Παπανδρέου: Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απέδρασε

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το επόμενο τρίμηνο, στο Ασφαλιστικό, τη...
φορολόγηση των αγροτών και την εκπόνηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΔΗΣΟ εκφράζει τις απόψεις του για την έξοδο της Ελλάδας από την παρατεταμένη κρίση αναζητώντας , όπως αναφέρει, την «επανάσταση του αυτονόητου».

Αφήνοντας αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για άλλες, ούτε η πολυτέλεια για δεύτερες σκέψεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Χωρίς ωστόσο σαφή σημάδια αυτοκριτικής και παραδοχής λανθασμένων επιλογών, κατα τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2010-2012, το ΚΙΔΗΣΟ επισημαίνει ότι η χώρα εισέρχεται στον έβδομο χρόνο της κρίσης «παραμένοντας στο ίδιο σημείο, με χειρότερες ωστόσο κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, παρά τα όσα μεσολάβησαν και παρά τις διαψεύσεις των εύκολων αλλά αδιέξοδων λόγων και δήθεν λύσεων.

Η ανακοίνωση ασκεί κριτική στη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία, «.. απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της, και παραδόθηκε στις θεωρίες περί αριστερής παρένθεσης, αντί να αντιμετωπίσει το όποιο πολιτικό κόστος και απέδρασε, παραδίδοντας σε μια άλλη κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί να σκίσει το μνημόνιο, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αφού επαναλαμβάνονται τα σημεία πρότασης που είχε διατυπώσει για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις και τη διευθέτηση του χρέους και για την οποία υποστηρίζει ότι δεν εισακούστηκε και χάθηκε ακόμη περισσότερος χρόνος και χρήμα, διακηρύσσει ότι τώρα είναι η ώρα της ανάληψης ευθύνης, «πριν η "βλάβη" καταστεί ανήκεστος», όπως ισχυρίζεται και προτείνει:

- Εθνικό διάλογο και συνεννόηση με στόχο την εξεύρεση αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση και τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης υιοθετώντας όσα αποφασίστηκαν πρόσφατα στο Παρίσι, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή.

- Σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τις χρόνιες παθογένειες του πελατειακού πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

- Συγκεκριμένο πλαίσιο με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

- Συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την ανασύνταξη της διεθνούς εικόνας της χώρας και τη διαμόρφωση αξιόπιστου και σταθερού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων.

- Διακυβέρνηση αξιόπιστη, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο σε όλα τα μέτωπα, εμπεδώνοντας την ισονομία ώστε οι Έλληνες να αισθανθούν δική τους την προσπάθεια.