του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Μετά την υποκοστολόγιση των ιατρικών εξετάσεων με 43%, έρχονται και τα φορολογικά μέτρα για να γονατίσουν τον εργαστηριακό ιατρό. Ετσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε χθες, πως ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη, θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίζεται έτσι ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ό,τι αφορά δαπάνες. Οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ και δαπάνες οικογένειας.
Δεν φτάνει δηλαδή, που υποκοστολογήθηκαν οι εξετάσεις κάτω του 1 Ευρώ θα πρέπει να πληρώνει ο ασθενής που κάνει μια εξέταση την συμμετοχή του, για τα λεπτά του Ευρώ, με κάρτα!!!
Ετσι θα έχει από τα πολλά που θα εισπράτει ο γιατρός να πληρώνει και ποσοστό στην τραπέζα, για την κάρτα. Όπως πριν λίγο καιρό όπου έστελναν ληξιπρόθεσμες οφειλές πενταετίας κάποια μικρά ασφαλιστικά ταμεία με εμβάσματα, σε γιατρούς, όπου για 10 Ευρώ, η τράπεζα, έβαζε 3 Ευρώ έξοδα εμβάσματος και μετά μάλιστα το αύξησε και το έκανε 4 Ευρώ. Αν δε υπολογίσει κανείς και τα διάφορα έξοδα που έχουν εφεύρει οι τράπεζες όπως έξοδα statement, έξοδα λογαριασμού κλπ, τότε ο γιατρός θα χρωστά στην τράπεζα αντί να έχει να εισπράξει.
Εργαστηριακοί γιατροί λένε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν του μέτρου, γιατί δεν μπορούν να μοιράζονται τα πενιχρά έσοδά τους και με άλλους όπως την τράπεζα. Φτάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα ληξιπρόθεσμα, τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και την υποκοστολόγιση των εξετάσεων.
Άλλωστε έτσι όπως έχουν γίνει, τα έσοδα των ιατρικών εργαστηρίων, δεν είναι δυνατόν να διαφύγουν των φορολογικών ελέγχων, αφού αφορούν παραπεμπτικά που ελέγχονται από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.
Άσε που αν ισχύσει και το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών του 1 τοις χιλίοις θα φέρει μια πρόσθετη επιβάρυνση στις ήδη υπάρχουσες επιβαρύνσεις των εργαστηριακών γιατρών, το τελευταίο διάστημα.
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/01/blog-post4.html#ixzz3wH8mDluT