Υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων πέρα απ το μνημόνιο;

Η κυβέρνηση επείγεται για την αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ και ειδικά η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Σύμφωνα με...
πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ξεκίνησε συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση (απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 της Βουλής για τη νόμιμη επανασύγκρότηση του ΕΣΡ).


Η σκέψη για νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει ο τρόπος αδειοδότησης των καναλιών και να παρακαμφθεί η ανάγκη αλλαγής της σύνθεσης του ΕΣΡ υποχώρησε μετά από νομικές εισηγήσεις που δείχνουν ότι μπορεί ένας τέτοιος νόμος να ακυρωθεί από το ΣτΕ. Ετσι, ο ΠτΒ επιδιώκει την εξεύρεση συγκλίσεων ζητώντας μάλιστα από τους εκπροσώπους των κομμάτων προτάσεις για τα πρόσωπα που θα ήθελαν να δουν στο νέο ΕΣΡ. Προφανώς ο κύβος δεν μπορεί να ριφθεί πριν πάρει θέση ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ που θα αναδειχθεί από την κάλπη της 10ης Ιανουαρίου, όμως ο Ν. Κακλαμάνης που μετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων φέρεται να έχει δείξει διαλλακτικότητα.

Αναλογικότερη κατεύθυνση

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών που έκανε ο κ. Νίκος Βούτσης συζητήθηκε και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συνομιλητές του μεταφέρουν ότι ο πρόεδρος της βουλής τους ενημέρωσε ότι θα αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία την άνοιξη, όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά αυτοτελώς. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα κατά το ήμισυ, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η διατήρηση του ορίου για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων στο 3%.

Μια τέτοια πρόταση, για αναλογικότερο εκλογικό νόμο, πιθανότατα θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων, ενώ δεν είναι σαφές τι θα κάνει η ΝΔ που δεν αποκλείεται να διαφωνήσει για να δείξει ότι πιστεύει στη δυνατότητά της να διεκδικήσει ξανά την πρώτη θέση. Οταν το θέμα αυτό είχε συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο Ευ. Μεϊμαράκης, ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, είχε διαφωνήσει χωρίς όμως αυτό να προεξοφλεί ότι στην πορεία δεν θα επανεξεταστεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς μία αλλαγή με προοδευτικό περιεχόμενο.

Προς το κέντρο

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της άνοιξης και το περιεχόμενό της θα έχει σημασία για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών. Σε κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει τότε να κάνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο για να συσπειρώσει δυνάμεις του κέντρου με αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία που τώρα βρίσκονται σε απόσταση.

Θεωρούν, δηλαδή, πως προτείνοντας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, θα προσελκύσει, δυνητικά, νέα ακροατήρια, ειδικά εφόσον ξεκινήσει ένας ευρύς και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογος με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, όπως σχεδιάζεται.

Η ανάδειξη μιας εξωμνημονιακής ατζέντας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση που επιδιώκει τον προσανατολισμό της δημόσιας συζήτησης σε θέματα που άπτονται της ποιότητας της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, πέρα από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τους καταναγκασμούς που ορίζουν οι δανειακές ανάγκες.

tvxs.gr