Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις άδειες γεωτρήσεων;

Ύστερα από κατάλληλες γεωλογικές μελέτες, υποδεικνύεται το μέρος, στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί μία γεώτρηση, από την οποία θα προέλθει νερό. Τα τελευταία χρόνια η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει φέρει στο φως την αύξηση της γεωθερμίας, δηλαδή την οικονονική λύση της γεωθερμικής ενέργειας. Παράλληλα και οι γεωτρήσεις που έχουν να κάνουν κατά κόρον με το υπέδαφος, έχουν αλλάξει. Τι ισχύει στην αδειόδοτηση γεωτρήσεων;
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις άδειες γεωτρήσεων:
  1. Ποιες είναι οι κυρώσεις αν δεν δηλωθεί η γεώτρηση;
Αν ο δικαιούχος δεν δηλώσει την γεώτρησή του, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, η γεώτρηση μπορεί να κλειστεί από την υπηρεσία. Εκτός από αυτό, υπάρχει περίπτωση να παρακρατηθεί και ένα μέρος των επιδοτήσεων του δικαιούχου. Επιπλέον κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν σε αυτόν που θα πουλήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας στην οποία γίνεται γεώτρηση. Θα πρέπει και αυτός που θα λάβει το τεμάχιο, να έχει άδεια χρήσης νερού.
  1. Μέχρι πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η άδεια γεώτρησης;
Συνήθως οι άδειες γεωτρήσεων ισχύουν για δέκα περίπου χρόνια. Επομένως, εάν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα θα πρέπει να ανανεωθεί με τα ισχύοντα δικαιολογητικά.
  1. Από που να ξεκινήσω για να βγάλω άδεια γεώτρησης;
Ειδικοί μελετητές συντάσσουν και υπογράφουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγηση αδείας. Και για την αρδευτική και για την υδρευτική γεώτρηση, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία είναι τα ίδια.
  1. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα λάβω στα χέρια μου την άδεια;
Σύμφωνα με παραδείγματα του παρελθόντος και με όλα όσα ισχύουν, το διάστημα διεκπεραίωσης όλων των υπηρεσιών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μεγαλύτερη του ενός έτους.
Δείτε περισσότερα μέσα από την ιστοσελίδα της GAIADRILL