυνομικών Διευθύνσεων Έβρου για τους σκοπούς της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ (1891, 21/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Η παράνομη μετανάστευση στην Ελληνική επικράτεια είχε φτάσει στο απόγειό της τα έτη 2009 έως 2012. Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ». Στα ΤΣΦ αποσπώνται Αστυνομικοί όλων των βαθμών από διάφορες υπηρεσίες της Ελλάδας, προσωπικό το οποίο λόγω των τρίμηνων αποσπάσεων εργάζεται υπό καθεστώς αβεβαιότητας και επιβαρύνει την Ελληνική Αστυνομία με έξοδα μετακίνησης (διαμονή και σίτιση) καθώς και με διοικητικά βάρη. Η Πολιτεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά εάν, αντί για συνεχείς αποσπάσεις, αυξάνονταν ο αριθμός των οργανικών θέσεων, οι οποίες, επιπλέον, θα καλύπτονταν κυρίως μέσω των Γενικών Μεταθέσεων, με κοινωνικά, οικονομικά και υπηρεσιακά κριτήρια. Απαντήθηκε πως προκηρύχτηκαν ορισμένες θέσεις στις Δ.Α. Έβρου, πως ανανεώθηκαν οι αποσπάσεις περίπου 600 αστυνομικών και πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η πολιτική για το λαθρομεταναστευτικό, ώστε να ορίσουμε νέες οργανικές θέσεις.


  1. Σχετικά με τους επιτυχόντες στις Αστυνομικές Σχολές ετών 2013/2014 και 2014/2015 και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (2074, 27/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνυπογραφή ερώτησης για την στρατιωτική αναβολή επιτυχόντων στις Αστυνομικές σχολές από τα έτη 2013-2014 και 2014-2015. Τα Στρατολογικά γραφεία δεν δίνουν αναβολή στράτευσης προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβριο 2015, οπότε και οι επιτυχόντες άρρενες θα εγγραφούν και θα ξεκινήσουν να φοιτούν στις σχολές. Απαντήθηκε πως πέρασε Τροπολογία σε νομοσχέδιο στις 28/5/2015 για διευθέτηση του θέματος.


  1. Σχετικά με το πλαίσιο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2014/2020 (2113, 28/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνυπογραφή ερώτησης αναφορικά με την ενεργοποίηση του εφαρμοστικού νόμου για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου να κάνει πιο περίπλοκη την όλη διαδικασία. Το ΕΣΠΑ είναι απαραίτητο αυτό ειδικά το διάστημα για να χρηματοδοτηθούν δράσεις κοινωνικές, επιχειρηματικές και δημιουργίας υποδομών. Απαντήθηκε ως προς τις νέες δομές του ΕΣΠΑ και τι προτίθενται να κάνουν.


  1. Κατάργηση των αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων στα Πανεπιστήμια Αιγαιου, Κρήτης και Θράκης (2139, 29/04/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνυπογραφή ερώτησης για τα προπτυχιακά αγγλόφωνα τμήματα σε διάφορα Πανεπιστήμια, καθώς και για την λειτουργία τμημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος. Απαντήθηκε χωρίς κάποια ιδιαίτερη αναφορά στον Έβρο.


  1. Επιδότηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής) (2287, 6/5/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Ερώτηση για το Μέτρο 5 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΚΑΠ) σε σχέση με την ενίσχυση των αντιχαλαζικών υποδομών και ενεργειών και γενικότερα για την διαχείριση των κινδύνων στην Γεωργία. Απαντήθηκε πως στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 υφίσταται το μέτρο 126 με φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ και αντικείμενο την αποκατάσταση ζημιών. Στην νέα ΠΑΑ 2014-2020 υπάρχει το μέτρο 5, υπομέτρο 1 για τις επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα για τις συνέπειες καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχει και το μέτρο 17 για την ασφάλιση αγροτοκτηνοτροφικών κεφαλαίων. Το ΠΑΑ 2014-2020 αναμένεται να εγκριθεί από Ε.Ε.


  1. Χωρίς Κέντρα Νεοσυλλέκτων η Μακεδονία και η Θράκη (2362, 7/5/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Ερώτηση για την μη λειτουργία αρκετών κέντρων νεοσυλλέκτων στην Β. Ελλάδα. Από τα 13 Κ.Ε.Ν. στην Ελλάδα, ένα μόνο βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία και οι 3 εκ. κάτοικοι της Β. Ελλάδας εξυπηρετούνται μόνο από αυτό, με συνέπεια την άνιση κατανομή των στρατεύσιμων από την Μακεδονία και την Θράκη. Η απάντηση που πήραμε είναι πως δεν υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας Κ.Ε.Ν. σε Μακεδονία και Θράκη λόγω βασικών κριτηρίων και ειδικά λόγω της προκεχωρημένης θέσης των περιοχών αυτών σε πιθανά θέρετρα πολεμικής εμπλοκής.


  1. Κάλυψη οργανικών θέσεων Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας (2655, 18/5/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Ερώτηση για την κάλυψη των 48 καινούργιων οργανικών θέσεων του Κέντρου Κράτησης και σε σχέση με την δρομολογημένη κατάργηση 50 περίπου οργανικών θέσεων στην Δ.Α. Ορεστιάδας, οι οποίες όμως ήταν απαραίτητες και έπρεπε να καλυφθούν, όχι να καταργηθούν. Απαντήθηκε πως οι καινούριες θέσεις πρέπει να καλυφτούν από τις 295 αποσπάσεις που έγιναν πρόσφατα στην Δ.Α. Ορεστιάδας.


  1. Αποχαρακτηρισμός Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης (2772, 21/5/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Μας έγινε γνωστό από φορείς της Αλεξανδρούπολης και επιβεβαιώσαμε στο Υπουργείο Παιδείας την προώθηση από τον Απρίλιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση του Πειραματικού Προτύπου Γυμνασίου Αλεξ/πολης. Είχε δημιουργηθεί με ΚΥΑ τον Δεκέμβριο του 2014 και έχει παραχωρηθεί κτίσμα από τον Δήμο. Όντως, δυστυχώς με ΚΥΑ (66776/Δ6/29-4-2015, ΦΕΚ 994/τ.Β’/28-5-2015) του ΥΠΠΘ και του ΥΠΟΙΚ, αναστέλλεται η δημιουργία του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και θα διεξαχθεί διαβούλευση εκ νέου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία αναμένεται να προσδιοριστούν.


  1. Ταλαιπωρία του αγροτικού κόσμου λόγω του κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (2940, 27/5/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Εδώ και μήνες παραμένει κλειστό το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για αδιευκρίνιστους λόγους και δημιουργούνται κόστη για τους αγρότες. Μετακίνησης, για να πάνε στα παραρτήματα επιτόπου, και καθυστέρησης, γιατί χωρίς την απαραίτητη αντίστοιχη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορούν να προβούν σε προμήθειες (γη, μηχανήματα κλπ.). Απαντήθηκε πως ενώ ο υπεύθυνος για αυτήν ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων τα απαραίτητα έγγραφα για να του διαβιβάσουν αμφότερες οι υπηρεσίες τα κατάλληλα στοιχεία, αυτές δεν έχουν πράξει τούτο, οπότε και  Οργανισμός δεν μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του για το 2014, ώστε να δύναται να λειτουργήσει η «Διαδικτυακή Εκτύπωση Βεβαίωση Επαγγελματία Αγρότη».


  1. Εξασφάλιση στοιχειώδους λειτουργίας Νοσοκομείου Διδυμοτείχου (3527, 15/06/2015): Κατατέθηκε ερώτηση σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και πρόταση αυτονόμησής του από το ΠΓΝ Αλεξ/πολης διοικητικά και οικονομικά. Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αποτελεί σημαντική πηγή αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τους κατοίκους του Βόρειου Έβρου.


  1. Σχετικά με τις αλλαγές στον καθορισμό των δαπανών μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (3657, 18/06/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Ερώτηση σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση των δαπανών μετακίνησης των στελεχών και υπαλλήλων των Ε.Δ. και των Σ.Α.. Απαντήθηκε πως σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.


  1. Ενίσχυση των αποθεματικών της πάγιας προκαταβολής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών (3662, 18/06/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Αφορά χρήματα της Δ.Α. Σερρών προς πληρωμή των αποσπασθέντων της προς την Δ.Α. Ορεστιάδας στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ». Απαντήθηκε πως θα πιστωθούν σύντομα.


  1. Πανευρωπαϊκός Κτηνιατρικός Συναγερμός! Διάσωση ζωικού κεφαλαίου Έβρου, Ελλάδος και Ευρώπης (3709, 19/06/2015, ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ): Συνέχεια του ζητήματος της οζώδους δερματίτιδας η οποία πλέον έχει φτάσει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, με σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Απαντήθηκε μόνο από ΥΠΕΞ, από το οποίο μας ενημέρωσαν πως δεν επιτρέπει η Ε.Ε. εμβολιασμό, παίρνονται άλλα προληπτικά μέτρα (δεν ενημέρωσαν ποια συγκεκριμένα) και βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές σε Τουρκία και Βουλγαρία.


  1. Άμεση αποκατάσταση υποδομών Ν. Έβρου / Εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών (χώμα) (4022, 14/07/2015): Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών των πρόσφατων πλημμυρών και ειδικά σε σχέση με τις περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την αδειοδότηση χώρων απολαβής υλικού (χώμα) για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο θέμα έχει εγείρει σε πολλές περιπτώσεις ο Βουλευτής και θα συνεχίσει να επανέρχεται ενόψει του φετινού Χειμώνα που απειλεί να βρει τον Έβρο «ανοχύρωτη πόλη».


  1. Κίνδυνος για τη φέτα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ/ΗΠΑ (4196, 28/07/2015): Η καινούρια Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Ε.Ε. προσφέρει ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Η Αμερικάνικη πλευρά επιμένει για την κατάργηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, αμφότερα σημαντικά όπλα και για τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα απέναντι στις πιέσεις της διεθνούς αγοράς. Οι ενδείξεις αυτές πιστοποιούν την καταγωγή προϊόντων όπως η φέτα, λοιπά τυριά, ελαιόλαδο, κρασιά κλπ. αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Η κοινή ερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ. αφορά την προστασία των Ελληνικών συμφερόντων μέσω της διατήρησης αυτών των ενδείξεων.


  1. Επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα Φροντιστήρια (4336, 03/08/2015): Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. (2006/112/ΕΚ) οι φορείς εκπαίδευσης (φροντιστήρια ξένων γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ κλπ.) απαλλάσσονται από την υπαγωγή στο καθεστώς είσπραξης και απονομής Φ.Π.Α.. Στα πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνεται κατάργηση αυτής της απαλλαγής, η οποία θα οδηγήσει σε «μαύρη» παραπαιδεία, αύξηση του κόστους για τους γονείς και μαθητές και αύξηση της ανεργίας στον κλάδο. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών για τυχόν μέτρα αποσόβησης αυτών των συνεπειών.


ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Παρακάτω παρατίθενται οι Επίκαιρες Ερωτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Βουλευτή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Στον αριθμό της ερώτησης και στην λέξη «ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ» μπορείτε να βρείτε σύνδεσμο για το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου.
  1. Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου (18, 10/03/2015, ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ): Ίδιο περιεχόμενο με την αντίστοιχη ερώτηση, συζητήθηκε στην Βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.


  1. Η Δημόσια Τάξη στο έλεος των αναρχικών και ακροαριστερών (2/2, 02/04/2015): Κοινή επίκαιρη ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την διολίσθηση της κατάστασης στην Δημόσια Τάξη. Είναι λυπηρό να έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση στην προστασία αναρχικών και λοιπών περιθωριακών ομάδων, να έχει αφοπλίσει πρακτικά την Αστυνομία απέναντί τους και να ανέχεται να καταλαμβάνονται κτίρια σε όλη την επικράτεια από ομάδες υπεράσπισης τρομοκρατών και λοιπών ποινικών, με αποκορύφωμα την αναγνωριστική, καταδρομική επιχείρηση ομάδας που εισέβαλε ανενόχλητη στη Βουλή, σε μια πρόβα πιθανώς για χειρότερα έκτροπα.


  1. Σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση υιοθέτησης Ρήτρας Ακριτικότητας (161, 28/04/2015, ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ): Παραπλήσιο περιεχόμενο με την αντίστοιχη ερώτηση, συζητήθηκε με την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κα Κόλλια-Τσαρουχά. Περιλαμβάνει την πρόταση δημιουργίας τμήματος για την Ρήτρα Ακριτικότητας στο Υπ. ΜΑΘΡΑ. Υπήρξε μια πρώτη θετική αντίδραση και υπόσχεση να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, στο πλαίσιο και της αρμοδιότητας του Βουλευτή ως Τομεάρχη της Ν.Δ. σε θέματα Μακεδονίας - Θράκης.


  1. Περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας στον Νομό Έβρου (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ): Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μεγάλο τμήμα των κατοίκων του Έβρου, αλλά και όλους τους επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή. Τα κόστη από την αυτόματη περιαγωγή επιβαρύνουν τις δραστηριότητες των πολιτών στον Έβρο και ειδικότερα τις τηλεπικοινωνίες επαγγελματιών. Επίσης δημιουργούν σύγχυση και αυξημένα κόστη σε όποιον επισκέπτεται τον Έβρο, είτε ως τουρίστας, είτε ως ετεροδημότης Εβρίτης που επισκέπτεται την πατρίδα του. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πηγή ανασφάλειας και ένδειξη εγκατάλειψης για τους κατοίκους του Έβρου. Η Ερώτηση έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την Δευτέρα 10/8.


  1. Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου – Λειτουργία και Αναβάθμιση (ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ): Από τον περασμένο Απρίλιο σε συνάντησή επιτροπής της Ν.Δ. για τη Δημόσια Τάξη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση, ο Βουλευτής είχε διαμηνύσει στον Υπουργό και στους αρμόδιους Γ.Γ. πως το θέμα ήταν υψίστης σημασίας για τον Έβρο. Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης είχε πρώτη φορά ο αρμόδιος Υπουργός δεσμευτεί για την επαναλειτουργία της Σχολής. Μετά την δήλωση του Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη περί ανοίγματος των Σχολών της Κομοτηνής και του Ρεθύμνου, αλλά παράλειψης αναφοράς αυτής του Διδυμοτείχου, ο Βουλευτής ανέδειξε το θέμα με παρεμβάσεις του στα μέσα και κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση ώστε να συζητηθεί μέσα στην Βουλή. Η Ερώτηση δεν συζητήθηκε εν τέλει, αφού μετά και από τις αντίστοιχες πιέσεις τελικά έγινε γνωστό πως θα λειτουργήσει η Σχολή.


  1. Σχετικά με την αποπεράτωση του Καθέτου Οδικού Άξονα Εγνατίας Οδού στον Έβρο (326, 09/06/2015, ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ): Έγινε ειδική αναφορά στο τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες, όπου έχουνε χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία 11 συνάνθρωποί μας, σε μια απόσταση 13 μόλις χιλιομέτρων. Ευελπιστούμε εν τέλει το έργο να τελειώσει φέτος, ώστε και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια. Έγινε αναφορά στο πρόβλημα των αδρανών υλικών και τη δυσκολία εξεύρεσης τους, η οποία καθυστερεί, τόσο το εν λόγω έργο, όσο και την αποκατάσταση των σπασιμάτων στα αναχώματα του Έβρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα για γρήγορη αποπεράτωση των έργων και ήταν ιδιαίτερα θετικός στην προοπτική αναβάθμισης των μεταφορών στον Έβρο και την σταδιακή μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κόμβο.


  1. Σχετικά με την επιδότηση δρομολογιακής γραμμής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Κεντρική Ηπειρωτική Ελλάδα κα τα νησιά του Αιγαίου (420, 07/07/2015, ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ): Διεμηνύθηκε πως ο Νομός Έβρου αποτελεί την Πύλη της Ευρώπης στην Ανατολή και πως όλοι στον Έβρο θεωρούν απαραίτητο μοχλό ανάπτυξης της περιοχής την επιδότηση δρομολογιακής γραμμής. Κατατέθηκε έγγραφο του Δήμου Σαμοθράκης σε σχέση με την διευθέτηση των προδιαγραφών του λιμανιού της νήσου, καθώς και έγγραφο που καταδεικνύει πιθανές εμπορικές διασυνδέσεις του Έβρου, οδικώς και με πλωτά μέσα, με την Κεντρική Ευρώπη. Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την κατάθεση μιας εμπεριστατωμένης ερώτησης και ενημέρωσε πως υπάρχει σχεδιασμός η υπάρχουσα γραμμή που συνδέει την Λήμνο με την Καβάλα να συμπεριλάβει και την Σαμοθράκη, δύσκολο όμως να γίνει το ίδιο και για την Αλεξανδρούπολη. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται υπό το στάδιο της ενίσχυσης των υποδομών του με έργο προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. €, ενώ υπάρχει και σχέδιο ανάπτυξης του Λιμένα της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη.


  1. Σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Μικρής Δοξιπάρας /Ζώνης του δήμου Ορεστιάδας (440, 21/07/2015, ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ): Παρατέθηκε ανάλυση για το ιστορικό των ευρημάτων και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα (υλικά θερμοκηπίου για προστασία, ελλιπής φύλαξη κλπ.). Οι κάτοικοι του Έβρου πρέπει να βρουν διεξόδους στην παρούσα οικονομική συγκυρία και το επιχειρείν μέσα από τον τουρισμό είναι μία τέτοια πιθανή διέξοδος. Ο Έβρος έχει και φυσικά μνημεία, πολιτιστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως το Απολιθωμένο Δάσος και οι βιότοποι του Δάσους της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης αναγνώρισε το υψηλό πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον του πεδίου της Μικρής Δοξιπάρας και θεωρεί πως δεν περιποιεί τιμή στο Ελληνικό Κράτος η σημερινή κατάσταση. Έχουν πιστωθεί ήδη χρήματα για τις ανάγκες της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων της Π.Ε. Έβρου και ευελπιστεί να «ξεμπλοκαριστούν» τις επόμενες μέρες. Σε ότι αφορά την φύλαξη, αναμένονται τοποθετήσεις εποχικού προσωπικού από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων 3 συντηρητών. Το όλο έργο της ανάδειξης βρίσκεται σε προγραμματισμό πρώτης προτεραιότητας στο Π.Ε.Π. 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 550.000 ευρώ.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Παρακάτω παρατίθεται Επερώτηση η οποία συνυπογράφηκε και έχει κατατεθεί από τον Βουλευτή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
  1. Αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών (5, 02/04/2015): Κοινή Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ. σε σχέση με τις αυξανόμενες ροές παράνομων μεταναστών, μετά και τις ατυχείς ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία πρακτικά τους έχει καλέσει στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο αυτό εξάμηνο υπολογίζεται πως εισήλθαν παρανόμως στη χώρα μας άνω των 100.000 παράνομων μεταναστών, περισσότερο από τετραπλάσιοι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής δύναται να καταθέτει έγγραφα που του αποστέλλονται από πολίτες και φορείς, μέσω αναφορών. Στον τίτλο της αναφοράς μπορείτε να βρείτε σύνδεσμο στο αντίστοιχο Δελτίο Τύπου.
  1. Κατάθεση αναφοράς για την υπαγωγή στο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ των Κέντρων Ξένων Γλωσσών: Κατάθεση εγγράφου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Έβρου αναφορικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία υπαγορεύει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες υπαγωγής φορέων και επαγγελματιών εκπαίδευσης στο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ και πως η υπαγωγή των επιχειρήσεών τους από τον συντελεστή Φ.Π.Α. 0% στον 23% δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους και στους πελάτες τους, ανοίγοντας τον δρόμο της μαύρης παραπαιδείας.


  1. Κατάθεση αναφοράς για τα ζητήματα των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου: Κατάθεση εγγράφου σχετικά με τα ζητήματα των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου (Διάθεσης ΠΥΣΔΕ Ν. Έβρου) και ειδικά αναφορικά με την θέσπιση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής Β/θμιας εκπαίδευσης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πέρα από τα μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής έχει καταθέσει προτάσεις σε αρμόδιους φορείς για την επίλυση βασικών προβλημάτων του Νομού, αλλά και για την εκμετάλλευση των προοπτικών του, προς όφελος των Εβριτών.


  1. Πρόταση προς Πρύτανη ΔΠΘ: Απεστάλη πρόταση στον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Καραμπίνη, με κοινοποίηση και στην Πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας κα Μπεζιρτζόγλου για την συγκρότηση μιας ομάδας έρευνας και μελέτης σχετικά με την διαχείριση του φαινομένου των πλημμυρών από την σκοπιά της αγροτικής παραγωγής. Διερεύνηση της δυνατότητας υιοθέτησης εναλλακτικών καλλιεργειών οι οποίες θα είναι προσφορότερες για τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του Έβρου, έτσι ώστε να μην επιτελείται τόση ζημιά στην πρωτογενή παραγωγή κάθε φορά που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπροσθέτως, διερεύνηση δυνατοτήτων προσθήκης αξίας στο αγροτικό προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο, και οι φοιτητές του τμήματος μπορούν να ωφεληθούν και η κοινωνία και η οικονομία να έρθει κοντά στην έννοια της σύγχρονης επιστημονικής μεθοδολογίας και, φυσικά, εφ’ όσον προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα να έχουμε έναν οδηγό για το που πρέπει να κατευθυνθούμε τα επόμενα χρόνια.


  1. Νέα Θαλάσσια Εγνατία: Στο πλαίσιο της προκήρυξης διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές που συμπεριλαμβάνουν την Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη, και την ευρύτερη προσπάθεια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού, ο Βουλευτής έφερε μπροστά το ζήτημα της μετατροπής του Έβρου σε διαμετακομιστικό κόμβο. Η Ναυτιλία υπήρξε εδώ και χιλιετίες μοχλός ανάπτυξης για τους ανά την ιστορία και τον κόσμο Έλληνες. Σε συνδυασμό με την βιομηχανία του Τουρισμού, της οποίας είναι σημαντικός τροφοδότης ως προς την επιβατική δραστηριότητα, αποτελούν κεντρικούς πυλώνες μιας βιώσιμης στρατηγικής για την χώρα, την έξοδό της από την κρίση και την πορεία της προς την ανάπτυξη. Ο Νομός Έβρου και η νήσος της Σαμοθράκης έχουν πληγεί πολλαπλώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω και άλλων συγκυριών, όπως των αυξανόμενων πλημμυρικών φαινομένων και την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης. Η επαναφορά της ακτοπλοϊκής διασύνδεσής τους με τα νησιά του Β. Αιγαίου και με την Ηπειρωτική Νότιο Ελλάδα μπορεί να δράσει καταπραϋντικά, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη του Νομού Έβρου σε διαμετακομιστικό κέντρο, Πύλη Ανατολής και Δύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μετεξέλιξη Αστυνομικών Σχολών Θράκης και σε Κέντρα Μετεκπαίδευσης της FRONTEX και της EUROPOL: Οι άρτιες εγκαταστάσεις της Σχολής του Διδυμοτείχου, τα παρακείμενα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, η παρουσία και λειτουργία των Λιμεναρχείων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, αλλά και η εμπειρία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος σε θέματα φύλαξης χερσαίων και θαλασσίων συνόρων αντίστοιχα, καθιστούν την περιοχή του Έβρου ιδανικό τόπο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας χωρών μελών της Ε.Ε.. Τα οφέλη για την Ελλάδα και τον Έβρο θα είναι πολλαπλά, αφού, εκτός από το άμεσο οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει από τη δραστηριότητα αυτή, θα ενισχυθεί και η δυνατότητα ανάσχεσης των ολοένα και αυξανόμενων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή του Έβρου, τόσο από τα χερσαία σύνορά μας, όσο και δια θαλάσσης, μέσω της νήσου Σαμοθράκης. Η εγκατάσταση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετεκπαίδευσης είναι ένας άμεσα εφικτός στόχος, με πολλαπλά επιχειρήματα υπέρ του, όπως προαναφέρθηκαν (υπάρχουσα υποδομή, περιοχή ενδιαφέροντος), καθώς και οφέλη, οικονομικά, πολιτικά και ασφάλειας. Υποστηρικτές της καινοτόμου πρότασης μετεγκατάστασης του Οργανισμού της FRONTEX στην Αλεξανδρούπολη και μετατροπή της περιοχής σε κέντρο εκπαίδευσης και διασφάλισης της προστασίας των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι και οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί φορείς.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μια καλή ευκαιρία στον κόσμο του Έβρου να μάθει τι κάνουν οι εκάστοτε εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο. Οι άλλοι τρεις βουλευτές μας θα κάνουν το ίδιο ή κάτι παρόμοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου