Τα σχέδια Τσίπρα, η παγίδα και ο «ανένδοτος» για το χρέος

Έχοντας διορθώσει τον παραλογισμό με τα «μπλοκάκια» μετά τον έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου την Πέμπτη και με τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ανά χείρας η κυβέρνηση στρέφει πλέον το μεγάλο μέρος των δυνάμεών της στο εξωτερικό μέτωπο και τη διαπργμάτευση με τους δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά την Πέμπτη ενώπιον των εργοδοτικών φορέων ότι κοιτάει τη μεγάλη εικόνα, που είναι η απομείωση του χρέους που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανοίξει το δρόμο για αναπτυξιακή τροχιά στην ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, πεπεισμένος ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προκάλεσε αίσθηση η δημόσια τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα διαρκέσουν μήνες και θα είναι δύσκολες.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποτελούσε τον υπ’ αριθμόν ένα δορυφόρο των ακραίων θέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί εκ νέου να ναρκοθετήσει την ελληνική διαδρομή προς τη διευθέτηση του χρέους, επαναφέροντας από το παράθυρο τα σενάρια προσωρινού Grexit.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλά και εντός του Eurogroup πλέον έχουν αλλάξει, δείχνοντας προς την πλευρά του Παρισιού και της Ρώμης, που ένεκα και γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν «σηκώσει κεφάλι».
«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί.
Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει κινήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνον εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μία σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, κυρίως αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
«Μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα – και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο», δήλωσε χθες ο Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ. Η αξιολόγηση θα χρειασθεί «σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», πρόσθεσε.
Στο κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που προϋποθέτει την ασφαλιστική και την αγροτική μεταρρύθμιση, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι η δρομολόγηση μίας τέτοιας σημαντικής εξέλιξης θα στείλει σαφές μήνυμα εντός και εκτός της χώρας. Εκτός, ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία προνομιακή επενδυτική ευκαιρία και εντός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να απομειώσει το χρέος – που Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν βιώσιμο – με τη συγκατάθεση των ίδιων των δανειστών.

Ξεκινούν οι ειδικές αποστολές Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου

Σε αυτό το κλίμα και σε ρυθμούς ειδικών αποστολών κινούνται από σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι ξεκινούν περιοδείες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προετοιμάσουν το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνικών επιτελείων. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Linke αλλά και συνδικάτων. Στις 14-16, ο κ.Κατρούγκαλος θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα και Γαλλίδα ομόλογό του, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.
Την ίδια ώρα η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών που θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση και να βολιδοσκοπήσει τη στάση των πιστωτών για τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα είναι ασφυκτικά γεμάτη. Την Παρασκευή βρίσκεται στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, το Σάββατο στη Λισαβώνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Μία ημέρα μετά θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μισέλ Σαπέν και τη Δευτέρα στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ. Τέλος, την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Σφυροκόπημα… εντός και εκτός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα με το επιχειρούμενο «λίφτινγκ» και τις διεθνείς επαφές, στο Μέγαρο Μαξίμου κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα δύο κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, «να αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο».
Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τις πιέσεις που δέχονται τα δύο κόμματα του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού από τις ευρωομάδες τους για ευρεία υπερψήφιση των απαιτούμενων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ως προς το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, παρά τις όποιες αναστολές υπάρχουν στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμα και συνεπώς η ανάγκη μεταρρύθμισής τους είναι επιτακτική.
Για τη ΝΔ, δίαυλος για την άσκηση πιέσεων είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι πιέσεις αυτές έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ όταν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόεδρο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και σχετικώς ισχυρότερα κόμματα του συντηρητικού χώρου.
Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν με νόημα πως μέχρι την οριστική εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουδείς στη ΝΔ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων της δεξιάς πλατφόρμας – παίρνει σαφή θέση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο Ασφαλιστικό.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα».
«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα», συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων, δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018, αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα».
tribune.gr