Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους συμμάχους του Ερντογάν και οι Τούρκοι τους Κούρδους

Το πρωί της Κυριακής ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τις θέσεις των τουρκόφιλων τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που δέχονται επίθεση από τους Κούρδους αντάρτες του YPG και τους Άραβες συμμάχους τους, που έχουν από κοινού συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Το Σάββατο το απόγευμα το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε επί 3 ώρες τις κουρδικές δυνάμεις, που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στις πόλεις Αζάζ και Τελ Ριφάτ.
Το βράδυ του Σαββάτου οι Κούρδοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση ενάντια στις θέσεις των τζιχαντιστών στην Τελ Ριφάτ και οι Τούρκοι επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς για να ανακόψουν την προέλασή τους.
Η Τελ Ριφάτ είναι μια μικρή πόλη (21.000 κατοίκους είχε πριν τον πόλεμο) στη βορειοδυτική Συρία και απέχει 40 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι.
Η πόλη τελεί υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο, που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα όπως λέγεται στη Συρία, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επίσης μισθοφόρων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Μια ανάσα βόρεια από την πόλη βρίσκεται το αεροδρόμιο Μινάγκ (Minag), το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ.
Το εν λόγω στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο απελευθερώθηκε από τους Κούρδους πριν μερικές ημέρες.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τους Κούρδους, που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια από τους Κούρδους να σταματήσουν την προέλασή τους προς την Αζάζ και την Τελ Ριφάτ.
«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Το πρωί της Κυριακής η ρωσική πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε τις θέσεις των τουρκόφιλων τζιχαντιστών.
Κοντά στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, οι Τούρκοι άρχισαν πάλι να βομβαρδίζουν τις κουρδικές θέσεις, γράφοντας τις «προτροπές» των ΗΠΑ στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Όπως έχει λοιπόν διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με αεροπλάνα τους τζιχαντιστές και οι Τούρκοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τους Κούρδους.
Ο λόγος που οι Τούρκοι δεν σηκώνουν αεροπλάνα είναι γιατί οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί S-400 θα τα καταρρίψουν έτσι κι εάν εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Η πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είναι στρατηγικής σημασίας διότι οι Τούρκοι τη χρησιμοποιούν ως «πύλη εισόδου» τζιχαντιστών, πολεμοφοδιών και οπλισμού προς την Αλ Κάιντα και τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές συμμάχους τους.
Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε τη μάχη, όπως είναι διαμορφωμένη το πρωί της Κυριακής.
Με το κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με το μπλε οι τζιχντιστές σύμμαχοι της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι, όπως μπορείτε να δείτε, έχουν τοποθετήσει το πυροβολικό τους κοντά στα σύνορα και από εκεί βομβαρδίζουν.
Οι Κούρδοι επιθυμούν να καταλάβουν την Τελ Ριφάτ και έτσι, περικυκλωμένη η Αζάζ, να πέσει στα χέρια τους.
Εάν καταληφθούν αυτές οι δύο πόλεις, οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές δεν θα μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν από την Τουρκία και θα εξολοθρευτούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η Αζάζ είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία και δεν θα επιτρέψει την κατάληψή της από τους Κούρδους.


tribune.gr