Προβλήματα στο λιμάνι της Σαμοθράκης αντιμετωπίζει το ΣΑΟΣ

Στα πλαίσια της κοινωνικής μας ευθύνης ενημερώνουμε το ταξιδιωτικό κοινό σχετικά με το σύνηθες ερώτημα προς την εταιρεία μας, για τους λόγους της μη πραγματοποίησης δρομολογίων του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ σε ημέρες και ώρες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για τις οποίες όμως δεν έχει εκδοθεί σχετικό απαγορευτικό απόπλου από την Λιμενική Αρχή.
Οφείλουμε καταρχήν να διευκρινίσουμε πως το εν λόγω απαγορευτικό εκ μέρους της Λιμενικής Αρχής εκδίδεται συνήθως όταν στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 (οκτώ) Beaufort και άνω.
Με ανέμους αυτής της εντάσεως δημιουργούνται αντίξοες συνθήκες τόσο κατά τη διάρκεια του πλου όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του πλοίου στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του λιμένα Σαμοθράκης (στενότητα χώρου για ελιγμούς, αβαθής λιμενολεκάνη από πολυετή συσσώρευση άμμου – μπάζωμα από ρέμα κ.λ.π.), οι αντίξοες συνθήκες κατά τον κατάπλου και απόπλου του πλοίου δημιουργούνται ακόμη και με ανέμους εντάσεως χαμηλότερης των 8 (οκτώ) Beaufort.
Και ενώ λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια των επιβαινόντων, οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχήματος εντός του λιμένα Σαμοθράκης, ως απόρροια της περιορισμένης, λόγω στενότητας του λιμένα, δυνατότητας ελιγμών σε συνδυασμό με την πιθανή εισροή άμμου στα φίλτρα των κυρίως μηχανών, η οποία θα προκαλούσε το σβήσιμό τους, λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τη πραγματοποίηση δρομολογίου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ακόμη και χωρίς προηγούμενη απαγόρευση απόπλου από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.
Καθώς πρώτιστο μέλημα της εταιρείας οφείλει να είναι και είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΕΠΙΒΑΤΩΝ.
Για τα προαναφερθέντα προβλήματα έχουν λάβει σχετική γνώση η Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, το Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης και ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα χάρη στη νέα Διοίκηση του Οργανισμού καθίσταται πλέον ορατή η απαραίτητη, για τον ασφαλή ελλιμενισμό πλοίων, εκβάθυνση της λιμενολεκάνης Σαμοθράκης.
Μία ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση του λιμενοβραχίονα Σαμοθράκης θα έλυνε το χρόνιο πρόβλημα της στενότητας του λιμένα, δίνοντας τη δυνατότητα για ασφαλέστερους ελιγμούς υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και για ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων. Σαμοθράκη, 15 Ιανουαρίου 2016
Σ