Ο πόλεμος των 4 τηλεοπτικών αδειών

Με αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα και με σημαία τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής» και των καναλαρχών απαντά η κυβέρνηση στην πολιτική και κοινωνική όξυνση – μια αντεπίθεση, που έρχεται όχι χωρίς ρίσκα εν μέσω της ανοιχτής και αμφίρροπης πάντοτε διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και των νέων σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Το στίγμα αυτής της στρατηγικής έδωσε ο ίδιος οΑλέξης Τσίπραςστην χθεσινοβραδυνή συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, χαράσσοντας γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με τους καναλάρχες αλλά και «σκληρού ροκ» κόντρα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«ΜΜΕ που κατά κοινή ομολογία έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματαμε αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε κρατικές εργολαβίες και προμήθειες. Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην χορήγηση μόνον 4 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και προδιαγράφοντας σκληρή αναμέτρηση με τους καναλάρχες.
Η επίθεση Τσίπρα ήταν εξίσου οξεία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την ευθεία κατηγορία ότι κάλυπταν τη διαφθορά και υπηρετούν τα συμφέροντα της διαπλοκής. «Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους κυρίους. Υπόσχεστε ότι θα μας εμποδίσετε. Δεν θα μας εμποδίσετε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαφθορά», ήταν το χαρακτηριστικό του μήνυμα.
Οι τόνοι αυτοί υπαγορεύουν, ντε φάκτο, και την υψηλή πολιτική πόλωση του επόμενου διαστήματος, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντούν καταγγέλοντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή και τους καναλάρχεςνα ετοιμάζονται για προσφυγές στη δικαιοσύνη εντός και εκτός συνόρων.
«Κάνατε τα ανάποδα από όσα υποσχεθήκατε. Δημιουργείται το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είτε η διαπλοκή. Μετατρέπετε τη χώρα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκηστον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν να θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία Παππά που προβλέπει άδειες εθνικές εμβέλειας μόνον για 4 κανάλια.
Ο μικρός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών και το γεγονός ότι η απόφαση για το ποιες άδειες θα χορηγηθούν εκχωρείται – ελλείψει Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου – στον υπουργό Επικρατείας αποτελούν και το «κόκκινο πανί» του εν εξελίξει πολέμου.
Κυβερνητικές πηγές αιτιολογούν την απόφαση για τηνχορήγηση μόνον 4 αδειών παραπέμποντας στα ανάλογα δεδομένα που ισχύουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιμένουν, δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση και πέραν των 4 αδειών εθνικής εμβέλειας θα δοθούν μόνον κάποιες ακόμη – πολύ λίγες – τοπικές άδειες και «πέραν τούτου ουδέν».
Η απάντηση από την πλευρά των καναλαρχών έρχεται δια της ομηρίας των εργαζομένων και της απειλής «λουκέτων» και απολύσεων στα ήδη υπάρχοντα κανάλια. Στον πόλεμο μπήκε ήδη και η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, που προχώρησε χθες σεεπτάωρη στάση εργασίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και στην ΕΡΤ ενώ, ήδη, συζητείται κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
http://tvxs.gr/